22.8 C
Athens
Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, 2024

«Καυτός» Αύγουστος για εργοδότες: 1.332 «καμπάνες» για καταπάτηση εργατικής νομοθεσίας

Ειδήσεις Ελλάδα

Ιδιαιτέρως… θερμός ήταν ο περασμένος Αύγουστος για την αγορά εργασίας, καθώς η Επιθεώρηση Εργασίας πραγματοποίησε «σαρωτικούς» ελέγχους σε όλη την επικράτεια προκειμένου να εντοπίσει τους παραβατικούς εργοδότες. Μόνο τον Αύγουστο οι «Ράμπο» της Επιθεώρησης Εργασίας πραγματοποίησαν 5.338 ελέγχους, ρίχνοντας 1.332 «καμπάνες» στους εργοδότες που καταπάτησαν την εργατική νομοθεσία εις βάρος των εργαζομένων τους.

Ψηλά στη λίστα των παραβάσεων βρίσκονται οι «πίνακες προσωπικού». Από τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής προκύπτει ότι αρκετοί εργοδότες -τον Αύγουστο εντοπίστηκαν 299- αμελούν την ανάρτηση των πινάκων εργασίας, στους οποίους καταγράφονται τα στοιχεία των εργαζομένων και τα βασικά στοιχεία της εργασιακής σχέσης που έχουν με τον εργοδότη τους. Υπενθυμίζεται ότι οι πίνακες θα πρέπει να βρίσκονται σε εμφανές σημείο του χώρου εργασίας, προσιτό στους εργαζόμενους, τον πίνακα προσωπικού και ωρών εργασίας χωρίς τη στήλη των καταβαλλόμενων αποδοχών, προφυλασσόμενο κατάλληλα από τυχόν φθορές.

Παραβάσεις για την ψηφιακή κάρτα εργασίας

Σε 206 ανέρχονται οι παραβάσεις που σχετίζονται με την ψηφιακή κάρτα εργασίας. Σύμφωνα με συνδικαλιστική στελέχη, η πιο καραμπινάτη παράβαση που εντοπίζεται έχει να κάνει με την παράνομη χρήση των καρτών των εργαζομένων από διευθυντικά στελέχη των εταιρειών. Αρκετοί προϊστάμενοι φαίνεται ότι λαμβάνουν κατόπιν πιέσεων τα QR code των εργαζομένων και χτυπάνε τις κάρτες τους κατά το δοκούν και κυρίως όταν έρχονται οι έλεγχοι από την επιθεώρηση. Πηγές της επιθεώρησης εργασίας σημειώνουν, επίσης, ότι στους ελέγχους εντοπίζονται μη ενεργοποιημένες κάρτες εργαζομένων, καθώς και φαινόμενα υπέρβασης ωραρίου και υποδηλωμένης εργασίας.

Ογδόντα μια επιχειρήσεις απασχολούσαν αδήλωτους εργαζόμενους, ενώ σε 70 επιχειρήσεις επιβλήθηκαν πρόστιμα 141,500 ευρώ λόγω μη καταβολής δεδουλευμένων, επιδομάτων εορτών και λοιπών αποδοχών. Σε 94 περιπτώσεις οι εργοδότες αρνήθηκαν την είσοδο και την παροχή πληροφοριών στους ελεγκτές γεγονός που οδήγησε σε…καμπάνες ύψους 196.160 ευρώ. Σε 23 επιχειρήσεις εντοπίστηκε υπέρβαση ορίου εργασίας, με τους ελεγκτές να επιβάλλουν πρόστιμα ύψους 37.000 ευρώ, ενώ 102 εργοδότες είχαν παραβιάσει τα χρονικά όρια λειτουργίας, εργασίας εργαζομένων, το πλαίσιο εβδομαδιαίας ανάπαυσης και τις αργίες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Επιθεώρηση Εργασίας έχει προβεί σε ρεκόρ ελέγχων, καθώς στο διάστημα Ιανουαρίου – Ιουνίου 2024, πραγματοποίησε 50.804 ελέγχους, επέβαλε 11.469 κυρώσεις, ενώ το συνολικό ποσό των προστίμων, που επιβλήθηκαν, έφτασε τα 30.610.815 ευρώ.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό