23.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Κατώτατος μισθός: Στον πρωθυπουργό η εισήγηση Χατζηδάκη – Το βασικό σενάριο

Ειδήσεις Ελλάδα

Στην ανάλυση του το ΚΕΠΕ στηριζόμενο στα στοιχεία του ΕΡΓΑΝΗ εκτιμά ότι οι εργαζόμενοι που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό αριθμούν περί τις 580.000, σχεδόν δηλαδή 1/4 εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα

Του Χρυσόστομου Τσούφη

Μπορεί τα πάντα να έχουν μπει στον πάγο, λόγω της τραγωδίας των Τεμπών, όμως βάσει νόμου, ο Κωστής Χατζηδάκης πρέπει να υποβάλει την εισήγηση του – και θα το κάνει τις επόμενες ώρες – στην γενική γραμματεία του πρωθυπουργού για τον κατώτατο μισθό.  

Και όταν κριθεί ότι οι περιστάσεις το επιτρέπουν – δεν θα θεωρηθεί δηλαδή ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να αλλάξει ατζέντα -, θα συγκληθεί το υπουργικό συμβούλιο προκειμένου να αποφασίσει για το ύψος του.  

Τις τελευταίες ημέρες, το σενάριο που προβλέπει μια αύξηση 8% έως 9,4% – μια αύξηση δηλαδή λίγο μεγαλύτερη από αυτή που έλαβαν οι συνταξιούχοι κέρδισε σημαντικό έδαφος και συγκεντρώνει αυτή τη στιγμή τις συντριπτικά περισσότερες πιθανότητες. Το σενάριο αυτό οδηγεί σε έναν κατώτατο μισθό μεταξύ 770€-780€ ο οποίος θα ξεκινήσει να ισχύει από την Πρωταπριλιά.  

Πολύ λιγότερες πιθανότητες συγκεντρώνει το σενάριο της αύξησης στα 800€. 

Στην ανάλυση του το ΚΕΠΕ στηριζόμενο στα στοιχεία του ΕΡΓΑΝΗ εκτιμά ότι οι εργαζόμενοι που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό αριθμούν περί τις 580.000, σχεδόν δηλαδή 1/4 εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα.  

Ταυτόχρονα όμως η αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού επηρεάζει και μια σειρά επιδομάτων και παροχών. 

Σύμφωνα με το βασικό σενάριο, αναπροσαρμόζεται αυτόματα και το επίδομα ανεργίας και από τα 438€ σήμερα θα ανέβει στα 473-479€. 

Μεταξύ άλλων προς τα πάνω αναπροσαρμόζονται μεταξύ άλλων τα εποχικά βοηθήματα, η ειδική παροχή μητρότητας, οι αποζημιώσεις μαθητείας, πρακτικής άσκησης και προγραμμάτων κατάρτισης, οι αμοιβές προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα και τα βοηθήματα λόγω επίσχεσης εργασίας και λήξης ανεργίας.  

Η τελική απόφαση για το ύψος του κατώτατου μισθού αναμένεται να συνδυαστεί και με νέα μείωση εισφορών προκειμένου να μετριαστεί και το βάρος που θα κληθούν να σηκώσουν ιδιαίτερα οι ΜμΕ. Άλλωστε αποτέλεσε και αίτημα όλων σχεδόν των εργοδοτικών φορέων που κλήθηκαν να καταθέσουν τις προτάσεις τους στο πλαίσιο της διαδικασίας καθορισμού του κατώτατου μισθού.  

Στη διάρκεια της θητείας της, η κυβέρνηση έχει ήδη μειώσει τις εισφορές κατά 4,4 μονάδες έναντι προεκλογικής υπόσχεσης για 5 μονάδες. Οι εναπομείνασες 0,6 μονάδες θα μπορούσαν να μειωθούν στην πορεία του χρόνου φέτος – ίσως από το β’ εξάμηνο; – εφόσον βρεθεί ο δημοσιονομικός χώρος. Σε κάθε περίπτωση πάντως θεωρείται βέβαιο ότι στο προεκλογικό της πρόγραμμα, η ΝΔ θα εντάξει την περαιτέρω μείωση , ακόμη και κατά 4 μονάδες, των ασφαλιστικών εισφορών σε ορίζοντα βεβαίως τετραετίας. 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό