21.9 C
Athens
Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου, 2024

Καταργείται το τέλος επιτηδεύματος – «Τυχεροί» και οι εργαζόμενοι με μπλοκάκι

Ειδήσεις Ελλάδα

Είναι πλέον επίσημο: καταργείται το τέλος επιτηδεύματος στα μπλοκάκια. Ο Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στην επιτροπή Οικονομικών, στη συζήτηση του προσχεδίου του προϋπολογισμού, είπε ότι η κυβέρνηση προχωρά στην κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες, στους οποίους θα συμπεριληφθούν και οι εργαζόμενοι με μπλοκάκια, οι οποίοι μέχρι σήμερα πλήρωναν ένα τέλος επιτηδεύματος 400 ή 500 ευρώ.

«Στην κατάργηση τέλους επιτηδεύματος θα συμπεριληφθούν και οι εργαζόμενοι με μπλοκάκια. Αυτό θα το δείτε και γραμμένο προκειμένου να μην υπάρχει καμία αμφιβολία. Η απαλλαγή θα αφορά άμεσα και όσους εργάζονται με μπλοκάκια», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών.

Καταργείται δύο χρόνια νωρίτερα 

Ο Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στην επιτροπή στη Βουλή, διευκρίνισε ότι η απαλλαγή από την επιβάρυνση θα ισχύει άμεσα για τα μπλοκάκια (με έως τρεις εργοδότες) και όχι από το 2027 όπως είχε προαναγγελθεί. Θα αφορά περίπου 25.000 εργαζόμενους.

Η κατάργηση αφορά εκείνους των οποίων το εισόδημα προέρχεται από ατομική επιχείρηση ή ελεύθερο επάγγελμα και έχουν έγγραφη σύμβαση με μέχρι τρία φυσικά ή και νομικά πρόσωπα ή το 75% των χρημάτων που εισπράττουν προέρχεται από ένα φυσικό ή νομικό πρόσωπο. Το μέτρο θα ισχύσει για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2024 και θα δηλωθούν στις φορολογικές δηλώσεις που θα υποβληθούν το 2025.

Επιπλέον, ο υπουργός τόνισε ότι από το 2019 η κυβέρνηση προχωρά σε μειώσεις φόρων και επεσήμανε ότι αυτές οι μειώσεις θα συνεχιστούν και το 2025. Υπογράμμισε επίσης ότι η αύξηση των φορολογικών εσόδων οφείλεται στην «ανάπτυξη και την μεγέθυνση της πίτας».

«Σύμφωνα με τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου του 2024, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 3%, αλλά υπήρξε αύξηση των εσόδων από ΦΠΑ στο 10,7%. Αυτό σημαίνει ότι η αύξηση των εσόδων σχετίζεται με την ανάπτυξη και τη διασύνδεση των POS», δήλωσε.

Υπενθυμίζεται ότι είχε ανακοινωθεί από την κυβέρνηση ότι από το νέο έτος καταργείται το τέλος επιτηδεύματος για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και επιτηδευματίες που φορολογούνται με βάση το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα.

Η απάντηση Χατζηδάκη στον Βλάχο για τα «κόκκινα» δάνεια

Στην «καυτή» επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Γιώργου Βλάχου για τα «κόκκινα» δάνεια – η οποία ήρθε σε συνέχεια της πολυσυζητημένης πρωτοβουλίας των «11» για το ίδιο θέμα – απάντησε από το βήμα της Ολομέλειας ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Κωστής Χατζηδάκης.

«Ούτε εγώ ούτε κάποιος άλλος συνάδελφος θα ρίξει την κυβέρνηση. Απλώς μεταφέρουμε τη φωνή των συμπολιτών μας που υποφέρουν. Στο ίδιο καράβι είμαστε όλοι» ανέφερε ο «γαλάζιος» ερωτών βουλευτής ο οποίος υποστήριξε πως «δώσαμε και το μαχαίρι και το πεπόνι σε τράπεζες και funds. Το πεπόνι δεν μπορούμε να το πάρουμε πίσω, μπορούμε όμως το μαχαίρι και να το δώσουμε σε χέρι που θα μοιράζει δίκαια», όπως σημείωσε αρχικώς ο Γιώργος Βλάχος καλώντας τον υπουργό «να τολμήσει» προκειμένου να ανακουφιστούν οι δανειολήπτες, για να λάβει την απάντηση του Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος επεσήμανε πως τα μισά από τα μέτρα που προτείνονται έχουν ήδη υλοποιηθεί και πως ύστερα από τις εθνικές εκλογές, στα 100 πράσινα δάνεια, αντιστοιχούν πλέον 50 κόκκινα, κάτι, που όπως είπε, συνιστά σημαντική βελτίωση.

«Να μην προτείνουμε μέτρα υιοθετημένα και να προχωρήσουμε μπροστά, με βάση τις καλές πρακτικές διεθνώς, μακριά από λαϊκίστικες προσεγγίσεις. Είμαι βέβαιος ότι και οι δύο έχουμε την ίδια ανησυχία και δε θέλουμε να κάνουμε κάτι που είναι λαϊκίστικο και ανεύθυνο. Κανείς σε αυτήν την αίθουσα δεν είναι πιο ευαίσθητος από τους άλλους. Εάν κινηθεί κάποιος αλόγιστα και με λαϊκίστικες πρακτικές, δεν τις πληρώνουν οι τράπεζες αλλά οι καταθέτες και οι φορολογούμενοι», ανέφερε ο Κωστής Χατζηδάκης, σχολιάζοντας μάλιστα με νόημα πως η γραμμή του Κωνσταντίνου Καραμανλή ήταν εκείνη της σοβαρότητας και της υπευθυνότητας και όχι του λαϊκισμού, με τον Γιώργο Βλάχο να ανταπαντά, επικαλούμενος περιπτώσεις πολιτών που παραμένουν χρεωμένοι στις τράπεζες και σχολιάζοντας πως «εγώ δε λέω ότι δεν έχετε ευαισθησία, αλλά ζητώ να επανεξετάσουμε τι μέτρα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε».

Ο Κωστής Χατζηδάκης πάντως επέμεινε πως το πρόβλημα των «κόκκινων δανείων» βαίνει μειούμενο, επισημαίνοντας πως οι ρυθμίσεις του εξωδικαστικού συμβιβασμού βρίσκονται σε ιστορικό υψηλό, δηλώνοντας σε κάθε περίπτωση ανοιχτός σε προτάσεις για βελτιώσεις των νομοθετικών εργαλείων.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό