17 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Κατά 25 μονάδες βάσης η 8η αύξηση των επιτοκίων

Ειδήσεις Ελλάδα

Κατά 25 μονάδες βάσης  αύξησε σήμερα το βασικό της επιτόκιο η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) – η όγδοη αύξηση σε μία διαδικασία που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2022 με σκοπό να μειωθεί ο πληθωρισμός  που, παρά τις πρόσφατες ενδείξεις επιβράδυνσης, εξακολουθεί να κινείται κοντά στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές της δεκαετίας του 1980.

Το επιτόκιο διαμορφώνεται τώρα στο εύρος 4,50% – 4,75%,, στο υψηλότερο επίπεδο από το 2007.

Σύμφωνα με ανακοίνωση στο τέλος της διήμερης συνεδρίασης ο πληθωρισμός “έχει ελαφρώς υποχωρήσει  αλλά παραμένει αυξημένος”  Η διατύπωση αυτή δεν παρείχε ακριβώς το μήνυμα που περίμεναν οι αγορές ότι η Fed θα τερματίσει σύντομα τις αυξήσεις.

Ωστόσο στις προηγούμενες ανακοινώσεις της η Fed διαπίστωνε ότι ο πληθωρισμός παραμένει ψηλά, χωρίς τα σημάδια αποκλιμάκωσης που τώρα εντοπίζει, κάτι που καταδεικνύει ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής γίνονται όλο και πιο σίγουροι ότι οι πιέσεις στις τιμές έχουν κορυφωθεί..

Τον Δεκέμβριο ο πληθωρισμός ανερχόταν σε 6,5% σε ετήσια βάση.

Η Fed αναμένεται να «κόψει ταχύτητα» στις αυξήσεις των επιτοκίων

Ορισμένοι αξιωματούχοι της Fed εμφανίστηκαν πιο αισιόδοξοι τον περασμένο μήνα ότι μπορούν να επιτύχουν μια ομαλή “προσγείωση” της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου, κατεβάζοντας τον πληθωρισμό χωρίς να οδηγηθούν οι ΗΠΑ σε ύφεση. Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου εμφανίζονται επίσης αισιόδοξοι.

Οι περισσότεροι  αναλυτές ωστόσο δεν πιστεύουν ότι η Fed θα τα καταφέρει χωρίς να σπρώξει τις ΗΠΑ σε ύφεση. Ερευνητές που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg τον Ιανουάριο Βίνουν 65% πιθανότητα ύφεσης το επόμενο έτος.

Η κατάσταση στην αγορά εργασίας

Ο Τζερόμ Πάουελ έχει επικεντρωθεί στην αγορά εργασίας ως πηγή των πληθωριστικών πιέσεων, υποστηρίζοντας ότι η ζήτηση για εργαζομένους ξεπερνά την προσφορά και ότι οι μισθοί αυξάνονται πολύ γρήγορα για να συνάδουν με τον στόχο της Fed για πληθωρισμό 2%.

Οι αξιωματούχοι της Τράπεζας έλαβαν  ευπρόσδεκτα νέα  από αυτό το μέτωπο,  καθώς ξεκίνησαν τη διήμερη συνεδρίασή τους την Τρίτη με το Υπουργείο Εργασίας να αναφέρει ότι ένας ευρύς δείκτης μισθών και παροχών επιβραδύνθηκε τους τελευταίους τρεις μήνες του 2022.

Την Παρασκευή, αναμένεται η έκθεση για την απασχόληση του Ιανουαρίου. Η αύξηση των απασχολούμενων αναμένεται να έχει επιβραδυνθεί στους 190.000 από 223.000 τον Δεκέμβριο, ενώ η ανεργία ενδέχεται να αυξηθεί στο 3,6% από 3,5%.

Σημειώνεται ότι οι αυξήσεις επιτοκίων μειώνουν  τον ισολογισμό της Fed με ρυθμό ρεκόρ, αποσύροντας εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια από το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό