25.3 C
Athens
Κυριακή, 23 Ιουνίου, 2024

Κασσελάκης: Πιο δυνατός ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν αποχωρώ, συνεργασία με ΠαΣοΚ – Πλεύση

Ειδήσεις Ελλάδα

Η ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, το απόγευμα της Πέμπτης (13/6), οριοθέτησε την πορεία που θα ακολουθηθεί μετά το καλοκαίρι. Θεωρώντας ότι το 15% στις Ευρωεκλογές είναι η αφετηρία για την άνοδο προς τη διακυβέρνηση της χώρας, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προανήγγειλε ήδη τις ταυτοτικές αλλαγές που πρόκειται να φέρει στο καταστατικό συνέδριο του φθινοπώρου προκειμένου να ολοκληρωθεί η μετεξέλιξη του κόμματος που ηγείται.

Στη διάρκεια της τοποθέτησής του, ο Στ. Κασσελάκης δεν απέκλεισε μια συμμαχία στον προοδευτικό χώρο. Προσκάλεσε μάλιστα τους παρόντες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να προσεγγίσουν και να συνεργαστούν με τις κοινοβουλευτικές ομάδες του ΠαΣοΚ και της Πλεύσης Ελευθερίας για παραγωγή προτάσεων νόμου που θα κατατεθούν το επόμενο διάστημα. Έξω από αυτές τις συμπλεύσεις βέβαια άφησε τους βουλευτές της Νέας Αριστεράς, την οποία χαρακτήρισε «μόρφωμα κλεμμένων εδρών» χωρίς απήχηση στην κοινωνία, ενώ σε καθετί νέο που ενδεχομένως δημιουργηθεί, θα θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία, διότι δεν υπάρχει από μηχανής θεός.

«Νέος πολιτικός κύκλος, πρωτοφανή καθίζηση η ΝΔ»

Αρχικά ο 36χρονος πολιτικός ευχαρίστησε υποψηφίους και ψηφοφόρους για το γεγονός πως «πίστεψαν και εδραίωσαν τον ΣΥΡΙΖΑ πίστεψαν και εδραίωσαν για άλλη μια φορά στη θεσμική θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης». Διευκρίνισε βέβαια πως «δεν πετάω από τη χαρά μου, γιατί αυτό που ταιριάζει στον ΣΥΡΙΖΑ είναι να πρωταγωνιστεί».

«Στόχος είναι η νίκη επί της Νέας Δημοκρατίας στις Εκλογές του 2027» συνέχισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας πως τη 10η Ιουνίου «άνοιξε ένας νέος πολιτικός κύκλος», ο οποίος συνοδεύτηκε από «μια πρωτοφανή καθίζηση» για τη Νέα Δημοκρατία που «κατέγραψε τον μικρότερο αριθμό ψήφων στην ιστορία της κι έσπασε το ιστορικό χαμηλό του Σαμαρά».

«Καταρρίψαμε το αφήγημα του 41%, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εδώ και δεν πάμε πουθενά»

«Ανατέλλει η ελπίδα της αλλαγής», όπως χαρακτηριστικά τόνισε, καθώς «όλοι μάς είχαν για τελειωμένους, αλλά αντέξαμε. Απέναντι σε αυτή τη γιγαντιαία αποχή, απέναντι σε αυτή τη γιγαντιαία και αδιευκρίνιστη διαφημιστική καμπάνια, ρίξαμε τη διαφορά δέκα μονάδες».

«Εμείς αναδείξαμε αναδείξαμε όλα αυτά που προκάλεσαν τη φθορά της κυβέρνησης και αυτή είναι μια νίκη ενόσω όλο το σύστημα ασχολείτο με τον ΣΥΡΙΖΑ αντί να χτυπά την κυβέρνηση» είπε κατόπιν ο κ. Κασσελάκης, δηλώνοντας υπερήφανος που «με θετική αντίληψη καταρρίψαμε το αφήγημα του 41% και το χρονόμετρο μετρά αντίστροφα για τον Κυρ. Μητσοτάκη».

«Ανατέλλει η ελπίδα της αλλαγής», όπως χαρακτηριστικά τόνισε, καθώς «όλοι μάς είχαν για τελειωμένους, αλλά αντέξαμε. Απέναντι σε αυτή τη γιγαντιαία αποχή, απέναντι σε αυτή τη γιγαντιαία και αδιευκρίνιση διαφημιστική καμπάνια, ρίξαμε τη διαφορά δέκα μονάδες».

Επειδή πάντως «η πολιτική για μας είναι για να ενώνει, όχι για να διχάζει», ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν έκλεισε την πόρτα σε κανέναν. Βέβαια θεωρώντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «έχει καταφέρει να ανασυνταχθεί και ν’ ανοιχθεί γενναία στην κοινωνία», οι προϋποθέσεις των συμμαχιών έχουν μεταβληθεί.

«Δόθηκαν ξεκάθαρες απαντήσεις για τον ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ», ισχυρίστηκε ο πρόεδρος του κόμματος, υπογραμμίζοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εδώ, ο πρόεδρος του είναι εδώ και δεν πάμε πουθενά μέχρι ν’ αλλάξουμε τη χώρα».

«Λάθος στο ίδιο κάδρο με τους ηττημένους»

«Οι πολίτες απάντησαν στο τι ΣΥΡΙΖΑ θέλουν», συνέχισε κι εξήγησε πως «θέλουν ένα κόμμα φρέσκο ανοικτό, καινοτόμο, ανατρεπτικό με αυτοπεποίθηση. Που νοιάζεται, σκέφτεται και πράττει διαφορετικά. Με αξίες και πολιτικές που καλύπτουν από τη σύγχρονη πατριωτική Αριστερά ως το προοδευτικό κέντρο. Το προοδευτικό κέντρο έχει το σπίτι του στον ΣΥΡΙΖΑ. Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω».

Σε αυτό το σημείο και μιλώντας για τη διπλή εκλογική ήττα του 2023 και τη διπλή διάσπαση χαρακτήρισε τη Νέα Αριστερά «μόρφωμα κλεμμένων εδρών που είχε ελάχιστη απήχηση στην ελληνική κοινωνία».

Ακολούθως ανέφερε πως «δεν πιστεύω στις συμφωνίες κορυφής, αλλά στις συμφωνίες βάσης προς την κορυφή». Μίλησε για «αυτοτελή πορεία» του ΣΥΡΙΖΑ, διότι είναι «λάθος να μας βάζει κανείς στο ίδιο κάδρο με τους ήδη ηττημένους που δίνει εικόνα φόβητρου σ’ έναν απαξιωμένο πρωθυπουργό».

Κι επειδή λέει «όχι στον υποκειμενισμό και στον ηγεμονισμό», συμπλήρωσε πως αν περισσότερα σχήματα φτάσουν στο σημείο συναίρεσης, το τελευταίο εμπόδιο θα είναι η δική μου καρέκλα».

Ξεκαθάρισε πάντως ότι «αν είναι προϋπόθεση να υπάρχει εκ νέου εκλογή προέδρου από το επανιδρυμένο κόμμα, από τον μεγαλύτερο προοδευτικό χώρο, τότε με ταπεινοφροσύνη και αίσθημα ευθύνης, θα ανταποκριθώ σε αυτή και θα θέσω εκ νέου υποψηφιότητα για την ηγεσία. Διότι όντως συμφωνώ, ότι οι ηγεσίες πρέπει πάντα να έχουν τη σφραγίδα της βάσης».

«Σενάριο να αποχωρήσω και να έρθει ένας από μηχανής θεός, δεν υπάρχει. Η ψήφος του λαού με ανέδειξε αντίπαλο της Νέας Δημοκρατίας. Η ίδια η ΝΔ με ανέδειξε αντίπαλό της» υποστήριξε.

«Όχι στα δωράκια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, όχι στην Φον ντερ Λάιεν»

«Η σύγχρονη πλευρά της ιστορίας αναζητά το σπίτι της. να φτιάξουμε το σύγχρονο κόμμα του μέλλοντος. Και σε αυτήν την αναζήτηση είμαι έτοιμος να αναγνωρίσω τα όποια δικά μας λάθη. Ας σταματήσουμε να κοροϊδευόμαστε. Άρα ελάτε, σύντροφοι του ΠαΣοΚ. Μεγαλώνουμε ΣΥΡΙΖΑ, διαμορφώνουμε τη μεγάλη προοδευτική παράταξη που έχει ανάγκη η χώρα» συμπλήρωσε ο Στ. Κασσελάκης.

«Ελάτε να κάνουμε νικηφόρα ψηφοδέλτια με όσους αντιστέκονται στον Κυρ. Μητσοτάκη. Να ομονοήσουμε για την καλύτερη Ελλάδα της επόμενης ημέρας», ανέφερε επίσης, ζητώντας παράλληλα από τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές να μην υποκύψουν «στα δωράκια του ΕΛΚ» και να δεσμευτούν ότι θα καταψηφίσουν την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την προεδρία της Κομισιόν.

«Κηρύσσω έναν ανένδοτο αγώνα για την εμφατική νίκη της δημοκρατίας» κατέληξε ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό