35.2 C
Athens
Τρίτη, 18 Ιουνίου, 2024

Κασσελάκης: Δεν πάω πουθενά, θα είμαι υποψήφιος και σε νέο προοδευτικό κόμμα εάν χρειαστεί

Ειδήσεις Ελλάδα

«Παρών» στις εξελίξεις στο χώρο της κεντροαριστεράς δήλωσε ο Στέφανος Κασσελάκης μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ απευθύνοντας προσκλητήριο κοινοβουλευτικής συνεργασίας προς το ΠΑΣΟΚ αλλά και την Πλεύση Ελευθερίας. 

O κ. Κασσελάκης στην πρώτη αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος δήλωσε «δικαιωμένος» για τον αγώνα που έδωσε, επιχειρηματολόγησε για την επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ στην κάλπη και επανέλαβε πως στόχος είναι η νίκη απέναντι στη ΝΔ στις εθνικές εκλογές του 2027. 

«Δεν πιστεύω στις συνενώσεις κορυφής αλλά στις συνενώσεις βάσης» είπε ο κ. Κασσελάκης και απηύθυνε προσκλητήριο κοινοβουλευτικής συνεργασίας σε ΠΑΣΟΚ και Πλεύση Ελευθερίας επάνω σε προτάσεις νόμου που θα καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ με πρώτο βήμα το κατηγορητήριο κατά του πρώην υπουργού Μεταφορών Κώστα Καραμανλή για τα Τέμπη. 

Ο Στέφανος Κασσελάκης απαντώντας στα σενάρια των ημερών περί συζητήσεων και δημοσκοπήσεων για το πρόσωπο που μπορεί να ενώσει και να ηγηθεί της κεντροαριστερά , ξεκαθάρισε πως δεν είναι διατεθειμένος να μείνει στο παρασκήνιο:

«Αν είναι προϋπόθεση να υπάρχει εκ νέου εκλογή Προέδρου από το επανιδρυμένο κόμμα, από τον μεγαλύτερο προοδευτικό χώρο, τότε με ταπεινοφροσύνη και αίσθημα ευθύνης, θα ανταποκριθώ σε αυτή την προϋπόθεση και θα θέσω εκ νέου υποψηφιότητα για την ηγεσία. Διότι όντως συμφωνώ, ότι οι ηγεσίες πρέπει πάντα να έχουν τη σφραγίδα της βάσης. Και η βάση μας είναι μεγαλύτερη από την δεξιά-ακροδεξιά που μας κυβερνούν.

Αλλά και πάλι θα είμαι ξεκάθαρος με όλες και όλους σας. Σενάριο να αποχωρήσω για να έρθει ένας από μηχανής θεός, δεν υπάρχει. Η κοινωνία έχει ήδη αποφασίσει: η ψήφος του ελληνικού λαού την Κυριακή με ανέδειξε στον αντίπαλο της Νέας Δημοκρατίας και της φιλοσοφίας της» είπε ο κ. Κασσελάκης. 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να μιλήσει με λεπτομέρειες έκανε λόγο για συνεργασίες με τις προοδευτικές δυνάμεις «σε κάθε κάλπη που ανοίγει στη χώρα, σε δήμους και περιφέρειες» ενώ κλείνοντας την ομιλία του έστειλε μήνυμα προς το ΠΑΣΟΚ καλώντας το να δηλώσει ρητά πως δεν πρόκειται να στηρίξει την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την προεδρία της Κομισιόν, χαρακτηρίζοντάς την ως «ως τη χειρότερη πρόεδρο που είχε ποτέ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή». 

Ολόκληρη η ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη

Καλησπέρα σας,

Ξεκινώ με τρία ευχαριστώ.

Το πρώτο προς όλες και όλους εσάς. Για την προσπάθειά σας να μιλήσετε ειλικρινά στην κοινωνία. Αναδείξατε όλα εκείνα που πληγώνουν τον τόπο. Με ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες προτάσεις που βελτιώνουν τη ζωή των πολιτών. Με ένα πλήρες πλαίσιο διεκδικήσεων για μια καλύτερη Ευρώπη.

Το δεύτερο ευχαριστώ είναι προς όλες και όλους τους υποψήφιούς μας για τον όμορφο αγώνα που έδωσαν.

Έναν αγώνα αντίξοο, κόντρα στο ρεύμα.

Έναν αγώνα που θεωρώ ότι δικαιώθηκε.

Και δε μιλάω μόνο για εκείνους που εξελέγησαν. Αλλά για τη συμμετοχή και την προσπάθεια όλων ανεξαιρέτως των υποψηφίων, που αναδείχτηκαν μέσα από την ψήφο των μελών και των φίλων μας, για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Όλοι οι υποψήφιοί μας, καθώς και όσοι συμμετείχαν στην προκριματική διαδικασία, είναι το μέλλον του κόμματός μας αλλά κυρίως το μέλλον της χώρας μας.

Το τρίτο ευχαριστώ είναι προς τους πολίτες που μας εμπιστεύτηκαν.

Στους πολίτες που πίστεψαν στο όραμα του ΣΥΡΙΖΑ και τον εδραίωσαν για άλλη μια φορά στη θεσμική θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Δεν πετάω από τη χαρά μου, γιατί αυτό που ταιριάζει στον ΣΥΡΙΖΑ και την προοδευτική παράταξη, είναι να πρωταγωνιστεί, για να αλλάξει τη ζωή της κοινωνίας προς το καλύτερο. Να πάει την Ελλάδα πιο μπροστά.

Ωστόσο, η πυξίδα μας είναι να βελτιώσουμε τις ζωές των πολιτών. Και γι’ αυτό έχουμε θέσει συλλογικά, πριν τις ευρωεκλογές, τον στόχο να κερδίσουμε τη Νέα Δημοκρατία στις εκλογές του 2027. Όχι επειδή η πολιτική είναι ένα παιχνίδι με νικητές και χαμένους – αλλά επειδή μόνο έτσι θα μπορέσουμε να διορθώσουμε τις τεράστιες αδικίες και ανισότητες που δημιουργεί η στυγνή νεοφιλελεύθερη πολιτική της Νέας Δημοκρατίας.

Ο στόχος λοιπόν της νίκης δεν έρχεται μόνος του. Αντιθέτως, συμβαίνει με έναν και μόνο τρόπο. Μικραίνοντας την διαφορά μας με την ΝΔ σε κάθε κάλπη που ανοίγει πανελλαδικά για οποιονδήποτε σκοπό μέχρι και τις εθνικές εκλογές. Η πρώτη κάλπη ήταν οι Ευρωεκλογές.

Η 10η Ιουνίου είναι μια νέα μέρα για τη χώρα. Είναι η μέρα που άνοιξε ένας νέος πολιτικός κύκλος. Τα μηνύματα της κάλπης είναι ηχηρά.

Η Ν.Δ. υπέστη μία καθίζηση, πρωτοφανή σε σχέση με τη χρονική περίοδο μέσα στην οποία συνέβη. Ένα μόλις χρόνο από τις εθνικές εκλογές.

Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η ΝΔ κατέγραψε το μικρότερο αριθμό ψήφων στην ιστορία της. Έσπασε ακόμα και το αρνητικό ρεκόρ του Σαμαρά.

Έχασε περίπου 1,2 εκατ. ψήφους από τις εθνικές εκλογές του Μαΐου 2023, περίπου 1 εκατ. από τις κάλπες του Ιουνίου 2023 και 1,3 εκατ. ψήφους από τις ευρωεκλογές του 2014.

Ο κ. Μητσοτάκης έχασε 13 μονάδες σε έναν χρόνο.

Εκείνος βέβαια θα μας πει ότι έχασε μόνο 6,5 μονάδες – στον μισό χρόνο φυσικά.

Είναι η πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια που ο ΣΥΡΙΖΑ επέβαλε την ατζέντα του και ανέδειξε την ανικανότητα της Νέας Δημοκρατίας, διαμορφώνοντας σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα μέτωπο κοινωνικής αντιπολίτευσης απέναντι του, από το ΕΣΥ μέχρι την ακρίβεια, που προκάλεσε τη φθορά της. Και αυτή είναι ήδη μια πρώτη νίκη.

Να θυμίσω ότι όλο το υπόλοιπο πολιτικό σύστημα ασχολούταν με τον ΣΥΡΙΖΑ αντί να «χτυπάει» τον Πρωθυπουργό για την ανεπάρκειά του, την αλαζονεία του, και τα ψέματά του.

Ψέματα που έφτασαν μέχρι και να εργαλειοποιούν τον Καθολικό Επίσκοπο στην Κέρκυρα για να δικαιολογήσουν την παραδοχή του ΠΘ ότι δεν υπάρχει πολιτεία να βοηθήσει μια συνταξιούχο γυναίκα να επιβιώσει με 140 ευρώ το μήνα.

Άρα βεβαίως είμαι υπερήφανος που εμείς, με θετική ατζέντα αλλά και πολύ σκληρή αντιπολίτευση, καταφέραμε να καταρρίψουμε το αφήγημα του 41%. Το αφήγημα του παντοδύναμου ΠΘ. Και τώρα το χρονόμετρο μετρά αντίστροφα για τον κ. Μητσοτάκη.

Και αυτό, χάρη στον ΣΥΡΙΖΑ. Χάρη σε όλους εσάς. Πλέον ανατέλλει η ελπίδα της αλλαγής, της εναλλακτικής διακυβέρνησης.

Όλοι, μέχρι πρότινος, μας είχαν για τελειωμένους, δίνοντας μας ακόμη και μονοψήφιο ποσοστό. Εμείς αντέξαμε σε πείσμα πολλών που ήθελαν να ξεμπερδέψουν μαζί μας.

Αντέξαμε απέναντι σε πρωτοφανείς επιθέσεις, διασπάσεις, αμφισβητήσεις, που αδιάκοπα κρατούν εδώ και μήνες, μετά την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα, μετά την εκλογή μου στην ηγεσία του κόμματος, με ανοικτή δημοκρατική διαδικασία απευθείας από τη βάση. Απέναντι σε αυτή τη γιγαντιαία αποχή και σε αυτή τη γιγαντιαία (και αδιευκρίνιστη) διαφημιστική εκστρατεία της καταχρεωμένης ΝΔ, κατορθώσαμε να ρίξουμε τη διαφορά μας δέκα ολόκληρες ποσοστιαίες μονάδες, από το 23% στο 13%. Παρότι θέλησαν να μας θαμπώσουν. Να μας φιμώσουν. Να μας μειώσουν.

Όμως εμείς, επιλέξαμε τον δρόμο της ειλικρίνειας, της διαφάνειας, της πολιτικής πρότασης που ενώνει. Γιατί η πολιτική για εμάς δεν είναι για να διχάζει, αλλά για να ενώνει.

Ξέρετε, είναι σημαντικό. Ένα κόμμα τόσο πληγωμένο μέσα σε έναν χρόνο μετά τη διπλή εκλογική ήττα και τη διπλή διάσπαση – συν τους πρώην Ευρωβουλευτές που και εκείνοι πήραν έδρες – έχει καταφέρει να ανασυνταχθεί, να αναδείξει νέα στελέχη στα think tanks και στο ευρωψηφοδέλτιό του, να ανοιχτεί γενναία στην κοινωνία.

Όσοι πίστευαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα αποδυναμωθεί, έπεσαν έξω.

Μετά το εκλογικό αποτέλεσμα και στο νέο πολιτικό κύκλο που άνοιξε το βράδυ της Κυριακής, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ βγαίνει πιο δυνατός.

Να σας πω γιατί:

– Διότι δόθηκαν ξεκάθαρες απαντήσεις σε όσους υπονόμευαν τη θέση και το θεσμικό μας ρόλο ως αξιωματική αντιπολίτευση. Σε όσους ήθελαν να μας δουν στα χαμηλά. Πήραν την απάντησή τους. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εδώ. Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι εδώ. Και δεν πάμε πουθενά μέχρι να αλλάξουμε τη χώρα.

– Διότι έχουμε δημιουργήσει μια ισχυρή κοινωνική βάση πολιτικής αντεπίθεσης, απέναντι στην πιο αδίστακτη και αλαζονική κυβέρνηση που γνώρισε ο τόπος. Στα κρίσιμα κοινά των νέων ανθρώπων, στις ηλικίες 17-35, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε τη μεγαλύτερη απήχηση των μηνυμάτων του και αναδείχθηκε σε πρώτη πολιτική δύναμη. Όπως και στους αναποφάσιστους που τελικά αφουγκράστηκαν τις προτάσεις μας.

– Διότι ανακτήσαμε τις δυνάμεις μας στις λαϊκές συνοικίες. Σε πολλές περιοχές. Είμαστε πλέον σε απόσταση αναπνοής να βγει πάλι μπροστά ο ΣΥΡΙΖΑ εκεί από όπου άρχισε, στις ρίζες του, εκεί όπου αν και καταποντίστηκε πέρυσι, τώρα, θα χτίσουμε και θα γίνουμε και πάλι πρώτη δύναμη.

Στο κόσμο που είναι αδικημένος από το σύστημα που τον κυβερνά – που απλά θέλει τα παιδιά του να έχουν ίσες ευκαιρίες και για τον εαυτό του λίγη αξιοπρέπεια.

Και λέω ξεκάθαρα σε αυτόν τον κόσμο: σας ευχαριστώ από την καρδιά μου. Δεν θα σας προδώσω ποτέ!

Και τέλος το πιο σημαντικό:

– Διότι οι πολίτες την Κυριακή απάντησαν στο ερώτημα «Τι ΣΥΡΙΖΑ θέλουμε;». Ένα κόμμα φρέσκο, ανοικτό, δυναμικό, με αυτοπεποίθηση, καινοτόμο και ανατρεπτικό. Που μιλάει και σκέφτεται διαφορετικά. Που νοιάζεται για τα δικαιώματα των πολλών, απέναντι στα συμφέροντα των λίγων κι εκλεκτών. Με αξίες και πολιτικές που καλύπτουν το χώρο από τη σύγχρονη πατριωτική αριστερά, μέχρι το προοδευτικό κέντρο.

Ο πρώτος, λοιπόν, στόχος επιτεύχθηκε σε ένα μεγάλο βαθμό.

Γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης από εδώ και πέρα με τις κοινοβουλευτικές μας πρωτοβουλίες και τις θετικές μας προτάσεις μόνο θα πέφτει και ο ΣΥΡΙΖΑ μόνο θα ανεβαίνει.

Με αυτά τα δεδομένα, οποιοσδήποτε και οποιαδήποτε δεν πιστεύουν στο επερχόμενο ανοδικό κύμα του ΣΥΡΙΖΑ, πολύ απλά δεν διαβάζει σωστά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω.

Ο ΣΥΡΙΖΑ άντεξε έναν τεράστιο πόλεμο. Ιδίως αν συνυπολογίσει κανείς την εκροή προς το μόρφωμα των κλεμμένων εδρών, που τελικά είχε ελάχιστη απήχηση στην κοινωνία παρά τις 11 έδρες του στη Βουλή. Και αν συνυπολογίσει τις τεράστιες απώλειες στην Ροδόπη και την Ξάνθη σε σχέση με πέρυσι, για λόγους που πλέον ανήκουν στο παρελθόν, ο ΣΥΡΙΖΑ κράτησε απόλυτα το εθνικό ποσοστό του από πέρυσι. Ενώ η ΝΔ αντίθετα κατακρημνίστηκε.

Με λίγα λόγια, προχωράμε μπροστά.

Πρέπει όμως να είμαι ξεκάθαρος σε κάτι σοβαρό που τίθεται στο δημόσιο διάλογο ακόμη και από στελέχη μας κι αυτό δεν είναι άλλο περί μιας φαντασιακής λαϊκής εντολής να ενωθούμε με «συμφωνίες κορυφής» με άλλα δημοκρατικά κόμματα για να κερδίσουμε την δεξιά-ακροδεξιά συγκυβέρνηση της ΝΔ στις ερχόμενες εθνικές εκλογές.

Θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Επειδή έχω κρατήσει τον λόγο μου. Και ακριβώς αυτό θα συνεχίσω να κάνω.

Δεν πιστεύω στις συμφωνίες κορυφής.

Πιστεύω βαθιά στις δυναμικές που αναπτύσσονται από την βάση προς την κορυφή.

Το να κλειστούμε σε ένα γραφείο τρεις- τέσσερις πολιτικοί αρχηγοί και να συμφωνήσουμε σε μια ένωση, αντί να επιμείνουμε στην πορεία μετατροπής του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα αυτοτελές κόμμα εξουσίας που θα προσκαλεί με ένα ελκυστικό αφήγημα τους δημοκρατικούς πολίτες στο πλευρό του, ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ.

Γιατί μας βάζει στο ίδιο κάδρο με τους ήδη ηττημένους και προσδίδει αξία φόβητρου σε έναν ήδη απαξιωμένο πρωθυπουργό.

Εμείς πιστεύουμε ότι η κυβέρνηση αυτή θα πέσει, αν η Αξιωματική Αντιπολίτευση κάνει σωστά την δουλειά της κι αν πείσουμε τους δημοκρατικούς πολίτες με την θετική μας ατζέντα ότι αξίζουμε να γίνουμε κυβέρνηση.

Βεβαίως χρειάζονται συγκλίσεις. Και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος να αγκαλιάσει όλους τους προοδευτικούς πολίτες με ανοιχτό μυαλό – χωρίς κομματική επετηρίδα, χωρίς αριστερόμετρα – αλλά με μόνο κριτήριο την προσφορά, την ανιδιοτέλεια, την αξιοκρατία.

Αλλά για να έχει μέλλον και ρίζες μια συνένωση και μεγέθυνση των προοδευτικών δυνάμεων, θα πρέπει να έχει προηγηθεί στην πράξη η ενότητα σε προοδευτικές ατζέντες μέσα στο Κοινοβούλιο και έξω από αυτό.

Όπως και στην Εξωτερική Πολιτική, και εδώ απαιτούνται Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Παροτρύνω λοιπόν τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες του ΠΑΣΟΚ και της Πλεύσης Ελευθερίας να συνεργαστούν μαζί μας στην παραγωγή προτάσεων νόμου. Και παροτρύνω ΕΣΑΣ, τους Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, να προσεγγίσετε τους συναδέλφους σας από το ΠΑΣΟΚ και την Πλεύση Ελευθερίας και να συνεργαστείτε.

Αυτό πρέπει να γίνει συντεταγμένα με διαφάνεια, με διαφάνεια μπροστά στα μάτια όλου του ελληνικού λαού και με σεβασμό στην αυτοτέλεια των υφιστάμενων σχημάτων.

Αρχίστε με το Κατηγορητήριο για τον Κώστα Καραμανλή που έχουμε ετοιμάσει. Δεν μπορεί αυτό το έγκλημα να παραμείνει ατιμώρητο.

Πρέπει να μας δει η κοινωνία να καταθέτουμε διαρκώς θετικές, φιλολαϊκές προτάσεις, να συμφωνούμε πάνω σε αυτές και έτσι να διαμορφώσουμε μέσα στην Βουλή και στην κοινωνία ένα αξιόπιστο κοινωνικό μέτωπο ανατροπής της Δεξιάς κυβέρνησης.

Κι εκεί θα κριθούν όλα τα κόμματα από την ανταπόκρισή τους.

Φίλες και φίλοι,

Η κοινωνία αλλάζει και αλλάζει με μεγάλη ταχύτητα. Πρέπει όλοι μας ανεξαιρέτως να καταλάβουμε ότι και το κόμμα μας είναι επιβεβλημένο να αλλάξει. Τα κοινωνικά δεδομένα είναι διαφορετικά, τα πολιτικά δεδομένα είναι διαφορετικά, και ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι διαφορετικός, σύγχρονος, ανανεωμένος, αναγεννημένος.

Πρέπει όλοι μας ανεξαιρέτως να καταλάβουμε ότι και το κόμμα μας είναι επιβεβλημένο να αλλάξει. Επειδή το κόμμα μας είναι το σπίτι μας, πρέπει να φροντίσουμε και να το μεγαλώσουμε και να το κάνουμε πιο λειτουργικό και πιο φιλόξενο για εκατομμύρια προοδευτικούς πολίτες.

Αυτή την μεγάλη πρόκληση θα την αντιμετωπίσουμε κοιτώντας την αλήθεια κατάματα με όρους του μέλλοντος και όχι του παρελθόντος στο καταστατικό μας συνέδριο το φθινόπωρο που έρχεται.

Και θα πρέπει οι καταστατικές μας αλλαγές να πείθουν ότι είμαστε ένα κόμμα ίσων ευκαιριών όπου κάθε μέλος θα μπορεί να διεκδικεί ισότιμα με κάθε άλλο μέλος μια θέση ευθύνης και προσφοράς.

Για αυτό θα πρέπει να κάνουμε τομές που υπαγορεύονται από την κοινή λογική.

Δεν θα πρέπει να υπάρχει κανένα εμπόδιο, όταν πρόκειται για το μέλλον της πατρίδας μας – για τη δυνατότητα που πρέπει να έχει η κάθε Ελληνίδα, ο κάθε Έλληνας να ονειρευτεί και πάλι. Να αισθανθεί υπερήφανη και υπερήφανος για τη σύγχρονη Ελλάδα που χτίζουμε.

Συντρόφισσες και Σύντροφοι

Εμείς είμαστε υπερήφανες και υπερήφανοι για το κόμμα μας και την πορεία του ωστόσο αυτό δεν μας οδηγεί ούτε στον υποκειμενισμό ούτε στον ηγεμονισμό.

Αν θεωρητικώς περισσότερα σχήματα της δημοκρατικής παράταξης φτάσουν στο σημείο συναίρεσης τότε το τελευταίο πράγμα που θα ήταν εμπόδιο, θα ήταν η δική μου καρέκλα.

Και αν είναι προϋπόθεση να υπάρχει εκ νέου εκλογή Προέδρου από το επανιδρυμένο κόμμα, από τον μεγαλύτερο προοδευτικό χώρο, τότε με ταπεινοφροσύνη και αίσθημα ευθύνης, θα ανταποκριθώ σε αυτή την προϋπόθεση και θα θέσω εκ νέου υποψηφιότητα για την ηγεσία. Διότι όντως συμφωνώ, ότι οι ηγεσίες πρέπει πάντα να έχουν τη σφραγίδα της βάσης. Και η βάση μας είναι μεγαλύτερη από την δεξιά-ακροδεξιά που μας κυβερνούν.

Αλλά και πάλι θα είμαι ξεκάθαρος με όλες και όλους σας.

Σενάριο να αποχωρήσω για να έρθει ένας από μηχανής θεός, δεν υπάρχει. Η κοινωνία έχει ήδη αποφασίσει: η ψήφος του ελληνικού λαού την Κυριακή με ανέδειξε στον αντίπαλο της Νέας Δημοκρατίας και της φιλοσοφίας της.

Η ίδια η Νέα Δημοκρατία με ανέδειξε ως αντίπαλό της. Και έδειξε ότι φοβάται τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ελάτε λοιπόν να φτιάξουμε το σύγχρονο κόμμα του μέλλοντος. Και για να είμαι και πάλι ξεκάθαρος – σε αυτό το μεγάλο κόμμα της κεντροαριστεράς, δεν θα υπάρχουν αποχές από ζητήματα ηθικής που ανήκουν στην σωστή πλευρά της ιστορίας – όπως είναι η ισότητα στον γάμο ή η άμεση αναγνώριση του Κράτους της Παλαιστίνης.

Η σωστή πλευρά της ιστορίας, αγαπητοί σύντροφοι του ΠΑΣΟΚ και όλων των προοδευτικών κομμάτων, αναζητά το σπίτι της. Αυτό το σπίτι πρέπει να χτίσουμε το φθινόπωρο που έρχεται.

Και σε αυτήν την κατεύθυνση, είμαι έτοιμος να αναγνωρίσω και όποια δικά μας λάθη. Διότι η υπερηφάνεια μας πρέπει να έρχεται σε δεύτερη μοίρα.

Τα παιδιά μας, οι παππούδες μας, το περιβάλλον, η ασφάλειά μας – αυτά πρέπει να είναι σε πρώτη μοίρα.

Απλά πράγματα λοιπόν. Ο κόσμος μας παρακολουθεί όλους. Και όπως πολύ σωστά είπε ο Νίκος Κοτζιάς, πρέπει να σταματήσουμε να κοροϊδευόμαστε.

Άρα, ελάτε. Το μέλλον της Ελλάδας δεν είναι με το τζάκι Μητσοτάκη, με τους Υπουργούς του Predator, των απορρυπαντικών και της μισής φέτας που κοροϊδεύουν το κόσμο. Το μέλλον της Ελλάδας είμαστε εμείς και είμαστε ΤΩΡΑ.

Οι πολίτες μας παρακολουθούν και μας κρίνουν καθημερινά.

Και γι’ αυτό ανεξάρτητα από την απόφασή σας, εμείς θα προχωρήσουμε. Πήραμε την ευκαιρία να δείξουμε τι μπορούμε να κάνουμε. Τί μπορούμε να πετύχουμε, για το καλό της χώρας και των ανθρώπων της. Μέσα από τη δουλειά μας, απέναντι σε ένα σάπιο σύστημα. Κερδίζοντας την εμπιστοσύνη των πολιτών, δυναμώνουμε και μεγαλώνουμε τον ΣΥΡΙΖΑ. Διαμορφώνουμε τη μεγάλη δημοκρατική προοδευτική παράταξη που έχει ανάγκη ο τόπος. Οδηγός μας η Ελλάδα και η ιστορία μας. Γιατί ερχόμαστε από μακριά και θα πορευτούμε ακόμη μακρύτερα.

Απέναντί μας, όλοι έχουμε έναν πραγματικό αντίπαλο στην αντικοινωνική κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η κυβέρνηση που έχασε 13% σε ένα χρόνο.

Το χρεωκοπημένο κόμμα που χρωστάει 500 εκατομμύρια και έκανε καμπάνια εκατομμυρίων ευρώ.

Και οι ίδιοι οι ψηφοφόροι τους, τους γύρισαν την πλάτη.

Τους γύρισαν την πλάτη και δεν πήγαν να ψηφίσουν γιατί εξαπατήθηκαν.

Τους γύρισαν την πλάτη οι νέοι διότι δεν βλέπουν προοπτική.

Τους γύρισαν την πλάτη οι μικρομεσαίοι που τους διέλυσαν με το φορολογικό και την ακρίβεια.

Τους γύρισαν την πλάτη οι πολίτες που απαιτούν εξηγήσεις ακόμη και σήμερα και δικαιοσύνη για το έγκλημα των Τεμπών. Ζητήματα για τα οποία η δική μας Κοινοβουλευτική Ομάδα έδωσε πραγματικό αγώνα στο κοινοβούλιο για να τα αναδείξει.

Και παρά το γεγονός ότι οι Ευρωεκλογές δεν ρίχνουν κυβέρνηση, είναι η δική μας Κοινοβουλευτική Ομάδα και το δικό μας κόμμα που κατονόμασε την κυβέρνηση Μητσοτάκη ως υπεύθυνη για τα δεινά της χώρας, που ανέδειξε τα ψέματα και την χυδαιότητά της και κατόρθωσε να την τραυματίσει σε μη αναστρέψιμο βαθμό.

Γιατί μπορεί μετά από δύο διασπάσεις και τέτοια δολοφονία χαρακτήρα εμείς να πήραμε 15%, αλλά αυτοί κυβέρνηση δεν θα ξαναδούν.

Εκτός φυσικά αν συγκυβερνήσουν με την ακροδεξιά του κ. Βελόπουλου. Δεν θα εκπλαγεί κανείς.

Αλλά ούτε αυτό θα τους βγει γιατί μετά το 28% θα έρθει το 20%. Ενώ το δικό μας άνω όριο βρίσκεται στα δικά μας χέρια. Και στην δική μας αλλαγή και στην δική μας δυνατότητα να προωθήσουμε την κοινωνική ατζέντα των μεγάλων αλλαγών.

Και δεν στεκόμαστε εδώ επειδή πανηγυρίζουμε για το 15%. Αλλά επειδή γνωρίζουμε πολύ καλά τι πρέπει να κάνουμε για να κάνουμε το 15% -35% -όπως το έχουμε κάνει στο παρελθόν και τους διώξαμε από την κυβέρνηση το 2015.

Συντρόφισσες και Σύντροφοι βουλευτές

Η κοινοβουλευτική μας ομάδα τους προηγούμενους μήνες κατέθεσε προτάσεις νόμου για τα δύο μεγάλα προβλήματα που ήταν η ακρίβεια και το φορολογικό. Και αυτές οι κοστολογημένες από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους προτάσεις νόμου που θα μπορούσαν να έχουν ενώσει στην πράξη όλες τις προοδευτικές δυνάμεις, δεν έγιναν συζήτηση. Επειδή η κυβέρνηση, κάνοντας κατάχρηση της κοινοβουλευτικής της πλειοψηφίας, όχι μόνο εμπόδισε αυτές τις προτάσεις νόμου να συζητηθούν, αλλά και συγκάλυψε με τον ίδιο τρόπο όλα τα θέματα που έχουμε ανοίξει στο κοινοβούλιο για το Κράτος Δικαίου, για τις παρακολουθήσεις και για το έγκλημα των Τεμπών.

Ιδού λοιπόν πεδίο δράσης για να δείξει κάθε κόμμα τις προθέσεις του για ενότητα των προοδευτικών δυνάμεων στην πράξη.

Ας βάλουμε όλα τα προοδευτικά κόμματα προτεραιότητα να στηρίξουμε και να απαιτήσουμε να έρθουν για συζήτηση αυτές οι προτάσεις νόμου και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα είναι εδώ για να στηρίξει χωρίς αστερίσκους με την θετική της συμβολή και δικές τους προτάσεις νόμου που θα πολεμούν τον πυρήνα της νεοφιλελεύθερης, κυνικής διακυβέρνησης Μητσοτάκη.

Εδώ.

Εδώ στο Κοινοβούλιο.

Στο ναό της Δημοκρατίας θα αποδείξουν όλα τα κόμματα πόσο πολύ πιστεύουν στην ανάγκη δημοκρατικής αλλαγής και πτώσης καθεστώτος.

Όχι με λόγια. Ούτε σε κλειστά δωμάτια.

Ανοιχτά στο κοινοβούλιο να τα βλέπει ο λαός στην τηλεόραση.

Και να ακούει ο λαός ένα ενιαίο δημοκρατικό λόγο στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου.

Φίλες και φίλοι,

Μας περιμένει μια πολύ δύσκολη τριετία.

Μια τριετία εντεινόμενης ασυδοσίας, μια τριετία στην οποία θα χαθεί το τελευταίο σωσίβιο που είναι το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, μια τριετία στην οποία οι κερδοσκόποι θα γλεντάνε μαζί με τις τράπεζες.

Προσπάθησαν αλλά απέτυχαν να πείσουν την κοινωνία ότι όλοι ίδιοι είναι.

Και εμείς τους μήνες που προηγήθηκαν όπως και στα χρόνια που κυβερνήσαμε αποδείξαμε ότι δεν είναι όλοι ίδιοι. Γιατί η κοινωνία γνωρίζει. Και αυτό θα κρίνει στις επόμενες εθνικές εκλογές χωρίς καμία χαλαρότητα.

Ότι μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν θα χάριζε το Εθνικό Σύστημα Υγείας σε ιδιώτες.

Ότι μια δική μας κυβέρνηση δεν θα αδιαφορούσε για την επιβίωση των μικροσυνταξιούχων και των μισθωτών.

Ότι μια δική μας κυβέρνηση δεν θα καταδίκαζε 1.000.000 μικρομεσαίους και επαγγελματίες στον αφανισμό.

Ότι μια δική μας κυβέρνηση δεν θα είχε Υπουργούς αδιευκρίνιστους, δεν θα είχε υπουργούς πατριδοκάπηλους, δεν θα είχε Υπουργούς που τρώνε και πίνουν όλη την ημέρα με την διαπλοκή.

Συντρόφισσες και Σύντροφοι Βουλευτές

Υπάρχει και μια ακόμη δέσμη πρωτοβουλιών που θα αναλάβουμε τώρα που άνοιξε πάλι η Βουλή.

Πρώτη πρωτοβουλία είναι η κατάθεση πρότασης για την σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, που θα ρίξει άπλετο φως στην χυδαιότητα, την ανηθικότητα του αποδεδειγμένου μπαζώματος του χώρου του εγκλήματος των Τεμπών και της αλλοίωσης των αποδεικτικών στοιχείων. Για αυτό τον λόγο έκλεισαν την Βουλή μόλις έφτασε η δικογραφία, δύο εβδομάδες πριν τις ευρωεκλογές.

Μπροστά σε όλη την Ελλάδα ας υπερψηφίσουν ή ας καταψηφίσουν την πρόταση, ώστε να αποκαλυφθεί επιτέλους ο ρόλος τους ότι εμποδίζουν να μαθευτεί η αλήθεια και επιδιώκουν την συγκάλυψη των ενόχων.

Ας δει όλη η Ελλάδα ποια κόμματα θα υπερψηφίσουν και ποια όχι αυτή την πρόταση. Γιατί έτσι, σχηματίζεται στην κοινωνία και στο κοινοβούλιο το πραγματικό δημοκρατικό μέτωπο. Μέσα από τολμηρές και ενισχυτικές για την δημοκρατία νομοθετικές πρωτοβουλίες.

Και συνεχίζουμε:

– Με την κατάθεση πρότασης νόμου για την άρση του αντισυνταγματικού φορολογικού τεκμηρίου των επαγγελματιών και επιτηδευματιών.

– Με την κατάθεση πρότασης νόμου για τη στεγαστική πολιτική και την αντιμετώπιση του απαράδεκτου φαινομένου να μην μπορούν να βρουν οι πολίτες στέγη σε λογικό κόστος.

– Με πρόταση για την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους προς τις τράπεζες, το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία. Με δημόσια παρέμβαση όχι υπέρ των funds του κ.Μητσοτάκη, αλλά υπέρ της κοινωνίας που θα μπορέσει επιτέλους να τακτοποιήσει τα οικονομικά της με βάση τις πραγματικές της δυνατότητες και προστασία για την πρώτη κατοικία, την αγροτική γη και την επαγγελματική στέγη.

– Και αργότερα με πρόταση για ένα νέο ΕΣΥ και το Κοινωνικό Κράτος, για κάλυψη όλης της χώρας με κέντρα υγείας, ασθενοφόρα και Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, καλά στελεχωμένα από ένα καλά αμειβόμενο προσωπικό.

– Με πρόταση για τη συνταγματική αναθεώρηση και την ριζική αλλαγή του ανήθικου νόμου περί ευθύνης υπουργών.

– Με σειρά προτάσεων για τη διαφάνεια στη χρηματοδότηση των κομμάτων, αλλά και για ένα σύγχρονο, αποτελεσματικό κράτος στην υπηρεσία του πολίτη.

Θα πιέζουμε διαρκώς την κυβέρνηση, με καταιγισμό προτάσεων νόμου που απαντούν στα μεγάλα προβλήματα των συνανθρώπων μας και της χώρας μας.

Αυτή είναι η αποστολή και η ευθύνη της δημοκρατικής παράταξης. Να καταθέτει βιώσιμες προτάσεις νόμου, να υπερασπίζεται το δίκαιο του λαού και να ξεγυμνώνει καθημερινά αυτή την εταιρεία που αυτοχαρακτηρίζεται κυβέρνηση.

Και θα κάνουμε πράξη αυτό που υποσχεθήκαμε στον ελληνικό λαό, θα φέρουμε μια καλύτερη ζωή για όλους.

Με συμμάχους όλα τα δημοκρατικά κόμματα και όλους τους δημοκρατικούς πολίτες.

Και είμαι ξεκάθαρος τι εννοώ δημοκρατικά κόμματα.

Γιατί σε θέματα ηθικής δεν βάζω αστερίσκους.

Και θέλω, κλείνοντας, να ανοίξω κι έναν ακόμη δρόμο δημοκρατικής συνεννόησης που μπορούμε με ειλικρίνεια να τον βαδίσουμε μαζί με όλα τα δημοκρατικά κόμματα.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει μετατρέψει το μεγαλύτερο μέρος της Αυτοδιοίκησης, των Επιμελητηρίων, των Συνδικάτων και των Ομοσπονδιών σε βραχίονα της πολιτικής της.

Και μέχρι το τέλος του 2024 έχουμε εκλογές που αφορούν πάνω από 1.500.000 μικρομεσαίους, επαγγελματίες και εργαζόμενους.

Και προτείνω εδώ από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Ελάτε να κάνουμε νικηφόρα ψηφοδέλτια με όσους αντιστέκονται στο σχέδιο Μητσοτάκη.

Ελάτε να διαμορφώσουμε νικηφόρα ψηφοδέλτια στις Περιφέρειες και στους Δήμους όλης της χώρας.

Και αυτό να ξεκινήσει φέτος.

Για να δώσουμε δύναμη στην δημοκρατική παράταξη πρέπει να είμαστε νικητές σε κάθε κάλπη που ανοίγει την επόμενη τριετία, μέσα στην οποία θα έχουμε θεμελιώσει και την μεγάλη δημοκρατική νίκη και στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2028.

Και αναλαμβάνω την ευθύνη ως αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να ηγηθούμε αυτών των δημοκρατικών τομών.

Να τα θέσουμε εμείς στο τραπέζι και να ζητήσουμε την ανταπόκριση όλων των δημοκρατικών δυνάμεων. Και εκεί θα κριθούμε όλοι.

Γιατί οι πολίτες, σήμερα, αναζητούν πειστικές απαντήσεις. Δεν ενδιαφέρονται για διαπραγματεύσεις κορυφής, για παζάρια και συνοικέσια αλλά βλέπουν την πολιτική βιωματικά και ενστικτωδώς: Ποιος με καταλαβαίνει, ποιος θα νοιαστεί, ποιος θα με προστατέψει.

Στην προσπάθεια αυτή έχουν θέση όλα τα έντιμα και ικανά στελέχη του προοδευτικού χώρου, να αναλάβουν ενεργά ευθύνες στον κοινό μας αγώνα. Να γίνουν πρωταγωνιστές της καθημερινής δράσης.

Στελέχη με ένσημα και από τον πολιτικό στίβο αλλά και από τον συνδικαλισμό, τα πανεπιστήμια, την επιστήμη, την πραγματική οικονομία, τον πολιτισμό. Έχω ήδη συναντήσει τέτοιους ανθρώπους που εκτιμώ πολύ, και πιστεύω ότι μαζί μπορούμε να αλλάξουμε την Ελλάδα προς την πρόοδο. Εύχομαι να αποδεχτούν την πρόσκλησή μου.

Για τον απλό, καθημερινό κόσμο που έφυγε από τον ΣΥΡΙΖΑ με τη διπλή διάσπαση μετά την εκλογή μου, για όσους και όσες απογοητεύτηκαν από τα δρώμενα του τελευταίου χρόνου και επιθυμούν να επιστρέψουν, οι πόρτες είναι πάντα ανοιχτές. Γιατί εδώ είναι το σπίτι τους.

Όλον αυτόν τον κόσμο, όλους αυτούς τους εξ αίματος και εξ αγχιστείας συγγενείς μας, τους καλώ να ξαναδούν τις προτάσεις μας. Να δουν τον καθημερινό μας αγώνα.

Σύντροφοι, συντρόφισσες,

Το αποτέλεσμα των εκλογών είναι η αφετηρία για το νέο μας ξεκίνημα.

Η επόμενη μέρα θα είναι μια καλύτερη μέρα.

Ο φόβος έσπασε.

Η ανοχή τελείωσε.

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα.

Πάμε να ομονοήσουμε στο όραμα για την καλύτερη Ελλάδα της επόμενης μέρας.

Την Ελλάδα της δικαιοσύνης. Την Ελλάδα στην οποία οι θεσμοί θα λειτουργούν ως προστάτες του πολίτη. Όχι ως άλλοθι των επιλογών της εξουσίας.

Την Ελλάδα της κοινωνικής ευαισθησίας για όλες και όλους. Όχι την επιλεκτική φροντίδα των λίγων ημετέρων.

Την Ελλάδα των πολιτικών που απορρέουν από τις ανάγκες της κοινωνίας. Όχι της πολιτικής που υπαγορεύουν τα μεγάλα συμφέροντα και τα κρατικοδίαιτα καρτέλ.

Λέμε όχι σε μια πολιτική συγκεντρωτισμού που οδηγεί στην αλαζονεία, την απαξίωση και τον ολοκληρωτισμό.

Λέμε ναι στην πολιτική από την κοινωνία, με την κοινωνία, για την κοινωνία.

Και για να γίνει αυτό πραγματικότητα, ένας είναι ο τρόπος.

Να ενισχύσουμε την προοδευτική φωνή του τόπου.

Οφείλουμε να εμπνεύσουμε την κοινωνία, τη χώρα, την Ευρώπη ολόκληρη.

Χρέος μας είναι να αντιμετωπίσουμε τη δυστοπία της ακροδεξιάς και του λαϊκισμού, που μορφώνεται στην Ευρώπη και στη χώρα μας.

Απέστειλα επιστολή στις ηγεσίες της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και των Πρασίνων, προτείνοντας την ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών στο νέο Ευρωκοινοβούλιο, για την απόκρουση της συντηρητικής πολιτικής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και του μίσους της Ακροδεξιάς, αλλά και για την ανάδειξη μιας προοδευτικής ατζέντας.

Θέλω από αυτό το βήμα σήμερα, να καλέσω την ηγεσία των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, να μην υποκύψει στα «δωράκια» του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και να δηλώσει ξεκάθαρα ότι θα καταψηφίσει την Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν.

Για να αποτρέψουμε όλοι μαζί την επανεκλογή της χειρότερης Προέδρου που είχε ποτέ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που αυτή την εποχή διερευνάται και για σκάνδαλο διαφθοράς (σύμβαση προμήθειας εμβολίων co19 με την Pfizer).

Καλώ και το ΠΑΣΟΚ, να δεσμευτεί δημόσια ότι δεν θα ακολουθήσουν μια τέτοια, καταστροφική επιλογή.

Να συμβάλουν όλες οι δημοκρατικές δυνάμεις που κινούνται στα αριστερά του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, σε ένα διάλογο για την πρόταξη μιας δημοκρατικής υποψηφιότητας για την Προεδρεία της Κομισιόν. Για να γλιτώσουμε την Ευρώπη από τη συνέχιση της σημερινής αποσυνθετικής πορείας.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Έχω και έχουμε πλήρη συναίσθηση της κρισιμότητας των καιρών.

Από αυτό το βήμα, με την πλήρη αντίληψη της πολιτικής ευθύνης που μου αναλογεί, κηρύσσω ένα ανένδοτο αγώνα.

Για την ενίσχυση της φωνής του ΣΥΡΙΖΑ και της προοδευτικής παράταξης.

Για την ισχυροποίηση της πολιτικής μας αντεπίθεσης απέναντι στη δεξιά διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Για την αποφασιστική καταπολέμηση του μίσους και του λαϊκισμού της ακροδεξιάς που μικραίνει τη χώρα.

Για την εμφατική νίκη της δημοκρατίας.

Ένα βήμα δημοκρατίας μέρα με την ημέρα.

Κάθε μέρα και μία μικρή νίκη.

Σε κάθε μικρότερη και μεγαλύτερη αναμέτρηση.

Όλες και όλοι μαζί, να αγωνιστούμε με τον καλύτερο τρόπο για το δημοκρατικό μέλλον που αξίζει στον λαό και την πατρίδα μας!

Σας ευχαριστώ.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό