24.5 C
Athens
Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου, 2024

Καρχαρίες ή δελφίνια; Τρόμαξαν στην Ερέτρια – Πώς τα αναγνωρίζεις

Ειδήσεις Ελλάδα

Πολλή κουβέντα έχει γίνει φέτος με τις εμφανίσεις καρχαριών στις ελληνικές θάλασσες με πολλούς να είναι εκείνοι που έχουν καταγράψει σε βίντεο τέτοιου είδους θεάσεις στις παραλίες της χώρας μας.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα ενός βίντεο που ανέβασε το περασμένο Σάββατο στα social media ένας λουόμενος σε παραλία της Ερέτριας, ο οποίος κατέγραψε με το κινητό του τηλέφωνο έναν καρχαρία να «κόβει βόλτες» κοντά στην ακτή. Ή τουλάχιστον έτσι νόμιζε καθώς ακολούθησε «βροχή» από σχόλια κάτω από την εν λόγω ανάρτηση στο TikTok, με πολλούς να ισχυρίζονται πως δεν επρόκειτο για καρχαρία αλλά για δελφίνια!

Ποιες, όμως, είναι οι διαφορές μεταξύ καρχαρία και δελφινιού και πώς μπορούμε να τα ξεχωρίζουμε έτσι ώστε να μην ανησυχούμε εμείς και οι υπόλοιποι λουόμενοι δίπλα μας στην παραλία; Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι διαφορές μεταξύ των δύο ζώων είναι πολλές και ευδιάκριτες αρκεί να έχουμε την ψυχραιμία να τις εντοπίσουμε πριν σημάνουμε συναγερμό.

Αξίζει, βέβαια, εδώ να σημειωθεί πως αν κολυμπούμε στη θάλασσα, είναι καλύτερο να βγαίνουμε και να κάνουμε τις παρατηρήσεις μας από απόσταση στη μικρή πιθανότητα να μην πρόκειται για κάποιο άκακο δελφίνι…

Καρχαρίας-δελφίνι: Αυτές είναι οι διαφορές μεταξύ τους

Τύπος Ζώου

Η πρώτη διαφορά μεταξύ των καρχαριών και των δελφινιών είναι ο τύπος του ζώου που είναι — οι καρχαρίες είναι ψάρια ενώ τα δελφίνια είναι θηλαστικά (όπως εμείς). Τα δελφίνια και άλλα θηλαστικά είναι θερμόαιμα, γεννούν ζωντανά μικρά, θηλάζουν τα μικρά τους, γεννιούνται με τρίχες και αναπνέουν αέρα. Οι καρχαρίες, όπως και άλλα ψάρια, έχουν βράγχια για να απομακρύνουν το οξυγόνο από το περιβάλλον, είναι ψυχρόαιμοι και έχουν λέπια.

Ένα άλλο γεγονός για τους καρχαρίες είναι ότι είναι γνωστά ως χόνδρινα ψάρια, που σημαίνει ότι οι σκελετοί τους είναι φτιαγμένοι από χόνδρο (όπως τα αυτιά και τη μύτη μας) και όχι από πυκνό οστό. Οι καρχαρίες είναι μέρος της οικογένειας elasmobranch, που περιλαμβάνει καρχαρίες, ακτίνες, σαλάχια και πριονόψαρα, ενώ τα δελφίνια είναι μέρος της οικογένειας των κητωδών, η οποία περιλαμβάνει τις οδοντωτές και τις φάλαινες, καθώς και τις φώκαινες.

Δελφίνι / Φωτ.: Unsplash

Εμφάνιση

Τόσο οι καρχαρίες όσο και τα δελφίνια έχουν γενικά αυτό που ονομάζεται αντισκίαση όπου οι κοιλιές τους είναι ελαφρύτερες από την πλάτη τους, κάτι που είναι ένας χρήσιμος τρόπος για να εναρμονιστούν με το θαλάσσιο περιβάλλον.

Τα δελφίνια και οι καρχαρίες έχουν και τα δύο ραχιαία πτερύγια στην πλάτη τους, δύο θωρακικά πτερύγια στα πλευρά τους και μια ουρά. Τα πτερύγια της ουράς των καρχαριών είναι κατακόρυφα και τα χρησιμοποιούν σε μια πλάγια κίνηση για να κολυμπήσουν, ενώ οι ουρές των δελφινιών είναι οριζόντιες και τις χρησιμοποιούν σε μια κίνηση προς τα πάνω και προς τα κάτω για να κολυμπήσουν. Οι καρχαρίες έχουν βράγχια στο πλάι του σώματός τους, ενώ τα δελφίνια έχουν μια τρύπα στο πάνω μέρος του κεφαλιού τους.

Κοινωνική δομή

Τα δελφίνια είναι γνωστό ότι είναι πολύ κοινωνικά. Συχνά ταξιδεύουν σε ομάδες και μερικές φορές σχηματίζονται μεγάλα «κοπάδια» όπου εκατοντάδες ή χιλιάδες δελφίνια συγκεντρώνονται για να ταξιδέψουν ή να ζευγαρώσουν. Οι καρχαρίες από την άλλη είναι πιο μοναχικοί και δεν μπορούν να φωνάζουν όπως τα δελφίνια, ωστόσο η έρευνα για την κοινωνική συμπεριφορά των καρχαριών δεν είναι τόσο καλά μελετημένη όσο με τα δελφίνια.

Καρχαρίας / Φωτ.: Unsplash

Διατροφή και βιότοπος

Τόσο οι καρχαρίες όσο και τα δελφίνια είναι ευκαιριακοί τροφοδότες, που σημαίνει ότι τρώνε ό,τι είναι διαθέσιμο και πιο εύκολο να πιαστεί, και σαρκοφάγα. Η διατροφή τους μπορεί να περιλαμβάνει ψάρια, καρκινοειδή, καλαμάρια και γαρίδες. Εκεί που η διατροφή των καρχαριών διαφέρει είναι ότι μερικές φορές τρώνε άλλους καρχαρίες, θαλάσσια θηλαστικά ή πλαγκτόν ανάλογα με το είδος του καρχαρία.

Όσον αφορά τον τόπο που μπορούν να ζήσουν, οι καρχαρίες δεν μπορούν να επιβιώσουν για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα σε νερά με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι. Από την άλλη, κάποια δελφίνια μπορούν να βρεθούν μέχρι και σε ποτάμια.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό