22.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Καρκίνος προστάτη: Πόσο κινδυνεύουν οι πάσχοντες από σοβαρές θρομβώσεις;

Ειδήσεις Ελλάδα

Οι άνδρες με καρκίνο του προστάτη έχουν 50% μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν σοβαρές και δυνητικά θανατηφόρες θρομβώσεις στο αίμα τους, στη διάρκεια της επόμενης πενταετίας από τη διάγνωση του καρκίνου τους, σε σύγκριση με τους συνομηλίκους τους χωρίς καρκίνο, όπως δείχνει μία νέα μεγάλη ευρωπαϊκή επιστημονική έρευνα. Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος στη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου μετά τη διάγνωση του καρκίνου.

Η φλεβική θρομβοεμβολή -επικίνδυνοι αλλά θεραπεύσιμοι θρόμβοι στις φλέβες- αποτελεί κύρια αιτία θανάτου στους ανθρώπους με καρκίνο, ιδίως σε όσους βρίσκονται σε πιο προχωρημένο στάδιο της νόσου. Ο καρκίνος του προστάτη είναι ο συχνότερος καρκίνος σε μεσήλικες και ηλικιωμένους και πολλοί άνδρες με τη νόσο μπορεί να εμφανίσουν θρομβοεμβολή.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Γιανίνα Λεντς της γερμανικής φαρμακοβιομηχανίας Bayer, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «BMJ Open», ανέλυσαν στοιχεία για 92.105 άνδρες με καρκίνο του προστάτη και 466.241 χωρίς τη νόσο (η ομάδα ελέγχου για λόγους σύγκρισης).

Διαπιστώθηκε ότι το 3,2% των ανδρών στην ομάδα του καρκίνου είχαν πάθει φλεβική θρομβοεμβολή έναντι 2,1% στην ομάδα ελέγχου. Υπολογίστηκε ότι για κάθε 1.000 άνδρες με καρκίνο του προστάτη περίπου οι επτά θα πάθουν θρόμβωση, έναντι τεσσάρων ανά 1.000 άνδρες χωρίς τέτοιο καρκίνο.

Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση εδώ 

: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό