26.9 C
Athens
Τετάρτη, 26 Ιουνίου, 2024

Καμπανάκι ΠΟΥ για την εξάπλωση του δάγκειου πυρετου

Ειδήσεις Ελλάδα

Παγκόσμια απειλή για τη δημόσια υγεία χαρακτηρίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας  (ΠΟΥ) τον δάγκειο πυρετό και ανεβάζει το επίπεδο κινδύνου σε υψηλό, καθώς πάνω από 7,6 εκατ. περιστατικά δάγκειου πυρετού έχουν δηλωθεί μέχρι στιγμής φέτος, με τα 3,4 εκατ. περιστατικά να έχουν επιβεβαιωθεί και εργαστηριακά. Τα σοβαρά κρούσματα ξεπέρασαν τις 16.000 και οι θάνατοι ήταν πάνω από 3.000.

Ο ΠΟΥ επισημαίνει ότι οι εστίες του δάγκειου πυρετού εξαπλώνονται, ο κίνδυνος διεθνούς μετάδοσης είναι υπαρκτός, και δεδομένης της πολυπλοκότητας των παραγόντων που επηρεάζουν τη μετάδοση, «ο συνολικός κίνδυνος σε παγκόσμιο επίπεδο εξακολουθεί να εκτιμάται ως υψηλός και επομένως ο δάγκειος πυρετός παραμένει παγκόσμια απειλή για τη δημόσια υγεία».

Παράλληλα λειτουργεί και το παγκόσμιο σύστημα επιτήρησης, όπου απ΄όλες τις περιφέρειες, καταρτίζονται μηνιαίες αναφορές για την παρακολούθηση των τάσεων και της συχνότητας της νόσου.

WHO
Στην Ευρώπη

Ο δάγκειος πυρετός δεν είναι ενδημικός στην Ευρώπη, όπου τα αναφερόμενα κρούσματα σχετίζονται κυρίως με ταξίδια. Παρόλα αυτά από το 2010 έχουν καταγραφεί αυτόχθονα κρούσματα δαγκείου, στην Κροατία, Γαλλία, Ιταλία, Πορτογαλία (Μαδέρα) και Ισπανία.

Το 2023, αυτόχθονα κρούσματα αναφέρθηκαν σε τρεις χώρες: στην Ιταλία 82, στην Γαλλία 45 και στην Ισπανία τρία.

Φέτος δεν έχουν αναφερθεί αυτόχθονα κρούσματα δάγκειου πυρετού στην Ευρώπη, αν και το καλοκαίρι, που αρχίζει η δραστηριότητα των κουνουπιών, δεν έχει ξεκινήσει ακόμα.

Σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας του ΠΟΥ, ειδικά εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η δυνατότητα διενέργειας τεστ δάγκειου πυρετού είναι περιορισμένη. Την ίδια στιγμή, τα περισσότερα περιστατικά εκτιμάται ότι θα αφορούν λοίμωξη για πρώτη φορά, οπότε θα είναι ήπια και δεν θα χρειαστούν περίθαλψη. Έτσι, αναμένεται ότι η επίπτωση της νόσου θα υποτιμηθεί.

Ο ΠΟΥ επισημαίνει ότι η Ευρώπη αναμένει πιθανώς περιορισμένη, τοπική μετάδοση κατά τους προσεχείς καλοκαιρινούς μήνες και τις αρχές του φθινοπώρου.

Υπογραμμίζει ότι τα κουνούπια που είναι φορείς της νόσου, είναι τα Aedes albopictus και Aedes aegypti. Το Aedes albopictus έχει εδραιωθεί στη βόρεια και δυτική Ευρώπη τα τελευταία δέκα χρόνια. Το Aedes aegypti έχει ήδη εγκατασταθεί στην Κύπρο και στη Μαδέρα της Πορτογαλίας.

Παγώνη: Περιφέρεια και δήμοι να αναλάβουν να κάνουν ειδικούς ψεκασμούς

Μιλώντας στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» για τον δάγκειο πυρετό η πρόεδρος του ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη έδωσε λεπτομέρειες και για τα συμπτώματα αλλά και τι πρέπει να γίνει προληπτικά.

«Δεν είναι κάτι καινούργιο, το γνωρίζουμε χρόνια. Υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει Συνήθως η μετάδοση γίνεται από ιδιαίτερα κουνούπια που λέγονται ”γίγας”. Σημασία έχει ότι η κλινική εικόνα ενός ασθενούς είναι πολύ επιβεβαρυμένη. Εκτός από τον πολύ υψηλό πυρετό, έχει αδυναμία, κεφαλαλγία, μυαλγίες, εξανθήματα αιμορραγικά και λεμφαδενοπάθεια. Είναι μια βαριά κλινική εικόνα. Γι΄αυτό όταν ακούμε επιδημία, υπάρχει αυτή η αναστάτωση και για τα μικρά παιδιά και για τους μεγάλους σε ηλικία», είπε αρχικά η κα Παγώνη.

Και συνέχισε λέγοντας: «Υπάρχουν δύο εμβόλια που δεν έχουν υπογραφεί σε όλες τις χώρες. Στην Ευρώπη το δεύτερο εμβόλιο έχει υπογραφεί. Δεν είναι σε όλες τις χώρες. Κάθε χρόνο η κλιματική αλλαγή έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα, έτσι έχουμε περιοδικά κάποιες νόσους κάθε δύο, τρία χρόνια. Η μετάδοση του δάγκειου πυρετού γίνεται μέσω από τα κουνούπια – γίγας, συνεπώς θα πρέπει η Περιφέρεια και οι δήμοι να αναλάβουν να κάνουν ειδικούς ψεκασμούς». «Δεν χρειάζεται πανικός, είναι κάτι που αντιμετωπίζεται. Έτσι όπως είναι τα δεδομένα, δεν θεωρώ ότι θα υπάρξει επιδημία», εκτίμησε η κα Παγώνη.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό