22.9 C
Athens
Κυριακή, 22 Σεπτεμβρίου, 2024

«Καμπανάκι» για τις βρεφικές τροφές: Απαγορευτικά 2 στα 3 προϊόντα των σουπερμάρκετ – Τι λέει μελέτη

Ειδήσεις Ελλάδα

Ο διάδρομος παιδικών τροφών του σούπερ μάρκετ είναι γεμάτος με μη θρεπτικά τρόφιμα που περιέχουν πάρα πολύ ζάχαρη και αλάτι και παραπλανητικούς ισχυρισμούς μάρκετινγκ, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Το 60% των 651 τροφίμων που διατίθενται στην αγορά για παιδιά ηλικίας 6 έως 36 μηνών σε ράφια 10 σούπερ μάρκετ στις ΗΠΑ δεν πληρούν τις συνιστώμενες διατροφικές οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για βρεφικές και νηπιακές τροφές, σύμφωνα με τη μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nutrients με κριτές.

Σχεδόν κανένα από τα τρόφιμα δεν πληρούσε όλα τα πρότυπα διαφήμισης του ΠΟΥ, τα οποία επικεντρώνονται στη σαφή επισήμανση των συστατικών και στους ακριβείς ισχυρισμούς υγείας.

Από όλα τα προϊόντα της μελέτης, το 70% δεν πληρούσε τις οδηγίες του ΠΟΥ για την περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και το 25% απέτυχε να εκπληρώσει τις συστάσεις για τις θερμίδες, διαπίστωσαν οι ερευνητές. Μία στις πέντε βρεφικές ή νηπιακές τροφές περιείχε επίπεδα αλατιού πάνω από τα προτεινόμενα όρια του ΠΟΥ.

Το ένα τέταρτο των προϊόντων περιείχαν πρόσθετα ή κρυφά γλυκαντικά, με το 44% των βρεφικών και νηπιακών τροφών να υπερβαίνει τις συστάσεις του ΠΟΥ για τα συνολικά σάκχαρα, δήλωσε η ανώτερη συγγραφέας της μελέτης Δρ Ελίζαμπεθ Ντάνφορντ, επίκουρη καθηγήτρια διατροφής στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνα.

«Η έρευνα δείχνει ότι το 50% της ζάχαρης που καταναλώνεται από τις βρεφικές τροφές προέρχεται από τροφές σε σακουλάκια και βρήκαμε ότι αυτές οι εταιρείες ήταν μερικές από τους χειρότερους παραβάτες», δήλωσε ο Dunford, ο οποίος είναι επίσης ερευνητής στο George Institute for Global Health στο Σίδνεϊ.

Οι πωλήσεις παιδικών τροφών σε σακουλάκια αυξήθηκαν κατά 900% στις ΗΠΑ τα τελευταία 13 χρόνια, σύμφωνα με τη μελέτη, καθιστώντας τις ένα από τα ταχύτερα αναπτυσσόμενα τμήματα της αγοράς.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό