21 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

«Καμπανάκι» από την ΤτΕ για τον κίνδυνο αύξησης

Ειδήσεις Ελλάδα

Του Χρυσόστομου Τσούφη

Νέο καμπανάκι για τον κίνδυνο αύξησης των μη Εξυπηρετούμενων δανείων χτύπησε η Τράπεζα της Ελλάδος, αυτή τη φορά δια της υποδιοικήτριας Χριστίνας Παπακωνσταντίνου.  

«Τώρα θα δούμε την πραγματική επίπτωση του πληθωρισμού στην αύξηση του κόστους λειτουργίας των επιχειρήσεων, στη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών και άρα και στην ποιότητα των δανειακών χαρτοφυλακίων των τραπεζών», είπε η κ. Παπακωνσταντίνου. Μια δήλωση που έγινε μόλις 24 ώρες μετά την αναθεώρηση από την Κομισιόν του πληθωρισμού για φέτος στην Ελλάδα στο 6,3% έναντι 3,1% της αρχικής εκτίμησης.  

Εκτός από τον ρωσοουκρανικό πόλεμο που στέλνει τον πληθωρισμό στα ύψη, τον δείκτη κινδύνου αυξάνει και η σταδιακή απόσυρση των μέτρων στήριξης για την προστασία από την πανδημία. 

Για παράδειγμα οι επιχειρήσεις θα πρέπει να αρχίσουν από τα τέλη Ιουνίου την αποπληρωμή των επιστρεπτέων προκαταβολών. 7 στα 10 κόκκινα δάνεια είναι επιχειρηματικά και σύμφωνα με την έκθεση του Διοικητή της ΤτΕ τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφονται στην εστίαση με 31,5%, τις κατασκευές με 21%, της υγείας με 20% του εμπορίου με 18% και των καταλυμάτων με 15%. 

Εκτός από τις ρυθμίσεις των δανείων, στις οποίες προχωρούν τράπεζες και funds, και σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, την τελευταία τριετία ξεπερνούν τις 630.000, στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην περίπτωση των στεγαστικών θα συμβάλει και ο εξωδικαστικός μηχανισμός ο οποίος ως αυτήν την στιγμή παραμένει ανολοκλήρωτος, καθώς δεν έχει ενεργοποιηθεί ακόμη ο φορέας Απόκτησης κι Επαναμίσθωσης Ακινήτων.  

Σε δηλώσεις της , η νέα ειδική γραμματέας διαχείρισης ιδιωτικού χρέους Μαριαλένα Αθανασοπούλου ανέφερε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα γίνει η πρόσκληση ενδιαφέροντος προς τους επενδυτές για τον φορέα που θα λειτουργήσει με αμιγώς ιδιωτικά κριτήρια. Το ενδιαφέρον είναι ισχυρό σύμφωνα με πληροφορίες με περισσότερους από 10 ενδιαφερόμενους.  

Ο φορέας Απόκτησης κι Επαναμίσθωσης Ακινήτων θα έχει την υποχρέωση να αποκτά την κύρια κατοικία ευάλωτου οφειλέτη, ο οποίος πληροί συγκεκριμένα κριτήρια. Θα μισθώνει την κατοικία στον οφειλέτη και θα τη μεταβιβάζει πάλι στον οφειλέτη με την πάροδο 12 ετών εφόσον ο οφειλέτης έχει καταβάλει ενοίκια 12 ετών συν το ποσό επαναγοράς.  

Ο φορέας αναμένεται να είναι πλήρως λειτουργικός στο τέλος του έτους.  

Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google Newsκαι μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό