22.1 C
Athens
Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, 2024

Καλπάζει η ακρίβεια ροκανίζοντας το εισόδημα των πολιτών – Τα νέα μέτωπα εκτός από τα τρόφιμα

Ειδήσεις Ελλάδα

Ανεξέλεγκτη καλπάζει η ακρίβεια  παρά τις όποιες προσπάθειες της κυβέρνησης να συγκρατήσει το ράλι των ανατιμήσεων με αποτέλεσμα το «καλάθι της νοικοκυράς» να γίνεται όλο και πιο ακριβό γονατίζοντας τα ελληνικά νοικοκυριά.

Οι πρωταθλητές της ακρίβειας (Αύγουστος 2023/2024) ελαιόλαδο+ 49,1 % φυσικό αέριο+ 28,0 % αεροπορικά εισιτήρια+ 27,3 % ασφάλιστρα υγείας+ 14,0 % δημητριακά+ 11,2 % ξενοδοχεία + 7,6 % πακέτα διακοπών + 7,2 % αναψυκτικά – χυμοί + 6,9 %εστιατόρια + 6,7 % Νέα μέτωπα ανατιμήσεων «τσακίζουν» τα νοικοκυριά

Ωστόσο, το πρόβλημα δεν εντοπίζεται πλέον μόνον στα τρόφιμα, που παραμένουν βασικός τροφοδότης του πληθωρισμού αφού οι τιμές έχουν ξεφύγει και σε άλλους κλάδους.

Συγκεκριμένα τα τρία νέα μέτωπα που έχουν δημιουργηθεί είναι στους τομείς στέγασης, ένδυσης-υπόδησης και υπηρεσιών, που αντιπροσωπεύουν πολύ μεγάλο μέρος των οικογενειακών προϋπολογισμών για εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά – κατά κανόνα μέσων και χαμηλών εισοδημάτων.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο δείκτης τιμών στον τομέα στέγασης ανέβηκε 5,5% το τελευταίο 12μηνο, ενώ στα είδη ένδυσης-υπόδησης οι τιμές αυξήθηκαν κατά 6,2%. Μόνον τον τελευταίο μήνα, εν μέσω θερινών διακοπών, τα ενοίκια κατά μέσο όρο αυξήθηκαν κατά 2,8% σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.  

Στην ένδυση-υπόδηση, ο δείκτης τιμών αυτής της κατηγορίας προϊόντων ευρείας κατανάλωσης, αυξήθηκε κατά 6,2% το τελευταίο 12μηνο. Συγκριτικά επισημαίνεται ότι στο ίδιο χρονικό διάστημα ο δείκτης τιμών των τροφίμων ανέβηκε κατά 2,8%.

Επίσης ο δείκτης τιμών στις υπηρεσίες υγείας-περίθαλψης αυξήθηκε κατά 3,1% στο 12μηνο, βάσει των επίσημων τιμοκαταλόγων ιατρικών εξετάσεων και νοσηλείας, την ώρα που τα στοιχεία δείχνουν ότι οι υπηρεσίες αυτές είναι απρόσιτες για το 11% του πληθυσμού, λόγω κόστους.

Ένα ακόμη μέτωπο που τροφοδοτεί τον πληθωρισμό είναι ο τομέας εστίασης (εστιατόρια, καφέ κλπ), όπου οι τιμές αυξήθηκαν κατά 6,6% στο 12μηνο σύμφωνα με τους δείκτες ης ΕΛΣΤΑΤ και πάνω από 8% σύμφωνα με τις εκτιμήσεις επιχειρηματιών του κλάδου.

Εξάλλου στον τομέα των υπηρεσιών πρέπει να συνυπολογιστεί και η καταγραφόμενη άνοδος 3,5% του κόστους υπηρεσιών εκπαίδευσης, που αντιπροσωπεύει σε δίδακτρα σχολείων, σχολών και φροντιστηρίων.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό