24.5 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Καλοκαιρινές τροφές που χαρίζουν υγεία και ενέργεια

Ειδήσεις Ελλάδα

Η ειδικός μας κάνει μια λίστα με τα τρόφιμα που ομορφαίνουν και δεν παχαίνουν.

Η ομορφιά έρχεται εκ των έσω και η φύση έχει προβλέψει και μας διαθέτει τις νόστιμες καλοκαιρινές τροφές, οι οποίες θα ενισχύσουν τον μεταβολισμό και θα μας γεμίσουν ενέργεια.

Ζητήσαμε από την ειδικό, Κλειώ Δημητριάδου, να μας φτιάξει μια λίστα με όλα εκείνα τα καλοκαιρινά τρόφιμα που θα μας ομορφύνουν και ιδού.

βερίκοκα: χάρη στα καροτενοειδή βοηθούν στο μαύρισμα, και χάρη στη βιταμίνη Α ενισχύουν την όρασή μας. Περιέχουν επίσης, βιταμίνη C.

Καρπούζι:

Δροσιστικό και ενυδατικό, πλούσιο σε λυκοπένιο, βιταμίνη Α, C, κάλιο και μαγνήσιο. Η φλούδα του καρπουζιού περιέχει μια ουσία που λέγεται κιτρουλίνη και η οποία βοηθά στην καλή λειτουργία της καρδιάς. Ενώ δεν έχουμε συνηθίσει να την καταναλώνουμε, θα μπορούσαμε να τη λιώσουμε στο μπλέντερ μαζί με άλλα φρούτα δημιουργώντας ενδιαφέροντα smoothies.

Ροδάκινα:

Είναι πλούσια σε βιταμίνη C, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και φυλλικό οξύ. Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε κάλιο, βοηθούν σημαντικά στην απομάκρυνση των υγρών σε περίπτωση κατακράτησης. Περιέχουν επίσης, αρκετές φυτικές ίνες, γεγονός που βοηθάει τόσο στον κορεσμό, όσο και στην καλή λειτουργία του εντέρου. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να αποβάλλει το φούσκωμα στην περιοχή της κοιλιάς. Τα ροδάκινα ταιριάζουν τέλεια σε smoothies. Μπορείς επίσης να τα χρησιμοποιήσεις σε μορφή πολτού και να δημιουργήσεις τη δική σου πεντανόστιμη σπιτική γρανίτα.

Σταφύλια:

Έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση, η οποία οφείλεται στις πολυφαινόλες που περιέχουν. Τα σταφύλια ουσιαστικά είναι ο λόγος για τον οποίο συστήνεται η κατανάλωση κρασιού για καλύτερη καρδιαγγειακή λειτουργία. Λόγω της υπέροχης γεύση τους, μπορούν να αντικαταστήσουν εύκολα το γλυκό σε μια δίαιτα, με σαφώς λιγότερες θερμίδες. Αν δεν μπορείς να καταναλώσεις μικρή ποσότητα, μπορείς να τα προσθέσεις σε ζελέ light ή μέσα σε σαλάτες.

Σύκα:

Σε αυτά βρίσκουμε κάλιο, μαγνήσιο, σίδηρο και χαλκό, καθώς και βιταμίνες Α, Ε και Κ. Επίσης, μειώνουν τη χοληστερόλη και έχουν αντικαρκινική δράση. Περιέχουν άφθονες φυτικές ίνες και είναι αποτελεσματικά σε περιπτώσεις δυσκοιλιότητας και συνεπώς ιδανικά σε δίαιτα. Μπορείς να τα ψιλοκόψεις και να τα σερβίρεις πάνω από το γιαούρτι σου. Η πεντανόστιμη γεύση τους θα σε κάνει να πεις αντίο στο γλυκό του κουταλιού.

Μελιτζάνα:

Περιέχει το μαγικό αμινοξύ τρυπτοφάνη. Η τρυπτοφάνη βοηθάει στη διάθεση και βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου. Τι καλύτερο δηλαδή σε περίοδο δίαιτας; Στο φλοιό της μελιτζάνας, βρίσκουμε ακόμη τη νασουνίνη, μια ουσία με αντιοξειδωτική και αντικαρκινική δράση. Για να γλιτώσεις θερμίδες, μπορείς να την καταναλώσεις ψητή, σερβιρισμένη με γιαούρτι, ντομάτα και μαϊντανό (αντί για το “λαδερό” ιμάμ).

Ευχαριστούμε Κλειώ Δημητριάδου, Κλινικό Διαιτολόγο-Διατροφολόγο, Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, Msc στη συμβουλευτική ψυχολογία, Life Coaching, Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, https://www.instagram.com/kliodim/



Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό