25.1 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Καλλιεργούνται πιπεριές τσίλι στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Ειδήσεις Ελλάδα

Στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) έχουν πραγματοποιηθεί πολλά πειράματα ανάπτυξης και καλλιέργειας τροφίμων κυρίως λαχανικών και φρούτων. Η καλλιέργεια φρέσκων τροφίμων σε διαστημικές συνθήκες αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την υγιή διατροφή των αστροναυτών όχι μόνο στον διαστημικό σταθμό αλλά και στις επερχόμενες μακρινές επανδρωμένες αποστολές όπως αυτές που ετοιμάζονται να γίνουν στον Άρη.

Όπως έγινε γνωστό ξεκίνησε στον ISS ένα νέο πείραμα καλλιέργειας αυτή την φορά με πιπεριές τσίλι. Ο Αμερικανός αστροναύτης Σέιν Κιμπρό φύτεψε 48 σπόρους αυτής της καυτερής πιπεριάς στην ειδική για αυτό τον σκοπό μονάδα Advanced Planet Habitat (APH).

Οι αστροναύτες του ISS θα περιμένουν τέσσερις μήνες να αναπτυχθούν οι πιπεριές και στην συνέχεια θα ανοίξουν την μονάδα για να δουν τι έχει συμβεί. Αν οι πιπεριές αναπτύχθηκαν και σε τι κατάσταση βρίσκονται. Το πείραμα αυτό θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό αφού όλα τα προηγούμενα αφορούσαν τρόφιμα η καλλιέργεια των οποίων δεν διαρκούσε περισσότερο από λίγες εβδομάδες ενώ η καλλιέργεια των πιπεριών θα διαρκέσει τέσσερις μήνες.

Είναι ένα πιο δύσκολο και σύνθετο εγχείρημα η επιτυχία του οποίου μπορεί να ανοίξει τον δρόμο στην καλλιέργεια και άλλων ειδών τροφίμων που καλλιεργούνται πιο δύσκολα αλλά είτε έχουν σημαντικές ωφέλειες στον ανθρώπινο οργανισμό είτε θα διευρύνουν την ποικιλία και την γευστικότητα των γευμάτων των μελών μιας επανδρωμένης αποστολής.

«Είναι ένα από τα πιο περίπλοκα πειράματα καλλιέργειας φυτών στον διεθνή διαστημικό σταθμό εξαιτίας των διαδικασιών που απαιτούνται αλλά και της μεγάλης χρονικής διάρκειας τους. Ανάμεσα στα άλλα οι αστροναύτες θα πρέπει να καταφέρουν να γονιμοποιήσουν τις πιπεριές» αναφέρει ο Ματ Ρομέιν, επικεφαλής του πειράματος.

Εκτός την πρακτική πλευρά του εγχειρήματος δηλαδή την δημιουργία φρέσκων τροφίμων για κατανάλωση στο Διάστημα η καλλιέργεια έχει θετικές επιπτώσεις στην ψυχολογία των αστροναυτών που έρχονται σε επαφή με φυσικά προϊόντα και μια δραστηριότητα που γίνεται σε γήινες συνθήκες ενώ στην συνέχεια χαίρονται όταν καταφέρνουν να φάνε τελικά τρόφιμα που οι ίδιοι παρήγαγαν.

 

 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό