22.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Καλαμάρι μεταφέρει ένα φωτεινό «χαλί» με τα αβγά του στα βάθη της θάλασσας (βίντεο)

Ειδήσεις Ελλάδα

Μια πραγματικά εκπληκτική στιγμή από τον κόσμο της θάλασσας ενόπισε και κατέγραψε ένα μη αυτόνομο υποβρύχιο το οποίο χειρίζονταν από την επιφάνεια της θάλασσιας ερευνητές του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Έρευνας Monterey Bay (MBARI). Σε βάθος 1,390 μέτρων το ROV εντόπισε ένα καλαμάρι του γένους Bathyteuthis να μεταφέρει τα αβγά του σε μια προσπάθεια να τα απομακρύνει από τους εχθρούς του και να τους επιτρέψει να αναπτυχθούν και να εκκολαφθούν. Τα αβγά μοιάζουν με ένα «χαλί» που φωτοβολεί κατά την κίνηση του δημιουργώντας ένα πραγματικά εκπληκτικό σκηνικό στα βάθη της θάλασσας.

«Είναι μια εξαιρετικά ασυνήθιστη συμπεριφορά για ένα θηλυκό καλαμάρι να μεταφέρει μαζί του τα αβγά του. Τα περισσότερα καλαμάρια αναπαράγονται τοποθετώντας τα αβγά τους μέσα σε θήκες στον πυθμένα της θάλασσας ή τοποθετώντας τα μέσα σε μια ζελατίνα την οποία αφήνουν να κινείται ελεύθερα μέσα στη θάλασσα. Υπάρχουν και ορισμένες μητέρες που αποφασίζουν να κρατήσουν μαζί τους τα αβγά τους μέχρι την τελευταία στιγμή αυξάνοντας μεν τις πιθανότητες επιβίωσης των αβγών τους αλλά μειώνοντας σημαντικά τις πιθανότητες της δικής τους επιβίωσης αφού με αυτή την τακτική που ακολουθούν γίνονται πιο εύκολα εντοπίσημες από θηρευτές» αναφέρουν οι ερευνητές. Είναι μόλις η δεύτερη φορά που αυτή η συμπεριφορά από καλαμάρια εντοπίζεται και καταγράφεται οπτικά.

MBARI (MONTEREY BAY AQUARIUM RESEARCH INSTITUTE)

«Οι περιοχές στα βάθη των ωκεανών αποτελούν μια πρόκληση για εξερεύνηση και μελέτη και μόλις τώρα αρχίζουμε να αποκτούμε κάποιες γνώσεις για τη συμπεριφορά των όντων που ζουν εκεί. Κάθε παρατήρηση, κάθε ανακάλυψη που γίνεται με τα ROV συμπληρώνουν ένα κομμάτι του παζλ και μας επιτρέπει να κατανοήσουμε καλύτερα τη ζωή στα μεγάλα βάθη της θάλασσας» σημειώνει η ερευνητική ομάδα.

 

 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό