24.5 C
Athens
Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου, 2024

Καλά νέα για τη θαλάσσια χελώνα Καρέτα στη Ζάκυνθο – Νέο ρεκόρ φωλιών, το είδος δεν απειλείται πλέον

Ειδήσεις Ελλάδα

Νέο ρεκόρ φωλιών της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta καταγράφηκε στη Ζάκυνθο. Στον Κόλπο του Λαγανά, στο νησί του Ιονίου, και συγκεκριμένα στο χώρο του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου (ΕΘΠΖ), ήδη από τις αρχές Αυγούστου, ξεπεράστηκε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ο μέγιστος αριθμός φωλιών θαλάσσιας χελώνας που είχε καταγραφεί στην περιοχή πριν από 30 χρόνια (το 1995), που ήταν 2.018 φωλιές. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία (27 Αυγούστου 2024) καταγράφηκαν περισσότερες από 2.350 φωλιές και αναμένεται να φτάσουν τις 2.500 για το σύνολο της χρονιάς. Πέρσι είχαν καταγραφεί 2.033 φωλιές.

Σύμφωνα με τον Κόκκινο Κατάλογο των Απειλούμενων Ειδών της Ελλάδας (redlist.necca.gov.gr) το είδος δεν απειλείται, πλέον, με εξαφάνιση στη χώρα και ανήκει στην κατηγορία του χαμηλού κινδύνου (LC).

Όπως αναφέρει ο προϊστάμενος της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Ζακύνθου του ΟΦΥΠΕΚΑ, Λορράν Σουρμπές, είναι αξιοσημείωτη η αύξηση του αριθμού των φωλιών θαλάσσιας χελώνας για δεύτερη, συνεχή χρονιά. «Αναμένεται να έχουμε μία εξαιρετική αναπαραγωγική χρονιά, καθώς ακολουθούμε την αυξητική τάση που καταγράφεται σε όλη την Ελλάδα. Η Ζάκυνθος παραμένει, σταθερά, ο δεύτερος πιο σημαντικός χώρος ωοτοκίας της Μεσογείου. Γεγονός, που αποτελεί αισιόδοξο μήνυμα για το μέλλον και την επιβίωση του είδους. Όπως είναι γνωστό, η φιλοπατρία της θαλάσσιας χελώνας την καθιστά όχι μόνο αναπόσπαστο μέρος του πολιτισμικού πλούτου, αλλά και σήμα κατατεθέν της Ζακύνθου», ανέφερε ο κ. Σουρμπές, υπογραμμίζοντας, παράλληλα, ότι δεν είναι ώρα και για εφησυχασμό και οι δράσεις διατήρησης του είδους πρέπει να συνεχιστούν.

Ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) έχει αποστολή τη διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών στην Ελλάδα, τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, την προώθηση και υλοποίηση δράσεων βιώσιμης ανάπτυξης και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό