23.1 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Κακοκαιρία Gaia: Άνοιξαν οι ουρανοί στην Αττική

Ειδήσεις Ελλάδα

Κακοκαιρία Gaia: Από το Σάββατο έχει ξεκινήσει η επέλαση του νέου συστήματος στη χώρα που αναμένεται να παρουσιάσει νέα επιδείνωση σήμερα ενώ σταδιακά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν από αργά το απόγευμα 

37
SHARES

Σφοδρές βροχοπτώσεις σημειώνονται στην Αττική αυτή την ώρα, με την κακοκαιρία Gaia να «χτυπά» την πρωτεύουσα της χώρας από τις πρώτες πρωινές ώρες της Αττικής με μεγάλα ύψη νερού.

Έντονα φαινόμενα εκδηλώνονται ήδη σε περιοχές της χώρας από το βράδυ του Σαββάτου με την Πολιτική Προστασία να είναι σε αυξημένη επιφυλακή, για νέα χρήση του 112 και παρέμβαση όπου χρειαστεί.

Ήδη σε πολλές περιοχές της δυτικής Ελλάδας έχει ηχήσει προειδοποιητικό μήνυμα με συστάσεις στους πολίτες για προσοχή και οδηγίες προφύλαξης, ενώ και η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία αναβάθμισε το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού σε Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων.

Σύμφωνα με το Επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο:

Το σύστημα κακοκαιρίας με την ονομασία “GAIA” προβλέπεται να επηρεάσει τηχώρα μας έως και τη νύχτα της Κυριακής (11-12-2022) με ισχυρές βροχές καικαταιγίδες, μεγάλα ύψη υετού, θυελλώδεις νότιους ανέμους και τοπικές χαλαζοπτώσεις.

Πιο συγκεκριμένα:Τα ισχυρά φαινόμενα που έχουν αρχίσει να σημειώνονται θα συνεχιστούντην Κυριακή (11-12-2022):

α. μέχρι τις προμεσημβρινές ώρες, στην Ήπειρο, το Ιόνιο, τη δυτική Στερεά,τη δυτική Μακεδονία και τα δυτικά τμήματα της Θεσσαλίαςβ. μέχρι το απόγευμα, στη δυτική και τη νότια Πελοπόννησο και την κεντρική Στερεάγ. από τις προμεσημβρινές μέχρι και τις βραδινές ώρες, στην ανατολική Μακεδονία,τη Θράκη και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίουδ. τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, στις Κυκλάδες και την Κρήτηε. από τις μεσημβρινές ώρες μέχρι αργά τη νύχτα, στα Δωδεκάνησα

Σημειώνεται ότι τα φαινόμενα στην Ήπειρο, το Ιόνιο, τη δυτική Στερεά και τηδυτική Πελοπόννησο αναμένεται τη νύχτα προς την Κυριακή (11-12-2022) να είναιιδιαίτερα ισχυρά και κατά τόπους επικίνδυνα.

Ποιες περιοχές θα πληγούν τις επόμενες ώρες

Την δική του πρόγνωση για την εξέλιξη της κακοκαιρίας έδωσε ο μετεωρολόγος του OPEN Κλέαρχος Μαρουσάκης.

Όπως ανέφερε, η σημερινή μέρα θα κυλήσει με ισχυρή κακοκαιρία, στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια ενώ προς το απόγευμα θα επηρεαστεί και το ανατολικό αιγαίο με τοπικά ισχυρές καταιγίδες.

Στα νότια τμήματα της χώρας, όπου εκδηλωθούν φαινόμενα αυτά θα είναι μικρότερης διάρκειας και γενικότερα πιο ήπια.

Ο γνωστός μετεωρολόγος εφιστά την προσοχή καθώς σήμερα θα πνέουν πολύ ισχυροί νοτιάδες μεγέθους 7 με 8 μποφόρ, ενώ ο υδράργυρος τοπικά θα φτάσει ακόμα και τους 20 βαθμούς Κελσίου.

Για την Αττική, ο κ. Μαρουσάκης αναφέρει βροχερό καιρό, ενώ υπάρχει πιθανότητα για εκδήλωση πρόσκαιρων τοπικών καταιγίδων, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν σε πολύ ισχυρές εντάσεις, με θερμοκρασίες της τάξεως των 18 με 19 βαθμών Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη ο καιρός θα είναι επίσης αρκετά βροχερός, ενώ και εκεί είναι πιθανή η εκδήλωση τοπικών καταιγίδων με πρόσκαιρο χαρακτήρα. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις με ισχυρές, πολύ ισχυρές εντάσεις ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί στους 16 με 17 βαθμούς Κελσίου.

Σε ότι αφορά την εξέλιξη του καιρού ο Κλέαρχος Μαρουσάκης ανέφερε πως και τη Δευτέρα διατηρείται ο άστατος καιρός, ωστόσο τα φαινόμενα θα περιοριστούν στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, ενώ σύντομα τη χώρα μας θα επηρεάσει ένα νέο κύμα κακοκαιρίας με χαρακτηριστικά και πάλι τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες.

Ο καιρός ανά Περιφέρεια

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗΚαιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά στη δυτική Μακεδονία μέχρι τις προμεσημβρινές ώρες, ενώ στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη από τις προμεσημβρινές μέχρι τις βραδινές ώρες. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά της δυτικής Μακεδονίας.Ανεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 5 με 6, στα ανατολικά 7 με 8 και τις πρωινές ώρες πρόσκαιρα τοπικά έως 9 μποφόρ. Βαθμιαία εξασθένηση από το μεσημέρι.Θερμοκρασία: Από 12 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣΚαιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα που μέχρι τις προμεσημβρινές ώρες στην Ήπειρο, το Ιόνιο, τη δυτική Στερεά και μέχρι το απόγευμα στη δυτική Πελοπόννησο θα είναι κατά τόπους ισχυρά, από αργά το απόγευμα βαθμιαία θα εξασθενήσουν. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά της Ηπείρου.Ανεμοι: Νοτιοδυτικοί 5 με 6 και στο Ιόνιο τοπικά 7 με 8 μποφόρ. Από το μεσημέρι θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς 5 με 6 και στο Ιόνιο τοπικά 7 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση από το βράδυ.Θερμοκρασία: Από 14 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣΚαιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα μέχρι τις προμεσημβρινές ώρες στα δυτικά τμήματα της Θεσσαλίας και μέχρι το απόγευμα στην κεντρική Στερεά και τα νότια τμήματα της ανατολικής Πελοποννήσου θα είναι κατά τόπους ισχυρά, ενώ από αργά το απόγευμα θα εξασθενήσουν.Ανεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 5 με 7 και στα ανατολικά και νότια μέχρι το μεσημέρι τοπικά 8 μποφόρ. Από αργά το απόγευμα βαθμιαία θα στραφούν σε δυτικούς και θα εξασθενήσουν.Θερμοκρασία: Από 14 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗΚαιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Εξασθένηση των φαινομένων από το βράδυ.Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 6 με 7 και μέχρι το μεσημέρι τοπικά 8 μποφόρ. Από το αργά το απόγευμα βαθμιαία θα στραφούν σε δυτικούς νοτιοδυτικούς και θα εξασθενήσουν.Θερμοκρασία: Από 15 έως 19 και τοπικά στην Κρήτη έως 21 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑΚαιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου από τις προμεσημβρινές μέχρι τις βραδινές ώρες και στα Δωδεκάνησα από τις μεσημβρινές ώρες μέχρι αργά τη νύχτα.Ανεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 6 με 8 και στα βόρεια τις πρωινές ώρες πιθανώς έως 9 μποφόρ. Από το βράδυ θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς και θα εξασθενήσουν.Θερμοκρασία: Από 17 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑΚαιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες μέχρι αργά το απόγευμα.Ανεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 6 με 7 και στα νότια μέχρι το μεσημέρι τοπικά 8 μποφόρ. Από αργά το απόγευμα βαθμιαία θα στραφούν σε δυτικούς και θα εξασθενήσουν.Θερμοκρασία: Από 14 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗΚαιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες μέχρι αργά το απόγευμα.Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 6 με 7 και μέχρι το μεσημέρι τοπικά 8 μποφόρ. Από το απόγευμα βαθμιαία θα στραφούν σε δυτικούς και θα εξασθενήσουν.Θερμοκρασία: Από 15 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΚαιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες μέχρι το απόγευμα.Ανεμοι: Νότιοι 5 με 6 μποφόρ με γρήγορη εξασθένηση. Από το απόγευμα βαθμιαία θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς 3 με 4 μποφόρ.Θερμοκρασία: Από 13 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

Το Δελτίο Καιρού από το Εθνικό Αστεροσκοπείο/meteo.gr

Σχετικές ειδήσεις

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό