19.7 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Κακοκαιρία: Συναγερμός με συνεχή μηνύματα από το 112

Ειδήσεις Ελλάδα

Την επέλασή του έχει ξεκινήσει το κύμα κακοκαιρίας που πλήττει τη χώρα με ισχυρά καιρικά φαινόμενα.

Όπως αναμενόταν αυτό προκάλεσε την κινητοποίηση της Πολιτικής Προστασίας που έχει ξεκινήσει την αποστολή προειδοποιητικών μηνυμάτων μέσω του 112 στους κατοίκους των περιοχών που πλήττονται από βροχές και καταιγίδες.

 

 

Κλειστά σχολεία 

Όπως έγινε γνωστό, κλειστά θα παραμείνουν την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2022 όλα τα σχολεία σε Κεφαλονιά και Ιθάκη.

 Την απόφαση πήρε ο αντιπεριφερειάρχης κ. Σταύρος Τραυλός λόγω των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, που αναμένεται να «χτυπήσουν» τα δυο νησιά. Σύμφωνα με τον κ. Αντιπεριφερειάρχη τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του νομού Κεφαλληνίας και Ιθάκης θα μείνουν κλειστά.

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι τοπικές αρχές και στη Ζάκυνθο. Ειδικότερα, η ισχυρή βροχόπτωση ήδη έχει δημιουργήσει μικροπροβλήματα στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, ενώ εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων που θα φθάσουν τα 8 με 9 μποφόρ είναι πιθανόν να απαγορευθούν τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια από Ζάκυνθο προς Κυλλήνη. Μάλιστα, αύριο θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία, όπως ανακοινώθηκε.

Πώς θα εξελιχθεί η κακοκαιρία στη χώρα

 Νωρίτερα, το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε από την ΕΜΥ την Τρίτη (24-01-2023) επικαιροποιήθηκε σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία. Επισημαίνεται ότι ουσιαστικές διαφοροποιήσεις από το αρχικό Δελτίο αφορούν μόνο στα υψόμετρα όπου αναμένονται πυκνές χιονοπτώσεις. Σημαντική επιδείνωση του καιρού με κατά τόπους επικίνδυνα φαινόμενα προβλέπεται από το απόγευμα της Τετάρτης (25-01-2023) έως και την Παρασκευή (27-01-2023) με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες, τοπικές χαλαζοπτώσεις και τις πυκνές χιονοπτώσεις στα ηπειρωτικά ορεινά-ημιορεινά αλλά και σε περιοχές στα βόρεια με σχετικά χαμηλότερο υψόμετρο.

Αναλυτικά

Σήμερα Τετάρτη (25-01-2023)

 1. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

 στα νησιά του Ιονίου (κυρίως στη Ζάκυνθο, την Κεφαλλονιά, τη Λευκάδα και την Ιθάκη), στη βορειοδυτική Πελοπόννησο, στη δυτική Στερεά και βαθμιαία στην Ήπειρο.

 2. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά-ημιορεινά, οι οποίες από νωρίς το βράδυ θα είναι κατά τόπους πυκνές:

στη δυτική Μακεδονίαστην Ήπειρο (ενδεικτικό υψόμετρο τα 500 μέτρα και πάνω)στα δυτικά τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας και στα δυτικά και βόρεια τμήματα της Θεσσαλίας (ενδεικτικό υψόμετρο τα 600-700 μέτρα και πάνω)στη δυτική και κεντρική Στερεά (ενδεικτικό υψόμετρο τα 600-700 μέτρα και πάνω)

3. Οι νότιοι άνεμοι θα φθάνουν τοπικά στο Ιόνιο τα 8 και πιθανώς πρόσκαιρα τα 9 μποφόρ.

 Αύριο Πέμπτη (26-01-2023)

 Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:μέχρι το μεσημέρι στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησοαπό τις πρωινές ώρες στην ανατολική Πελοπόννησο και βαθμιαία στην κεντρική Στερεά και τη Θεσσαλία με εξασθένηση από το απόγευμααπό τις προμεσημβρινές ώρες στην ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την Εύβοια και τις Σποράδες με εξασθένηση το βράδυαπό το απόγευμα στις Κυκλάδες και στην κεντρική και την ανατολική Μακεδονίααπό νωρίς το βράδυ στη Θράκη και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

2. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά-ημιορεινά και τοπικά σε περιοχές στα βόρεια με σχετικά χαμηλότερο υψόμετρο οι οποίες θα είναι κατά τόπους πυκνές:

στη δυτική Μακεδονία, την κεντρική Μακεδονία και την Ήπειρο (με ενδεικτικό υψόμετρο τα 400-500 μέτρα και πάνω)στη Θεσσαλία (με ενδεικτικό υψόμετρο τα 500-600 μέτρα και πάνω)στη δυτική και κεντρική Στερεά (με ενδεικτικό υψόμετρο τα 700-800 μέτρα και πάνω)από νωρίς το βράδυ στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη (ενδεικτικό υψόμετρο τα 400-500 μέτρα και πάνω). 

  3. Οι νότιοι άνεμοι στο Αιγαίο σταδιακά θα ενισχυθούν στα 8 και τοπικά στα 9 μποφόρ.

 Την Παρασκευή (27-01-2023)

 1. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

 έως και τις πρωινές ώρες στη Θράκη και τις ανατολικές Κυκλάδες και έως τις μεσημβρινές ώρες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

 2. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά-ημιορεινά, οι οποίες έως και τις πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους πυκνές στη Θράκη (ενδεικτικό υψόμετρο τα 500-600 μέτρα και πάνω).

 3. Οι άνεμοι θα φθάνουν τοπικά στο ανατολικό Αιγαίο τα 8 με 9 μποφόρ τις πρωινές ώρες.

Ποιες περιοχές «θα χτυπήσει» η κακοκαιρία – H πρόγνωση Μαρουσάκη Για χαμηλές θερμοκρασίες, βροχές και χιόνια ακόμα και σε χαμηλά υψόμετρα έκανε λόγο και ο μετεωρολόγος του OPEN, Κλέαρχος Μαρουσάκης προσθέτοντας ότι η κακοκαιρία θα «χτυπήσει» σε τρία στάδια. μάλιστα προειδοποίησε και για πλημμύρες. Ειδικότερα, ο κ. Μαρουσάκης αναφέρει σε ανάρτησή του:

 ΠΟΥ ΘΑ “ΧΤΥΠΗΣΕΙ” Η ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ – ΧΑΡΤΕΣ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΗΣ

 Επιδείνωση έχει παρουσιάσει ήδη ο καιρός στη χώρα μας με τις πρώτες καταιγίδες να εκδηλώνονται στο Ιόνιο.Την κακοκαιρία που αναμένουμε θα μπορούσαμε να την διακρίνουμε σε τρία στάδια για την καλύτερη ενημέρωση των πολιτών.

 ΣΤΑΔΙΟ 1 – ΤΕΤΑΡΤΗ 25/1/2023

 Στο επίκεντρο των ισχυρών φαινομένων (βροχές – καταιγίδες – χιόνια – επικίνδυνοι άνεμοι) θα βρεθεί η δυτική Ελλάδα.

 ΣΤΑΔΙΟ 2 – ΠΕΜΠΤΗ 26/1/2023

 Στο επίκεντρο της ισχυρής κακοκαιρίας θα βρεθεί το σύνολο της χώρας. Αυξημένος κίνδυνος για πλημμυρικά επεισόδια στο Ιόνιο, τη Στερεά, την Πελοπόννησο, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την Εύβοια, τη Χαλκιδική, την ανατολική Μακεδονία – Θράκη, ανατολικό – βόρειο Αιγαίο, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα. Χιόνια στα περισσότερα ορεινά ακόμη και σε χαμηλά υψόμετρα από τη Λαμία και πιο πάνω με ενδεικτικό υψόμετρο τα 400 μέτρα και πάνω. Αυξημένες πιθανότητες για απαγορευτικό απόπλου κυρίως στο Αιγαίο (εντάσεις ανέμου μεγαλύτερες των 8 μποφόρ).

 ΣΤΑΔΙΟ 3 – ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27/1/2023 ΜΕΧΡΙ ΣΑΒΒΑΤΟ 28/1/2023

 Αρχικά οι ισχυρές καταιγίδες θα επηρεάζουν το ανατολικό – νοτιοανατολικό Αιγαίο με αυξημένες πιθανότητες για πλημμυρικά επεισόδια. Από το μεσημέρι της Παρασκευής νέα επιδείνωση του καιρού στο σύνολο της δυτικής – κεντρικής – νότιας χώρας. Το Σάββατο προς το απόγευμα – βράδυ τα φαινόμενα θα περιοριστούν στο ανατολικό Αιγαίο και τα δυτικά.

 Αξίζει να σημειωθεί ότι ο άστατος καιρός θα διατηρηθεί και την Κυριακή από το ύψος της Χαλκιδικής και πιο νότια με τα φαινόμενα όμως σαφώς να είναι αρκετά πιο ήπια με μια επιφύλαξη προς τα δυτικά όπου ίσως υπάρξει μια νέα ένταση των φαινομένων χωρίς όμως ακόμη να έχουμε “σταθερά” προγνωστικά στοιχεία.

 Ακολουθεί χάρτης με την πορεία των βροχοπτώσεων όπου στο κάτω μέρος υπάρχει κλίμακα που δηλώνει τον όγκο νερού σε τόνους ανά στρέμμα ανάλογα τον χρωματισμό.

 Δείχνουμε την απαιτούμενη προσοχή!

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό