31.1 C
Athens
Παρασκευή, 21 Ιουνίου, 2024

Κακογιάννης: Ο Κορίνθιος CEO που φέρνει την εστίαση στο Χρηματιστήριο

Ειδήσεις Ελλάδα

Νέα πνοή στον τομέα των τροφίμων θέλει να φέρει ο Ηλίας Κακογιάννης, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Korinthian Foods, η οποία φιλοδοξεί να εισαχθεί μέσα στους επόμενους μήνες στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου.

Πρόκειται για μια εισαγωγή, η οποία έρχεται να ανατρέψει τη μεγάλη φυγή εταιρειών του κλάδου, την οποία βίωσε η εγχώρια κεφαλαιαγορά την τελευταία 10ετία -και όχι μόνο.

Η εταιρεία του Ηλία Κακογιάννη, ο οποίος σήμερα κατέχει το 100% των μετοχών, ιδρύθηκε το 2004 με έδρα το χωριό Σολομός, λίγο έξω από την Κόρινθο.

Η επιλογή της τοποθεσίας δεν είναι τυχαία, καθώς στην περιοχή η οικογένεια του CEO λειτουργούσε τη δική της ταβέρνα. Η τριβή, επομένως, με την εστίαση υπήρχε από μικρή ηλικία, όπως παραδέχεται και ο ίδιος σε πρόσφατη συνέντευξή του.

Ηλίας Κακογιάννης

Έτσι, πριν ακριβώς 20 χρόνια, αποφάσισε να ασχοληθεί με τον κλάδο του catering.

Η επέκταση της Korinthian Foods

Το 2010, οι αυξημένες μεταναστευτικές ροές «γέννησαν» μια μεγάλη ευκαιρία για τον Ηλία Κακογιάννη, ο οποίος ανέλαβε τα πρώτα σημαντικά έργα μαζικής σίτισης σε δομές φιλοξενίας. Το 2014 έκανε το επόμενο βήμα, επεκτείνοντας τις δραστηριότητες στην προμήθεια τροφίμων και ειδών νοικοκυριών σε δήμους και περιφέρειες.

Τέσσερα χρόνια αργότερα είδε τον αριθμό των εργαζομένων να φθάνει το ορόσημο των 100 ατόμων, κάτι το οποίο τού επέτρεψε να «χτυπήσει» ολοένα και περισσότερους διαγωνισμούς σε δημόσιους φορείς, εταιρείες, νοσοκομεία, πανεπιστήμια, στρατιωτικές μονάδες, δομές φιλοξενίας κ.α.

Θεοδωρόπουλος: Από τα γαριδάκια και τα κρουασάν στην… πόρτα του Χρηματιστηρίου

Σήμερα, η Korinthian Foods απασχολεί 130 εργαζόμενους και διατηρεί ένα ευρύ δίκτυο διανομής σε όλη την Ελλάδα. Η κεντρική μονάδα παραγωγής βρίσκεται στον Σολομό, ενώ στην ίδια περιοχή κατασκευάζεται νέο εργοστάσιο, σε ιδιόκτητη έκταση, το οποίο αναμένεται να λειτουργήσει τους επόμενους μήνες.

Τα κεφάλαια, τα οποία θα αντληθούν από την είσοδο στο Χρηματιστήριο, θα διοχετευτούν μεταξύ άλλων στη χρηματοδότηση του έργου, συνολικού προϋπολογισμού 7,5 εκατ. ευρώ, το οποίο θα δώσει τη δυνατότητα παραγωγής 90.000 έτοιμων γευμάτων την ημέρα, εξαπλασιάζοντας την τρέχουσα παραγωγική ικανότητα (15.000 τεμάχια).

Άλμα 157% στα κέρδη

Με βάση τα οικονομικά αποτελέσματα του 2023, τα οποία είναι δημοσιευμένα στην ιστοσελίδα της εταιρείας, ο ετήσιος τζίρος ανέρχεται σε 28,2 εκατ. ευρώ (από 16,0 εκατ. το 2022), με τα καθαρά κέρδη να βελτιώνονται από 2,3 σε 5,9 εκατ. ευρώ (+157%). Την ίδια στιγμή, τα ίδια κεφάλαια (7,6 εκατ. ευρώ) καλύπτουν σε ποσοστό άνω του 90% το σύνολο υποχρεώσεων και σε ποσοστό σχεδόν 50% το σύνολο παθητικού.

Ενδιαφέρον, δε, παρουσιάζει και το γεγονός ότι ο Ηλίας Κακογιάννης, μέσω της Korinthian Foods, έχει χτίσει μια θέση 2.040 μετοχών στην Optima Bank, η οποία σήμερα αποτιμάται σε 24.000 ευρώ.

Περιστέρης: Το εν αναμονή deal, οι μπίζνες και η δύναμη πυρός των 750 εκατ. ευρώ

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής) 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό