14.3 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Κακή επιλογή τα φορολογικά πρόστιμα μέσα στην κρίση

Ειδήσεις Ελλάδα

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Η αυστηροποίηση των προστίμων για φορολογικά ‘παραπτώματα’ είναι μία εξαιρετικά λανθασμένη τακτική από την πλευρά της ΑΑΔΕ και του υπουργείου που μάλλον γίνεται περισσότερο για επικοινωνιακούς λόγους παρά για ουσιαστικούς (αύξησης εσόδων). Σε μία συγκυρία μεγάλης αστάθειας και ανασφάλειας, η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε δύο αμφιλεγόμενης αξίας κινήσεις που φαίνεται ότι θα αποφέρουν το αντίθετο αποτέλεσμα.

Για τον ΕΝΦΙΑ όπως έχουμε γράψει υπάρχει προβληματισμός εάν και πόσο θα αποφέρει την αύξηση των εσόδων και εάν και κατά πόσο θα τραυματίσει την κτηματαγορά. Για τις εταιρικές μικρο-παρασπονδίες ή μάλλον αβλεψίες η τιμωρητική πολιτική δημιουργεί άγχος στα λογιστήρια και ειδικά στις οικογενειακές επιχειρήσεις σκέψεις για μεγάλες φορολογικές απειθαρχίες και παραβατικότητες. Με απλά λόγια μία μικρή οικογενειακή επιχείρηση θα εξοντωθεί με ένα πρόστιμο και ενδέχεται να υπάρξουν πολλές εκτροπές στη φορολογική διαδικασία. Λιγότερα έσοδα για την επιχείρηση σημαίνει χαμηλότερα έσοδα για το κράτος και κυρίως μία ακούσια προτροπή για περαιτέρω φοροδιαφυγή.

Στηρίξτε αυτούς που θέλουν να πληρώσουν

Ο διεθνής κανόνας στην φορολογία είναι ένας: «Μην αποθαρρύνεις κάποιον που θέλει να πληρώσει» ακόμα και εάν δεν μπορεί να πληρώσει συμπληρώνουμε εμείς. Όλες οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που εμφανίζουν τυπικά ή μη τυπικά φορολογικά παραπτώματα είναι επιχειρήσεις που θέλουν να πληρώσουν. Αλλιώς ουδείς θα έμπαινε στη διαδικασία της φορολογίας αλλά θα έμπαινε στη τεχνογνωσία της φοροαπαλλαγής.

Ήδη η υστέρηση εσόδων στο τετράμηνο 2021 (Ιανουάριος-Απρίλιος) έδειξε ανοδικούς ρυθμούς που οφείλονται όχι τόσο στην απροθυμία πληρωμών όσο σε τρία βασικά θέματα.

Α) Στα οικονομικά δεδομένα που παραμένουν εξαιρετικά δύσκολα (για ολόκληρο το 2021)

Β) Στον φόβο των φορολογουμένων για την επαύριον

Γ) Στην πολυπλοκότητα των φορολογικών διαδικασιών και στις συνεχείς αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν μέσα στο 2020-2021 λόγω της πανδημίας.

Τα 256 εκατ. ευρώ που είναι η υστέρηση εσόδων τον Απρίλιο είναι ένα ‘καμπανάκι’ για την πορεία των εσόδων στο α’ εξάμηνο. Το υπουργείο εκτιμά ότι στο β’ εξάμηνο η υστέρηση θα καλυφθεί από την αύξηση της φορολογίας του ΕΝΦΙΑ. Ωστόσο στο β’ εξάμηνο με τη φορολογία εισοδήματος και το νέο ΕΝΦΙΑ θα δούμε πολλούς που ήδη οφείλουν να μην μπορούν να ανταποκριθούν. Γι’ αυτό καταλήγουμε στην αναγκαιότητα των φορολογικών διευκολύνσεων σε όσους θέλουν να πληρώσουν ανεξάρτητα εάν μπορούν.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό