16.6 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

«Και της Ρεάλ το φόβητρο…» (VIDEO)

Ειδήσεις Ελλάδα

Μια από τις πιο ιστορικές ευρωπαϊκές νίκες της πέτυχε η ΑΕΚ σαν σήμερα πριν από 36 χρόνια και πρόκειται για το 1-0 επί της Ρεάλ Μαδρίτης, στον πρώτο αγώνα του πρώτου γύρου του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ 1985-86. Μπορεί να αποκλείστηκε η ελληνική ομάδα χάνοντας με 5-0 στη ρεβάνς της Μαδρίτης, όμως εκείνη η νίκη με αντίπαλο την κάτοχο του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ του 1985 αλλά και του 1986 Ρεάλ των Μπουτραγκένιο, Σάντσες, Μίτσελ, Σαντσίς, Γκορντίγιο, Καμάτσο, Μαθέδα κ.α. ήταν  μια μεγάλη επιτυχία για την ΑΕΚ των «πέτρινων χρόνων» που έδρευε στην… εξορία του ΟΑΚΑ.

Σκόρερ της νίκης ήταν ο κορυφαίος εκείνης της βραδιάς Παύλος Παπαϊωάννου που σημείωσε ένα από τα πιο περίεργα γκολ στην ευρωπαϊκή ιστορία της ΑΕΚ. Το συρτό σουτ που έκανε στο 10’, αναπήδησε μπροστά στον Ισπανό τερματοφύλακα, ενώ την ίδια στιγμή ο Μάρτον Εστερχάζι πήδηξε πάνω από την μπάλα, κάνοντας κίνηση… αντιπερισπασμού που αιφνιδίασε τον γκολκίπερ. «Χωρίς την κίνηση του Μάρτον, δεν θα υπήρχε γκολ» δήλωσε την άλλη μέρα ο Παύλος. «Ακόμα κι εγώ νόμιζα στην αρχή ότι είχε ακουμπήσει την μπάλα».

Η Ρεάλ δεν μπόρεσε να απαντήσει. Έχασε κάποιες ευκαιρίες, όμως την πιο μεγάλη την απώλεσε ο Γιάννης Δίντσικος στο 35’ που σούταρε άουτ από καλή θέση μετά από πάσα του Εστερχάζι. Οι σούπερ σταρ της «Βασίλισσας» που στο αεροδρόμιο δήλωναν ότι δεν ήξεραν ούτε το όνομα της ΑΕΚ πριν την κλήρωση, έδειχναν να αιφνιδιάζονται από το πάθος και την ποιότητα που διέθετε ακόμα και εκείνη η ΑΕΚ των «πέτρινων χρόνων» και θα μπορούσαν να έχουν πάθει πολύ χειρότερα.

Στην ιστορία, εκτός από το αποτέλεσμα, έμεινε και ο μικρός αριθμός των εισιτηρίων που είχε χαρακτηριστεί «ντροπή» για τον κόσμο της ΑΕΚ. Πόσο μικρός; Μόνο… 39.819 εισιτήρια. Σε μια εποχή που οι τρεις μεγάλες ομάδες συγκατοικούσαν στο ΟΑΚΑ και το γέμιζαν ακόμα και σε ματς με μικρομεσαίους αντιπάλους (πάνω από 3 εκατομμύρια εισιτήρια είχαν κοπεί στα 300 ματς εκείνης της σεζόν, ήτοι πάνω από δέκα χιλιάδες ανά αγώνα!) τα σαράντα χιλιάδες εισιτήρια για τη ρεβάνς ήταν όντως λίγα, αλλά ας όψεται η τηλεόραση.

H σύνθεση της ΑΕΚ, με μεγάλο απόντα τον Θωμά Μαύρο: Αρβανίτης, Χατζής, Αρμόδωρος, Μανωλάς, Γεωργαμλής, Καραγκιοζόπουλος, Δίντσικος, Πιάς (59’ Ακριβόπουλος) Σάντμπεργκ, Εστερχάζι, Παπαϊωάννου (78’ Χατζόπουλος).

Στις 18 Σεπτεμβρίου

18/9/60 AEK-Παναιγιάλειος 6-0 (Α’ Εθνική –πρεμιέρα του δεύτερου πρωταθλήματος Α’ Εθνικής με χατ-τρικ του Νεστορίδη στην πιο ευρεία νίκη της ΑΕΚ έως τότε στη μικρή ιστορία της διοργάνωσης)

18/9/63 Μονακό-ΑΕΚ 7-2 (Κύπελλο Πρωταθλητριών –το… τραυματικό ντεμπούτο της ΑΕΚ στην Ευρώπη, με τους Νεστορίδη και Τασίνο να μειώνουν στο τέλος από 7-0 σε 7-2)

18/9/68 ΑΕΚ-Ζενές Ες 3-0 (Κύπελλο Πρωταθλητριών –στο Καραϊσκάκη ο πρώτος αγώνας της ΑΕΚ σε μια πορεία που θα έφτανε ως τα προημιτελικά της διοργάνωσης)

18/9/77 Ολυμπιακός-ΑΕΚ 1-0 (Α’ Εθνική –η ήττα με το γκολ του Τάκη Περσία έδωσε το τελικό έναυσμα στον Λουκά Μπάρλο για την αντικατάσταση του Φράντισεκ Φάντρονκ με τον Ζλάτκο Τσαϊκόφσκι, ο οποίος οδήγησε την ΑΕΚ σε 31 αήττητες αγωνιστικές και στο νταμπλ)

18/9/83 AEK-Εθνικός 5-1 (Α’ Εθνική)

18/9/88 AEK-Απ. Καλαμαριάς 3-1 (Α’ Εθνική –πρώτη νίκη, μετά την ήττα από τον Πανιώνιο στην πρεμιέρα, και πρώτο γκολ από τον Μίροσλαβ Οκόνσκι στην πορεία προς τον τίτλο)

18/9/91 Βλάζνια-ΑΕΚ 0-1 (Κύπελλο ΟΥΕΦΑ –πρώτο εκτός έδρας γκολ στην Ευρώπη μετά από οκτώ χρόνια, πρώτο «διπλό» στην Ευρώπη μετά από αυτό στο Ντέρμπι το 1976 και πρώτο ευρωπαϊκό γκολ του Βασίλη Δημητριάδη σε ένα ταξίδι-Οδύσσεια στη μεσαιωνική βόρεια Αλβανία του 1991)

18/9/94 ΑΕΚ-ΠΑΟΚ 4-3 (Α’ Εθνική –το αρχικό 4-0 με δύο γκολ του Σαραβάκου και δύο του Κωστή μετατράπηκε στο τέλος σε αγχωτική νίκη)  

18/9/97 ΑΕΚ-Ντίναμπουργκ 5-0 (Κύπελλο Κυπελλούχων –εύκολη και χαλαρή νίκη με τους Λετονούς ερασιτέχνες)

18/9/00 AEK-Ηρακλής 2-0 (Α’ Εθνική –πρεμιέρα με τρομερό Ντέμη Νικολαϊδη, σκόρερ και των δύο γκολ)     

18/9/05 ΑΕΚ-Αιγάλεω 1-1 (Α’ Εθνική)

18/9/06 ΑΕΚ-Ηρακλής 3-0 (Α’ Εθνική –πρώτη νίκη της ΑΕΚ, μετά από τρεις ισοπαλίες στα τρία πρώτα ματς, μέσα σε καταρρακτώδη βροχή)

18/9/11 ΑΕΚ-Εργοτέλης 1-0 (Α’ Εθνική)

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα – 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό