22.3 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Και οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις στην πολυεθνική άσκηση Ειδικών Επιχειρήσεων «Swift Response 23»

Ειδήσεις Ελλάδα

Στην πολυεθνική άσκηση Ειδικών Επιχειρήσεων με την ονομασία «Swift Response 23» (SR 23) συμμετείχαν από 7 έως 20 Μαΐου οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, στο πλαίσιο του ευρύτερου σχεδιασμού του ΓΕΕΘΑ ως προς τις διεθνείς συνεργασίες τους.

Η SR 23 αποτελεί μέρος της διακλαδικής πολυεθνικής άσκησης ευρείας κλίμακας (Large Scale Global Exersice – LSGE) «Defender Europe 23» (DE 23), που σχεδιάζουν και πραγματοποιούν οι δυνάμεις της Διοίκησης Αμερικανικών Δυνάμεων Ευρώπης – Αφρικής (United States Army Europe and Africa – Usareur-AF), ώστε να ανταποκρίνονται σε οποιεσδήποτε απειλές κατά του ΝΑΤΟ και των εταίρων του.

Η SR 23 διεξήχθη σε τρεις περιοχές της Ευρώπης (Ελλάδα, Εσθονία και Ισπανία). Στην ελληνική επικράτεια βασίστηκε σε σενάριο εκτέλεσης συνδυασμένων διακλαδικών επιχειρήσεων για την ανακατάληψη αεροδρομίων στη χώρα, και σε αυτό το πλαίσιο πραγματοποιήθηκε ανάλογη επιχείρηση στη Σκύρο, καθώς και στην περιοχή Ανθόφυτου Κιλκίς, όπου έλαβε χώρα και η Observation Day της άσκησης.

ΓΕΕΘΑ

Στην SR 23 που διεξήχθη στη χώρα μας συμμετείχαν οι Ένοπλες Δυνάμεις της Γερμανίας, των ΗΠΑ και της Ολλανδίας, ενώ από ελληνικής πλευράς συμμετείχε προσωπικό και μέσα των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και της νεότευκτης Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ, ως εξής:

Από τον Στρατό Ξηράς, ελικόπτερα AH-64A/D, NH-90 και CH-47D.

Από την Πολεμική Αεροπορία, μεταγωγικά αεροσκάφη C-130 και C-27, καθώς και μαχητικά αεροσκάφη F-4, F-16 Block 50 και Block 52+ Advanced.

Από το Πολεμικό Ναυτικό, το αρματαγωγό «Ικαρία» και μία Ομάδα Ανορθόδοξου Πολέμου (ΟΑΠ) της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ) με δύο Σκάφη Ανορθόδοξου Πολέμου-Ταχείας Μεταφοράς MARK V (ΣΑΠ-ΤΜ/Mk-V).

Από την ΔΕΠ, 1ένα ελικόπτερο NH-90 και δύο CH-47 από τη Μονάδα Αεροπορικών Ειδικών Επιχειρήσεων (ΜΑΕΕ), δύο λόχοι πεζοναυτών (ΠΖΝ) της 32 ΤΑΞ ΠΖΝ, ένας λόχος αλεξιπτωτιστών της 2ας Μοίρας Αλεξιπτωτιστών (2ας ΜΑΛ), μία Ομάδα Ανορθόδοξου Πολέμου (ΟΑΠ) του Τμήματος Ναυτικών Ειδικών Επιχειρήσεων (ΤΝΕΕ), πέντε Ομάδες Ειδικών Επιχειρήσεων (ΟΕΕ) του Ειδικού Τμήματος Αλεξιπτωτιστών (ΕΤΑ), καθώς και δύο αξιωματικοί σύνδεσμοι στο Mission Planning Cell στην Αεροπορική Βάση Aviano της Ιταλίας.

Στο πλαίσιο διεξαγωγής της SR 23 και στη βάση υλοποίησης της Επικαιροποιημένης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδος – ΗΠΑ (Mutual Defense Cooperation Agreement – MDCA), πραγματοποιήθηκε το ίδιο χρονικό διάστημα η άσκηση «Νike 23», που αφορούσε στη μεταστάθμευση ελικοπτέρου της 12th Combat Aviation Brigade (CAB) της Αεροπορίας Στρατού των ΗΠΑ στις εγκαταστάσεις της 1ης ΤΑΞΑΣ. Κατά τη διάρκειά της, διεξήχθησαν συνεκπαιδεύσεις της 1ης ΤΑΞΑΣ με τη 12th CAB, με επιστέγασμα την εκτέλεση βολής ελικοπτέρου AH-64 με κατευθυνόμενα βλήματα Hellfire στο Πεδίο Βολής Καράβια.

ΓΕΕΘΑ

Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, η διεξαγωγή της «Swift Response 23» στην περιοχή ευθύνης του αρχηγού του ανέδειξε την ισχυρή και διαχρονική σχέση των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδας – ΗΠΑ, ενώ η χρήση του λιμένα της Αλεξανδρούπολης για την ομαλή και ασφαλή διεξαγωγή της «Defender Europe 23» καταδεικνύει τον κομβικό ρόλο του και τη σπουδαιότητα των διευκολύνσεων που παρέχει η Ελλάδα στις ΗΠΑ και στη Συμμαχία.

Τέλος, την Παρασκευή 12 και την Κυριακή 14 Μαΐου στην Κομοτηνή και στη Θεσσαλονίκη αντίστοιχα, πραγματοποιήθηκαν και μουσικές εκδηλώσεις από τη μπάντα της Usareur-AF (Usareur-AF Band and Chorus), με τη συνδρομή της Στρατιωτικής Μουσικής του Γ΄ και Δ΄ Σώματος Στρατού.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό