31.9 C
Athens
Παρασκευή, 21 Ιουνίου, 2024

Και νέα φρίκη στη Ράφα, μετά το «τραγικό λάθος»

Ειδήσεις Ελλάδα

Μετά τη διεθνή κατακραυγή για τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς σε προσφυγικό καταυλισμό στη Ράφα, αλλά και την παραδοχή του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ότι ήταν «ένα τραγικό λάθος», η φρίκη, όπως τη χαρακτήρισαν πολλές χώρες της Δύσης, απλά… συνεχίζεται.

Νέοι βομβαρδισμοί σημειώθηκαν τα ξημερώματα της Τρίτης στην περιοχή, όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP), ύστερα από εκείνους το βράδυ της Τρίτης, που στοίχισαν τη ζωή σε 45 ανθρώπους και τραυμάτισαν ακόμη 249, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στη Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με μαρτυρίες και μελών ανθρωπιστικών οργανώσεων οι βομβαρδισμοί της Κυριακής προκάλεσαν φωτιά, η οποία εξαπλώθηκε σε σκηνές Παλαιστινίων, που είχαν βρει στη Ράφα καταφύγιο. Η συγκεκριμένη περιοχή άλλωστε είχε χαρακτηριστεί «ανθρωπιστική ζώνη». 

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε πως διενεργεί έρευνα για τους θανάτους αμάχων, αφού αρχικά ανακοίνωσε πως έβαλε στο στόχαστρο δυο στελέχη της Χαμάς με «πυρομαχικά ακριβείας».

Η οργή της διεθνούς κοινότητας

«Ανάστατη», η κυβέρνηση των ΗΠΑ κάλεσε τον σύμμαχό της, το Ισραήλ, να «λαμβάνει όλες τις προφυλάξεις για την προστασία των αμάχων».

Εξοργισμένος δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, τη φρίκη του εξέφρασε ο Καναδάς, όπως και η Αυστραλία, που ζήτησε άμεση κατάπαυση πυρός.

Άκρως σκληρή γλώσσα από τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν, που έφτασε στο σημείο να παρομοιάσει τον Νετανιάχου με τον Χίτλερ.

«Κόλαση πάνω στη Γη» – Άλλοι κάηκαν ζωντανοί, άλλοι διαμελίστηκαν

Πλάνα που τράβηξαν εικονολήπτες του Γαλλικού Πρακτορείου μετά τον βομβαρδισμό δείχνουν απανθρακωμένα πτώματα μέσα σε σκηνές ή κουφάρια οχημάτων.

Σοκαριστικές και οι εικόνες που κατέγραψαν εργαζόμενοι της παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου.

«Ο κόσμος δεν σκοτώθηκε ή τραυματίστηκε απλά, κάηκε ζωντανός», είπε ο Μοχάμαντ Χαμάντ, 24 ετών. «Η κόρη του εξαδέλφου μου, παιδί 13 ετών, είναι ανάμεσα στους ‘μάρτυρες’. Τα χαρακτηριστικά της ήταν σχεδόν αδύνατο να αναγνωριστούν, θραύσματα της κομμάτιασαν το πρόσωπο».

«Οι εικόνες της περασμένης νύχτας αποτελούν χειροπιαστή απόδειξη του ότι η Ράφα έχει μετατραπεί σε κόλαση πάνω στη Γη», έγραψε με ανάρτησή του στο X ο Φιλίπ Λαζαρινί, επικεφαλής του UNRWA, σύμφωνα με τον οποίο «αγνοούνται» εργαζόμενοι της υπηρεσίας του.

Η παλαιστινιακή Πολιτική Προστασία έκανε λόγο για πολλά «απανθρακωμένα» πτώματα στην πυρκαγιά που σάρωσε τον καταυλισμό εκτοπισμένων Μπαρκάσατ, τον οποίο διαχειρίζεται το Γραφείο Αρωγής και Έργων για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA), βορειοδυτικά της Ράφας.

«Είδαμε πτώματα απανθρακωμένα, διαμελισμένα, ακρωτηριασμένους, παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένους» που τραυματίστηκαν, αφηγήθηκε ο Μοχάμεντ αλ Μουγαγίρ, εργαζόμενος στην Πολιτική Προστασία στη Λωρίδα της Γάζας.

Συνεδριάζει εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συγκλήθηκε να συνεδριάσει εκτάκτως σήμερα το απόγευμα (ώρα Νέας Υόρκης), ανέφεραν διπλωματικές πηγές.

Η κατεπείγουσα συνεδρίαση, κεκλεισμένων των θυρών, συγκλήθηκε κατόπιν αιτήματος της Αλγερίας, κράτους-μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας που εκπροσωπεί τις αραβικές χώρες, κι υποστηρίχθηκε από τη Σλοβενία, εξήγησαν οι πηγές.

Ο ΟΗΕ κάλεσε να διενεργηθεί «πλήρης και διαφανής» έρευνα για τον βομβαρδισμό του καταυλισμού στη Ράφα.

«Καταδικάζω τις ενέργειες του Ισραήλ οι οποίες σκότωσαν δεκάδες αθώους αμάχους, που το μόνο που ζητούσαν ήταν απλά να προστατευτούν απ’ αυτό τον φονικό πόλεμο. Δεν υπάρχει ασφαλής τοποθεσία στη Γάζα. Αυτή η φρίκη πρέπει να σταματήσει», ανέφερε από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

«Το να λέγεται ότι επρόκειτο για ‘λάθος’ δεν σημαίνει τίποτα για αυτούς που σκοτώθηκαν, για αυτούς που πενθούν, για αυτούς που προσπαθούν να σώσουν ζωές», υπογράμμισε ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας αρμόδιος για τις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις των Ηνωμένων Εθνών, Μάρτιν Γκρίφιθς, χαρακτηρίζοντας «απόλυτα απαράδεκτο» τον βομβαρδισμό στον καταυλισμό εκτοπισμένων, που «προξενεί αποστροφή».

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό