23.1 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Και η Moody’s αντίθετη στο σχέδιο Τρας

Ειδήσεις Ελλάδα

Ο οίκος Moody’s ακολούθησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και έστειλε αρνητικό μήνυμα για την πορεία της Οικονομίας της Μεγάλης Βρετανίας, μετά το σχέδιο των φορολογικών περικοπών που παρουσίασε η Λιζ Τρας, προειδοποιώντας για υψηλά ελλείμματα και ασθενείς προοπτικές ανάπτυξης.

Οι αναλυτές του οίκου αξιολόγησης χαρακτηρίζουν ως πιστοληπτικά αρνητικό (credit negative) το σχέδιο περικοπής φόρων.

«Οι μεγάλες μη χρηματοδοτούμενες φορολογικές περικοπές θα οδηγήσουν σε διαρθρωτικά υψηλότερα ελλείμματα εν μέσω αυξανόμενου κόστους δανεισμού, ασθενέστερων προοπτικών ανάπτυξης και οξείας πίεσης στις δημόσιες δαπάνες που προέρχονται από την πανδημία και μια δεκαετία λιτότητας», αναφέρει η Moody’s.

Μάλιστα στο report της, αναφέρει πως αναθεώρησε πτωτικά τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη της βρετανικής οικονομίας, αναμένοντας πλέον ανάπτυξη 0,3% για το 2023 από 0,9% που προέβλεπε ο οίκος προηγουμένως.

Η Moody’s έχει υψηλή βαθμολογία Aa3 στο Ηνωμένο Βασίλειο, με σταθερή προοπτική. Σίγουρα, η έκθεση  Moody’s δεν αποτελεί υποβάθμιση της αξιολόγησής του ή ακόμη και αλλαγή στις προοπτικές. Εάν ο Moody’s έκανε μια κίνηση στην αξιολόγηση, το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει πολύ μακριά από την περιοχή junk, που θα απαγόρευε σε ορισμένους θεσμικούς επενδυτές να κατέχουν βρετανικά ομόλογα.

Καμπανάκι από το ΔΝΤ

Στο μεταξύ το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) άσκησε κριτική στο σχέδιο του Ηνωμένου Βασιλείου να εφαρμόσει φορολογικές περικοπές ύψους 45 δισ. λιρών, προτρέποντας την κυβέρνηση να «επαναξιολογήσει» το σχέδιο και προειδοποιώντας ότι το  πακέτο απειλεί να αυξήσει τον πληθωρισμό.

Το Ταμείο δήλωσε ότι «παρακολουθεί στενά» τις εξελίξεις στο Ηνωμένο Βασίλειο και ότι «συνεργάζεται με τις αρχές».  «Δεδομένων των αυξημένων πληθωριστικών πιέσεων σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, δεν συνιστούμε μεγάλα και μη στοχευμένα δημοσιονομικά πακέτα σε αυτή τη συγκυρία», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ΔΝΤ. «Είναι σημαντικό η δημοσιονομική πολιτική να μην λειτουργεί σε πολλαπλούς σκοπούς με τη νομισματική πολιτική».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Wall Street Journal

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό