25 C
Athens
Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, 2024

Καιρός: Στον «φούρνο» η Ηλεία με τον υδράργυρο πάνω από τους 42 °C σήμερα – Έρχεται διήμερο «κόλαση»

Ειδήσεις Ελλάδα

Συνεχίζονται για δέκατη συνεχόμενη ημέρα οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες στη χώρα μας κι όπως φαίνεται, η θερμική εισβολή ήρθε για να μείνει, αφού σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, τις επόμενες ημέρες αναμένεται κορύφωση του καύσωνα, με την Τετάρτη να χαρακτηρίζεται η πιο δύσκολη ημέρα σύμφωνα με το επικαιροποιημένο έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ.

Η μέγιστη θερμοκρασία σήμερα Τετάρτη (17/7) καταγράφηκε στην Ωλένη Ηλείας (42.2 °C) και ακολούθησε η Σκάλα Μεσσηνίας (42.0 °C) και η Γαβαλού Αιτωλοακαρνανίας (41.7 °C).

Αντίστοιχη εικόνα σε Ξάνθη και Δράμα, όπου υδράργυρος φλέρταρε «απειλητικά» με τους 42 °C, ενώ σε Πιερία, Κομοτηνή και η Ιθάκη σκαρφάλωσε στα ύψη ξεπερνώντας του 41 βαθμούς Κελσίου.

Στον χάρτη της εικόνας που ακολουθεί παρουσιάζεται η κατανομή της μέγιστης θερμοκρασίας στη χώρα σύμφωνα με δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr.

Όπως προκύπτει από τις σχετικές πληροφορίες που επίσης παρουσιάζονται στην εικόνα αυτή, η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 37 °C σε 232 από τους 510 επί του παρόντος ενεργούς σταθμούς (ποσοστό ~45%).

Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι η μέση μέγιστη θερμοκρασία ήταν ίση με 35.7 °C, τιμή που είναι η υψηλότερη μέσα στο δεκαήμερο.

Meteo
Έρχεται διήμερο «κόλαση»

Επικαιροποιήθηκε το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού από την ΕΜΥ, σύμφωνα με το οποίο ο καύσωνας δεν φαίνεται να μας αποχαιρετά ακόμα…

Την Τετάρτη (17/7) και την Πέμπτη (18/7) η μέγιστη θερμοκρασία προβλέπεται να φτάσει:

α. στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας τους 41 με 42 και τοπικά στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια τους 43 βαθμούς Κελσίου. β. στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 38 με 40 βαθμούς Κελσίου. γ. στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 35 με 37 βαθμούς Κελσίου. δ. στην Αττική και το νομό Θεσσαλονίκης τους 39 με 40 βαθμούς Κελσίου.

Την Παρασκευή (19/7) η μέγιστη θερμοκρασία προβλέπεται να φτάσει:

α. στα βόρεια ηπειρωτικά τους 38 με 39 βαθμούς και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου. β. στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 37 με 40 βαθμούς Κελσίου. γ. στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 35 με 37 βαθμούς Κελσίου. δ. στην Αττική και το νομό Θεσσαλονίκης τους 38 με 39 βαθμούς Κελσίου.

Μετά το μεσημέρι της Παρασκευής μέχρι και το απόγευμα στη βόρεια χώρα θα εκδηλωθούν μεμονωμένες καταιγίδες.

Το Σάββατο (20/7) από το μεσημέρι θα εκδηλωθούν στη βόρεια χώρα σποραδικές καταιγίδες και η θερμοκρασία προβλέπεται να φτάσει:

α. στα βόρεια ηπειρωτικά τους 37 με 39 βαθμούς και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 40 και τοπικά στα δυτικά ηπειρωτικά τους 41 βαθμούς Κελσίου. β. στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 38 με 40 βαθμούς Κελσίου. γ. στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 34 με 36 βαθμούς Κελσίου. δ. στην Αττική τους 39 και πιθανόν τους 40 βαθμούς και στο νομό Θεσσαλονίκης τους 38 με 39 βαθμούς Κελσίου.

Την Κυριακή (21/7) η θερμοκρασία θα έχει μέγιστη τιμή στα ηπειρωτικά τους 37 με 39 και τοπικά τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Σε καθημερινή βάση θα γίνεται επαναπροσδιορισμός των θερμοκρασιών. Το έκτακτο δελτίο θα επικαιροποιείται ανά 24ωρο».

Καύσωνας και μελτέμια φέρνουν «πονοκέφαλο» στην Πυροσβεστική

Οι ακραία υψηλές θερμοκρασίες και τα μελτέμια που πνέουν στο Αιγαίο δημιουργούν έναν «εκρηκτικό» συνδυασμό που έχει προκαλέσει «πονοκέφαλο» στην Πυροσβεστική για το ενδεχόμενο πρόκλησης φωτιάς.

Χαρακτηριστικός είναι ο Χάρτης Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει καθημερινά η Πολιτική Προστασία, σύμφωνα με τον οποίο σήμερα, Τετάρτη (17/7) 13 περιοχές σε έξι περιφέρειες της χώρας βρίσκονται σε «πορτοκαλί» συναγερμό.

Αναλυτικά, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, για σήμερα Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

Περιφέρεια Αττικής Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Λακωνίας) Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Φθιώτιδας) Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης (ΠΕ Έβρου, ΠΕ Ροδόπης) Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου) Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (ΠΕ Ηλείας, ΠΕ Αχαΐας)

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό