19.1 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Καθησυχαστική μελέτη για την αντιστροφή των μαγνητικών πόλων της Γης

Ειδήσεις Ελλάδα

Όπως οι μαγνητικοί πόλοι όλων των πλανητών έτσι και αυτοί της Γης μετατοπίζονται αλλάζοντας συνεχώς θέση γύρω από τον γεωγραφικό πόλο στον οποίο ανήκουν. Κάποιες φορές όμως λόγω των κινήσεων του ρευστού υλικού στον πυρήνα της Γης το οποίο είναι υπεύθυνο για τη δημιουργία και συντήρηση του μαγνητικού πεδίου του πλανήτη προκαλείται ένα φαινόμενο που είναι γνωστό ως αντιστροφή των μαγνητικών πόλων. Το φαινόμενο αυτό έρχεται ως τελικό αποτέλεσμα μιας σταθερά εξελισσόμενης για μερικές εκατοντάδες ή μερικές χιλιάδες χρόνια εξασθένησης του μαγνητικού πεδίου της Γης.

Πιστεύεται ότι η αντιστροφή των μαγνητικών πόλων της Γης συμβαίνει κατά μέσο όρο μια φορά ανά περίπου 200-300 χιλιάδες έτη. Επειδή η τελευταία αντιστροφή μαγνητικών πόλων στον πλανήτη συνέβη πριν από 780 χιλιάδες έτη και επειδή τα τελευταία 180 έτη υπάρχει εξασθένηση του μαγνητικού πεδίου σε ποσοστό περίπου 10% υπάρχει διάχυτη η εντύπωση στην επιστημονική κοινότητα ότι είναι πλέον θέμα λίγου χρόνου για να υπάρξει ξανά μια αντιστροφή.

Οι ειδικοί δεν έχουν καταλήξει με βεβαιότητα στα φαινόμενα που προκαλούνται από αυτή τη διαδικασία αλλά πιστεύεται ότι επηρεάζονται αρνητικά τα είδη σε στεριά, αέρα και θάλασσα που χρησιμοποιούν το μαγνητικό πεδίο ως πυξίδα για να μετακινούνται. Έχουν διατυπωθεί πάντως και διάφορα καταστροφολογικά σενάρια σε περίπτωση αντιστροφής των μαγνητικών πόλων που αναφέρουν γενικευμένα προβλήματα ηλεκτροδότησης, μαζικά μπλακ άουτ μεγάλης διάρκειας και μετατροπή διαφόρων περιοχών της Γης σε αφιλόξενους για τον άνθρωπο τόπους κατοικίας.

Επιστήμονες του Πανεπιστημίου Lund στη Σουηδία μελέτησαν ένα πλήθος γεωλογικών και γεωμαγνητικών δεδομένων της Γης των τελευταίων εννέα χιλιάδων ετών και υποστηρίζουν δεν υπάρχει λόγος άμεσης τουλάχιστον ανησυχίας.

Με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «PNAS» της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ οι ερευνητές αναφέρουν ότι δεν πρόκειται να υπάρξει αντιστροφή των μαγνητικών πόλων τουλάχιστον για άλλα τριακόσια χρόνια.

 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό