27.5 C
Athens
Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, 2024

Καζανάκι με ανοιχτό ή κλειστό καπάκι – Ειδικοί ανατρέπουν όσα ξέραμε

Ειδήσεις Ελλάδα

Και εκεί που νομίζαμε ότι είχαμε ετυμηγορία. Το να αφήνεις ανοιχτό το καπάκι όσο τραβάς το καζανάκι είναι προφανώς μία ανθυγιεινή πρακτική, αφού η ορμή του νερού θα πιτσιλίσει ακαθαρσίες σε μία μικρή απόσταση από τη λεκάνη.

Αλλά μία ομάδα ειδικών έρχεται πάλι να ακυρώσει αυτά που ξέραμε, με μία μελέτη που μοιράστηκε η New York Post, βάσει της οποίας το κλειστό καπάκι δεν εμποδίζει σημαντικά την εξάπλωση μικροβίων στο σπίτι και τους δημόσιους χώρους.

Η μελέτη για το μικροβιακό φορτίο

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη στο American Journal of Infection Control, οι ερευνητές ανακάλυψαν πως μικροσκοπικά μικροβιακά σωματίδια είχαν εξαπλωθεί σε όλη την τουαλέτα μετά από κάθε χρήση, είτε το καπάκι της λεκάνης ήταν κλειστό είτε ήταν ανοιχτό.

«Πολλοί άνθρωποι λένε ότι το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να κλείσεις το καπάκι και το πρόβλημα λύθηκε. Αλλά όλος αυτό το ρεύμα αέρα που δημιουργείται όταν τραβάτε το καζανάκι διαχέεται και μεταφέρει τα μικρόβια που βρίσκονται στη λεκάνη της τουαλέτας έξω», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας και μικροβιολόγος Τσαρλς Γκέρμπα.

Προηγούμενη έρευνα είχε δείξει ότι το κλείσιμο του καπακιού μείωνε την εξάπλωση των μικροβίων, αλλά ο Γκέρμπα σημείωσε ότι αυτές οι μελέτες επικεντρώθηκαν σε μεγαλύτερα σωματίδια. Ωστόσο, ενώ η μελέτη διαπίστωσε ότι το κλείσιμο του καπακιού δεν μείωσε τη συνολική μόλυνση των λουτρών, κατέληξε στο ότι άλλαξε την τροχιά των μικροβίων.

Στο επιμύθιο, οι ερευνητές τόνισαν ότι ο καλύτερος τρόπος για να απαλλαγείτε από τα μικρόβια είναι η τακτική απολύμανση του νερού και των τοιχωμάτων της λεκάνης, καθώς και όλων των επιφανειών της τουαλέτας. Και φυσικά, μην αμελείτε ποτέ να πλένετε τα χέρια σας με σαπούνι.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό