28.9 C
Athens
Σάββατο, 28 Σεπτεμβρίου, 2024

«Καίγεται» η Μέση Ανατολή: Θρίλερ με την τύχη του Νασράλα- «Ήταν μέσα στο κτίριο» λένε οι Ισραηλινοί

Ειδήσεις Ελλάδα

Με κομμένη την ανάσα όλος ο πλανήτης παρακολουθεί τις καταιγιστικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, μετά τον μεγάλο βομβαρδισμό του Ισραήλ στη Βηρυτό με στόχο το αρχηγείο της Χεζμπολάχ και τον Χασάν Νασράλα.

Την ώρα που οι πληροφορίες για την τύχη του ηγέτη της Χεζμπολάχ είναι συγκεχυμένες, πληροφορίες που επικαλούνται τα ισραηλινά ΜΜΕ αναφέρουν πως ο Χασάν Νασράλα βρισκόταν στο κτίριο την ώρα του βομβαρδισμού, άρα υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να έχει τραυματιστεί ή ακόμα και σκοτωθεί.

Χαρακτηριστικό του πόσο ραγδαίες είναι οι εξελίξεις το αίτημα του ισραηλινού στρατού, που για πρώτη φορά ζήτησε να εκκενωθούν αμέσως συγκεκριμένα κτίρια στα νότια προάστια της Βηρυτού. Την ανακοίνωση αυτή ανήρτησε στο Twitter ο εκπρόσωπος του στρατού Αβισάι Αντράε.

#عاجل ‼️ الى سكان الضاحية الجنوبية في بيروت:⭕️ حي الليلكي، مبنى منير شديد والمباني المجاورة وفق ما يعرض في الخارطة ⭕️حي الحدث، مبنى شيت والمباني المجاورة وفق ما يعرض في الخارطة ⭕️حي الحدث، مبنى كومبلس السلام والمباني المجاورة وفق ما يعرض في الخارطة

🔴انتم متواجدون بالقرب من… pic.twitter.com/oT1esh56FP

— افيخاي ادرعي (@AvichayAdraee) September 27, 2024

Σχεδόν βέβαιο θεωρείται πάντως, ότι έχασε τη ζωή του στην επίθεση της Βηρυτού, ο Νο 2 της Χεζμπολάχ και «δεξί χέρι» του Νασράλα, Hashim Safi al-Din. Πάντως, σε μία σύντομη δήλωση το γραφείο Τύπου της Χεζμπολάχ σημείωσε πως δεν αληθεύει τίποτα από όλα όσα λένε οι Ισραηλινοί για την επίθεση στη Βηρυτό, χωρίς να διευκρινίζεται σε ποιες δηλώσεις αναφέρεται.

Στη σφοδρότερη επιδρομή από τον πόλεμο του 2006 που εξαπέλυσε ο ισραηλινός στρατός, μαχητικά βομβάρδισαν σήμερα Παρασκευή (27/9) γύρω στις 18:30 το απόγευμα το «αρχηγείο» της Χεζμπολάχ στα νότια προάστια της Βηρυτού, με ισχυρές εκρήξεις να ακούγονται σε όλη την πόλη από τα διαδοχικά αεροπορικά πλήγματα, σύννεφα καπνού να υψώνονται, κτίρια να έχουν ισοπεδωθεί, ασθενοφόρα να τρέχουν, και κάτοικοι να φεύγουν πανικόβλητοι.

Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 76 τραυματίστηκαν από το ισραηλινό πλήγμα στα νότια προάστια της Βηρυτού, ανέφερε το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου, στον πρώτο, προσωρινό απολογισμό που ανακοίνωσε.

Έξι κτίρια καταστράφηκαν ολοσχερώς από τις επιδρομές, δήλωσε μια πηγή που πρόσκειται στη Χεζμπολάχ. Οι εκρήξεις προκάλεσαν τεράστιους κρατήρες σε πολλά σημεία, σύμφωνα με το τηλεοπτικό κανάλι Al-Manar της Χεζμπολάχ.

Το λιβανικό πρακτορείο ειδήσεων και το τηλεοπτικό δίκτυο της Χεζμπολάχ, Al Manar μεταδίδουν εικόνες από ένα τεράστιο κρατήρα και τεράστιο σύννεφο καπνού να έχει υψωθεί πάνω από την πόλη. Κάτοικοι άκουγαν πολλαπλές ισχυρές εκρήξεις. Σειρήνες ασθενοφόρων ακούγονται σε όλη την πρωτεύουσα του Λιβάνου.

«Η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία προέβη σε ένα πλήγμα ακριβείας στο αρχηγείο της Χεζμπολάχ στη λιβανική πρωτεύουσα της Βηρυτού πριν από λίγο», δήλωσε λίγο πριν τις 19:00 ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι.

Ο ίδιος είπε ότι το αρχηγείο ήταν χτισμένο κάτω από κτίρια όπου κατοικούσαν πολίτες στο προάστιο Νταχίγιε, προπύργιο της σιιτικής οργάνωσης.

Μια πηγή ασφαλείας του Λιβάνου δήλωσε ότι οι επιδρομές είχαν στόχο περιοχή όπου βρίσκονται ανώτατοι αξιωματούχοι της Χεζμπολάχ.

Φωτ.: Reuters
Αντίποινα με ρουκέτες η Χεζμπολάχ

Η Χεζμπολάχ, στην πρώτη ανακοίνωση που εξέδωσε απόψε μετά το πλήγμα στο αρχηγείο της στη Βηρυτό, ανέφερε ότι πέληξε με πυραύλους την πόλη Σάφεντ, στο βόρειο Ισραήλ.

Η Χεζμπολάχ εξαπέλυσε «ομοβροντία ρουκετών» στη Σάφεντ «προς υπεράσπιση του Λιβάνου και του λαού του και ως απάντηση στις επιθέσεις του Ισραήλ» ανέφερε.

Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε ότι μια ρουκέτα της Χεζμπολάχ έπληξε ένα σπίτι στη Σάφεντ.

Ιράν: «Αλλάζουν οι κανόνες του παιχνιδιού»

Την ώρα που το αρχηγείο της Χεζμπολάχ ισοπεδώθηκε, στο Ισραήλ έχει σημάνει συναγερμός με το Τελ Αβίβ να περιμένει αντίποινα από τη σιιτική οργάνωση. Μάλιστα, όπως μεταδίδουν ισραηλινά ΜΜΕ, όλοι οι ανώτατοι αξιωματούχοι της ισραηλινής κυβέρνησης βρίσκονται σε καταφύγια.

Το σημερινό ισραηλινό πλήγμα σε μια πυκνοκατοικημένη συνοικία–προπύργιο της Χεζμπολάχ, στα νότια προάστια της Βηρυτού, συνιστά μια «επικίνδυνη κλιμάκωση» που «αλλάζει τους κανόνες του παιχνιδιού» ανέφερε από την πλευρά της η πρεσβεία του Ιράν στον Λίβανο.

Στην ανάρτησή της στην πλατφόρμα Twitter η πρεσβεία γράφει ότι οι δράστες αυτής της «σφαγής» θα λάβουν «τη δίκαιη τιμωρία τους».

Το Ισραήλ υπερβαίνει τις κόκκινες γραμμές της Τεχεράνης και η κατάσταση γίνεται σοβαρή, προειδοποίησε απόψε με τη σειρά του ο Αλί Λαριτζανί, ο σύμβουλος του ανώτατου ηγέτη του Ιράν.

«Οι δολοφονίες δεν θα λύσουν το πρόβλημα του Ισραήλ (…) Με τη δολοφονία των ηγετών της αντίστασης, άλλοι θα πάρουν τη θέση τους», είπε ο Λαριτζανί μιλώντας στην κρατική τηλεόραση του Ιράν.

Αντιδρούν οι ΗΠΑ: «Δεν είχαμε ενημερωθεί για την επίθεση»

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είχαν ενημερωθεί εκ των προτέρων για το ισραηλινό πλήγμα στα νότια προάστια της Βηρυτού και ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν μιλούσε με τον Ισραηλινό ομόλογό του ενώ ήταν σε εξέλιξη η επιχείρηση, ανέφερε ένας εκπρόσωπος του Πενταγώνου.

«Οι ΗΠΑ δεν ενεπλάκησαν σε αυτήν την επιχείρηση και δεν είχαν ενημερωθεί εκ των προτέρων», είπε στους δημοσιογράφους η Σαμπρίνα Σινγκ.

Οι δύο υπουργοί μίλησαν ενώ ο Όστιν πετούσε πάνω από τον Ατλαντικό, επιστρέφοντας στις ΗΠΑ έπειτα από μια επίσκεψή του στο Λονδίνο.

Η εκπρόσωπος απέφυγε να διευκρινίσει εάν ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ είπε στον Όστιν για την επιχείρηση και αν ο στόχος της ήταν όντως ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα. Το Πεντάγωνο δεν θέλει επίσης να κάνει «εικασίες» για την τύχη του Νασράλα.

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ενημερώθηκε επίσης για τα πλήγματα στη Βηρυτό από τους συνεργάτες του στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας.

«Κάποιος να σταματήσει τον Νετανιάχου»

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας δήλωσε απόψε ότι κάποιος πρέπει να σταματήσει τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου επειδή οδηγεί την περιοχή της Μέσης Ανατολής σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο.

«Ήρθε η ώρα να αντικρίσουμε την αλήθεια και η αλήθεια είναι, εκτός και αν κάποιος σταματήσει τον Νετανιάχου, σταματήσει αυτήν την κυβέρνηση, ο πόλεμος θα μας συμπεριλάβει όλους», είπε ο Αϊμάν Σαφάντι σε δημοσιογράφους, πριν από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με θέμα την κατάσταση στη Γάζα.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν αλ Σαούντ, είπε από την πλευρά του ότι τα ισραηλινά πλήγματα στη Βηρυτό αυξάνουν τον κίνδυνο να βγει η κατάσταση εκτός ελέγχου. «Πιστεύουμε πολύ, πολύ, πολύ έντονα ότι είναι αναγκαία μια εκεχειρία, ότι τα όπλα δεν θα λύσουν τίποτα, ότι πρέπει να προχωρήσουμε με στόχο την ειρήνη στην περιοχή και η ειρήνη είναι βαθιά ριζωμένη στην επίλυση του παλαιστινιακού ζητήματος», τόνισε.

Στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών σήμερα, ο Νετανιάχου μίλησε επί μακρόν για την επιθυμία του να εξομαλυνθούν οι σχέσεις του Ισραήλ με τη Σαουδική Αραβία και είπε ότι η χώρα του πολεμά σε επτά μέτωπα. «Ήταν ενδιαφέρον να δούμε τον πρωθυπουργό Νετανιάχου (…) να μην αναφέρει ούτε μια φορά την Παλαιστίνη, τους Παλαιστίνιους σχολίασε ο Σαουδάραβας υπουργός. «Αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα. Χωρίς την επίλυση του παλαιστινιακού ζητήματος δεν θα είναι δυνατόν να φτάσουμε σε μια περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα», συνέχισε, επαναλαμβάνοντας ότι δεν θα υπάρξει εξομάλυνση των σχέσεων με τη Σαουδική Αραβία εάν δεν επιλυθεί το παλαιστινιακό.

Ο Ιορδανός υπουργός συμφώνησε. «Μπορώ να σας πω μετά βεβαιότητας ότι όλοι εμείς είμαστε πρόθυμοι, αυτή τη στιγμή, να εγγυηθούμε την ασφάλεια του Ισραήλ, εφόσον το Ισραήλ τερματίσει την κατοχή και επιτρέψει την ανάδυση ενός παλαιστινιακού κράτους, ενός ανεξάρτητου κράτους. Όμως (ο Νετανιάχου) δημιουργεί κινδύνους επειδή απλώς δεν θέλει τη λύση των δύο κρατών», είπε ο Σαφάντι.



Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό