31.7 C
Athens
Σάββατο, 6 Ιουλίου, 2024

Κίνητρα και εκπλήξεις στην Υγεία προαναγγέλλει ο Άδωνις Γεωργιάδης

Ειδήσεις Ελλάδα

Δύο νέες Υπουργικές Αποφάσεις έρχονται όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, που αφορούν ουσιαστικά τον τρόπο συνεργασίας των ιατρών τόσο στο ΕΣΥ όσο και στις απομακρυσμένες περιοχές της χώρας μας

Στην ομιλία στο συνέδριο του Economist, ο υπουργός ανέφερε ότι η πρώτη ΥΑ θα δίνει τη δυνατότητα στον γιατρό του ΕΣΥ να εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα μετά το πέρας της εργασίας του και η δεύτερη θα εστιάζει στη μορφή συνεργασίας των ιατρών και νοσηλευτών στις άγονες περιοχές, όπου θα δοθούν κίνητρα ώστε να μην είναι κενές θέσεις σε καίρια σημεία.

Στο σημείο αυτό προανήγγειλε ότι θα ανακοινώσει άμεσα μια πιο σκληρή Απόφαση αναφορικά με τη λειτουργία των δομών Υγείας στις άγονες περιοχές. Όπως είπε, είναι τραγικό να προκηρύσσεται 14 φορές η ίδια θέση για παθολόγο σε μεγάλο νησί και να κλείνει άγονη όταν υπάρχουν στον ίδιο νησί τόσοι ιδιώτες ιατροί. «όταν οι άνθρωποι δεν αντιλαμβάνονται τις ευθύνες τους αναγκάζεσαι να λαμβάνεις δύσκολες αποφάσεις» σημείωσε.

Τα μέτρα έχουν αποδώσει

Αναφερόμενος στα μέτρα που έχει λάβει το υπουργείο Υγείας για τη μείωση της δαπάνης είπε ότι έχουμε στο πεντάμηνο μείωσης των δαπανών σε σχέση με πέρυσι, ένα περίπου 1,5% και αν συνεχίσουμε με αυτούς τους ρυθμούς θα μας περισσέψουν και χρήματα. Και ταυτόχρονα έχουμε τον μεγαλύτερο αριθμό διενεργηθέντων χειρουργικών επεμβάσεων, που είχαμε όλα τα χρόνια που κάνουμε στατιστική στο ΕΣΥ. Άρα με λιγότερες δαπάνες, έχουμε μεγαλύτερη παραγωγικότητα.

Η πορεία της νοσοκομειακής δαπάνης έχει πάει εξαιρετικά καλά το 2024 και η αύξησή της σε σχέση με το 2023 είναι αμελητέα, κάτι που από μόνο του αποτελεί επιτυχία για όσους καταλαβαίνουν από το φάρμακο, δεδομένου ότι έχουμε συνεχώς καινούργιες θεραπείες που μπαίνουν στο σύστημα. Σε καλό δρόμο είναι και οι εκπτώσεις μέσω της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης. Ενώ ο μεγάλος στόχος που είναι, η μείωση των συνολικών επιστροφών στο φάρμακο κατά 200 με 300 εκατομμύρια μέσα στο 2024 πιστεύει ότι θα επιτευχθεί. «Οι μεταρρυθμίσεις που κάναμε με τα κλειδωμένα θεραπευτικά πρωτόκολλα και την ψηφιακή μεταφορά μέσω της ΗΔΙΚΑ των διαγωνιστικών εξετάσεων έτσι ώστε να κλειδώνονται τα πρωτόκολλα στα αλήθεια, δουλεύει και ήδη μπήκε μέσα και η δυσλιπιδαιμία από προχθές» σημείωσε ο υπουργός.

Επίσης η διαφάνεια στη φαρμακευτική με τη νέα πλατφόρμα του ΕΟΠΥΥ που είναι σε λειτουργία θα βοηθήσει τις εταιρείες να υπολογίζουν το clawback από νωρίς.

Παραδέχθηκε ότι πολλά εξ αυτών θα έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και πολλά χρόνια όμως ποτέ δεν είναι αργά. Στόχος είναι το 2025 να έχουμε καταφέρει να έχουμε ένα βιώσιμο σύστημα Υγείας με αλλαγή στον τρόπο προσλήψεων, με προγράμματα πρόληψης κ.λπ.

Αναγκαίες οι αυξήσεις τιμών

Σύμφωνα με τον υπουργό θα οι αυξήσεις τιμών στα φθηνά φάρμακα είναι απαραίτητη. Είχαν υποστεί μεγάλες μειώσεις μέσα στην οικονομική κρίση και έφτασαν κάποια στιγμή πολλά εξ αυτών να έχουν τιμές κάτω του κόστους παραγωγής τους και αυτό οδηγεί σε αποσύρσεις από την αγορά, και συνεπώς σε ελλείψεις διεθνώς και στην αντικατάστασή τους με νέα ακριβότερα που έχουν δυσμενή αποτελέσματα στον ασθενή που αναγκάζεται να πληρώσει περισσότερα χρήματα.

Έχει γίνει μία πρώτη ανάρτηση των προτεινομένων από τον ΕΟΦ αυξήσεων με βάση τα κριτήρια της Υπουργικής Απόφασης και αυτή τη στιγμή είναι στη φάση που οι εταιρείες κάνουν τις ενστάσεις τους και θα εξεταστούν από τον ΕΟΦ για το που μπορεί να έχει γίνει λάθος. Μέσα στον Ιούλιο θα βγει οριστικός πίνακας και αυτό θα συμβάλει πολύ στο να μειωθούν οι ελλείψεις των φαρμάκων αυτών.

Συνάντηση φαρμακοβιομηχανίας – φαρμακοποιών για τα γενόσημα

Ανακοίνωσε επίσης ότι την επόμενη εβδομάδα όπως είπε θα γίνει μια σημαντική συνάντηση μεταξύ της φαρμακοβιομηχανίας και των φαρμακοποιών στο υπουργείο Υγείας με στόχο την αύξηση διείσδυσης των γενοσήμων στην αγορά.

Στόχος ένα καλύτερο 2025

Η κυβέρνηση με τη βοήθεια του Ταμείο Ανάκαμψης έφερε χρήματα στην Υγεία που θα μας δώσουν ανάσα για το μέλλον όπως είπε ενώ παραδέχθηκε ότι ναι μεν η καινοτομία δημιουργεί κάποιες προκλήσεις στο κομμάτι της δαπάνης όμως θεωρεί ότι μπορεί να αντιμετωπιστεί. Όπως για παράδειγμα με εργαλεία όπως το επενδυτικό , ένα νόμο που ο ίδιος ψήφισε θέτοντας σε εφαρμογή το πρόγραμμα 2020-2026. Και τελικά όπως είπα το επενδυτικό έχει τελικά αποδώσει και είναι ένα καλό εργαλείο στα χέρια της πολιτείας. Και κάλεσε τις πολυεθνικές να επενδύσουν μαζικότερα στην Ελλάδα και όχι μόνο μέσω των κλινικών μελετών.

Βλέποντας την υπουργό Εργασίας Νίκη Κεραμέως στο κοινό της ζήτησε να βοηθήσει ως προς την εισχώρηση του εργατικού δυναμικού στον τομέα της Υγείας.

Κλείνοντας ο υπουργός τόνισε «Γενικά πιστεύω, θα το πουν και άλλοι δεν το λέω μόνος μου, ήταν ένα παραγωγικό πεντάμηνο, δεν μπορώ να πω ότι βαρεθήκαμε. Το αντίθετο, έχουμε κάνει ήδη πάρα πολλά πράγματα. Πολλά που θα έπρεπε να έχουν γίνει αρκετά χρόνια πριν για να είμαι ειλικρινής αλλά δεν πειράζει κάλιο αργά παρά ποτέ, θα γίνουν όλα ένα-ένα τώρα και μέσα στο ’24 θα έχουμε να κάνουμε πάρα πολλά ακόμα»

Ο στόχος είπε ο κ. Γεωργιάδης, είναι το 2025 το ΕΣΥ να αρχίσει να λειτουργεί με ένα τελείως διαφορετικό τρόπο και όσον αφορά τις εφημερίες και όσον αφορά τα επείγοντα και όσον αφορά τον τρόπο καταβολής και υπολογισμού του clawback στο φάρμακο, τον τρόπο περιορισμού της δαπάνης στα διαγνωστικά και φυσικά τον τρόπο που θα γίνονται γρηγορότερα οι προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στο ΕΣΥ ώστε να καλύπτονται τα πολύ μεγάλα κενά.

Και παράλληλα να συνεχίσει να τρέχει το πρόγραμμα «Σπύρος Δοξιάδης» των προληπτικών εξετάσεων στο οποίο μπαίνουν από την άλλη εβδομάδα σε πολύ επιθετική δράση με πολύ μεγάλη ταχύτητα, γιατί η πρόληψη είναι το πιο βασικό κομμάτι στην Υγεία και γίνεται πράξη χάρις στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό