25.6 C
Athens
Τρίτη, 8 Οκτωβρίου, 2024

Κίνα και Huawei κατέθεσαν την πρόταση «New IP» στον ΟΗΕ για παγκόσμια αλλαγή της αρχιτεκτονικής του διαδικτύου

Ειδήσεις Ελλάδα

Κίνα Huawei: Η νέα αρχιτεκτονική θα ενεργοποιούσε τεχνολογίες αιχμής, αλλά οι δυτικές χώρες φοβούνται μεγαλύτερο έλεγχο από κράτη που ελέγχουν τις υπηρεσίες του διαδικτύου

Κίνα Huawei:  Η Κίνα προτείνει στον ΟΗΕ μια ριζοσπαστική αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το Διαδίκτυο. Η πρόταση αναφέρει ότι θα μπορούσε να αξιοποιήσει καλύτερα τεχνολογίες αιχμής όπως τα ολογράμματα και τα αυτοκίνητα χωρίς οδηγό, αλλά οι επικριτές της στη Δύση λένε ότι θα αυξήσει επίσης τον κρατικό έλεγχο στην αρχιτεκτονική που υποστηρίζει τον ιστό.

Ο τηλεπικοινωνιακός όμιλος της Huawei, μαζί με τις κρατικές εταιρείες China Unicom και China Telecom και το Υπουργείο Βιομηχανίας και Τεχνολογίας Πληροφοριών (MIIT) της χώρας, πρότειναν από κοινού ένα νέο πρότυπο για την τεχνολογία βασικού δικτύου, που ονομάζεται “New IP” στην Ένωση Τηλεπικοινωνιών του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ITU). Η πρόταση προκάλεσε αναστάτωση μεταξύ των δυτικών χωρών, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, της Σουηδίας και των ΗΠΑ, οι οποίοι πιστεύουν ότι το σύστημα θα διασπάσει το παγκόσμιο διαδίκτυο και θα παράσχει στους κρατικούς παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου λεπτομερή έλεγχο της χρήσης του διαδικτύου από τους πολίτες. Θεωρώντας ότι δεν είναι τυχαίο πως έχει κερδίσει την υποστήριξη της Ρωσίας, και ενδεχομένως της Σαουδικής Αραβίας, σύμφωνα με τους δυτικούς εκπροσώπους στην ITU.

Προφανώς στο παρασκήνιο υποβόσκει πάντα η τεράστια μάχη για το πώς θα εξελιχθεί το διαδίκτυο με τους Κινέζους να τρέχουν στο στίβο κόντρα στις ΗΠΑ που έχουν σήμερα την πρωτοκαθεδρία. Και η υπόθεση του 5G προφανώς και βρίσκεται σε απόλυτη συνάρτηση με την πρόταση “New IP”. Η Huawei εν τω μεταξύ δηλώνει πως τμήματα της τεχνολογίας για τη νέα δικτυακή αρχιτεκτονική έχουν ήδη οικοδομηθεί, με τη βοήθεια πολλών κρατών και εταιρειών αν και κρατά μυστική την ταυτότητα των συνεργατών της. Προσθέτει επίσης πως το σύστημα θα είναι έτοιμο για δοκιμή στις αρχές του 2021.

Η Huawei περιγράφει την υπάρχουσα υποδομή διαδικτύου που υποστηρίζει τα παγκόσμια δίκτυα – γνωστά ως TCP / IP – ως “ασταθή” και “υπερβολικά ανεπαρκή” για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του ψηφιακού κόσμου το 2030, συμπεριλαμβανομένων των αυτοκινήτων χωρίς οδηγό και άλλων φουτουριστικών εφαρμογών που μπορεί όμως να γίνουν άμεσα εφαρμόσιμες.

(φωτό: Οι Κινέζοι είχαν αρχίσει να εξηγούν από το 2017 την τεχνολογία New IP την οποία τώρα κατέθεσαν και ως επίσημη πρόταση)

Οι Κινέζοι επιμένουν πως η αρμόδια υπηρεσία του ΟΗΕ «φέρει την ευθύνη ενός σχεδίου από πάνω προς τα κάτω για το μελλοντικό δίκτυο» επισημαίνοντας ότι το σχέδιο New IP αναπτύσσεται αποκλειστικά για να καλύψει τις τεχνικές απαιτήσεις ενός ταχέως εξελισσόμενου ψηφιακού κόσμου και ότι δεν έχει δημιουργήσει κανένα είδος ελέγχου στο σχεδιασμό της λέγοντας χαρακτηριστικά δια εκπροσώπου της ότι «η έρευνα και η καινοτομία της πρότασης New IP είναι ανοιχτή σε επιστήμονες και μηχανικούς παγκοσμίως για να συμμετάσχουν και να συμβάλουν»

Σε αυτή τη συγκυρία η Ένωση Τηλεπικοινωνιών του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ITU) διευθύνεται σήμερα από τον Κινέζο μηχανικό τηλεπικοινωνιών Houlin Zhao, ο οποίος βρίσκεται στη θέση αυτή από το 2014.

Η απάντηση του ΝΑΤΟ στην πρόταση «New IP»

Στον αντίποδα το ΝΑΤΟ έχει παραγγείλει από την Oxford Information Labs, μια εταιρία ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, μία έρευνα των οποίων οι συγγραφείς είναι και εκείνοι εκπρόσωποι του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ένωση Τηλεπικοινωνιών του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ITU).

Σε αυτή σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει η προειδοποίηση ότι το κινεζικό σχέδιο θα επιτρέψει «λεπτομερείς ελέγχους στα θεμέλια του δικτύου και θα οδηγήσει σε πιο συγκεντρωτικό έλεγχο από πάνω προς τα κάτω του Ίντερνετ και ενδεχομένως ακόμη και των χρηστών του, με επιπτώσεις στην ασφάλεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Τη σημερινή αρχιτεκτονική για το διαδίκτυο που έχει κυρωθεί από την ITU, η οποία περιλαμβάνει ως μέλη της περίπου 200 κράτη μέλη, έχουν υιοθετήσει στο παρελθόν και αναπτυσσόμενες χώρες από την Αφρική, τη Μέση Ανατολή και την Ασία. Σε αυτές τις χώρες η κινεζική κυβέρνηση συμφώνησε να προμηθεύσει τεχνολογίες υποδομής και επιτήρησης στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας “Belt and Road Initiative”.  

Η Huawei και οι εταίροι της σχεδιάζουν μάλιστα να παρουσιάζουν τη νέα τους πρόταση σε μια μεγάλη τηλεπικοινωνιακή διάσκεψη της ITU στην Ινδία το Νοέμβριο του τρέχοντος έτους

Που διαφέρει η κινεζική πρόταση από την σημερινή αρχιτεκτονική του διαδικτύου

Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα των financial Times και τους ειδικούς που μίλησαν στο μέσο, η δομή του διαδικτύου σχεδιάστηκε πριν από περίπου έναν αιώνα και λειτουργεί ως ταχυδρομικό σύστημα. Για να λύσουν το πρόβλημα της αποστολής πληροφοριών σε όλο τον κόσμο, οι μηχανικοί έσπασαν τα μηνύματα σε μικρά πακέτα που μπορούν να περάσουν δια μέσω των υπολογιστών μέχρι να φτάσουν στον προορισμό τους.

Κάθε πακέτο είναι σφραγισμένο με τη διεύθυνση (ή IP) του υπολογιστή που θέλει να φτάσει, η οποία επανασυναρμολογεί όλα τα στοιχεία με τη σωστή σειρά όταν τα λαμβάνει. Αυτή η διαδικασία – η οποία λαμβάνει χώρα με την ταχύτητα του φωτός – ονομάζεται ‘Πρωτόκολλο ελέγχου μετάδοσης’ ή TCP. Σε συνδυασμό με το σύστημα για την αναγνώριση μεμονωμένων υπολογιστών,λαμβάνουμε TCP / IP.

“Θα μπορούσατε να πείτε ότι το TCP / IP είναι στον ενσύρματο κόσμο τι είναι το DNA στο βιολογικό”, έγραψε ο John Naughton στο βιβλίο του “Μια σύντομη ιστορία του μέλλοντος: οι ρίζες του Διαδικτύου”.

Η κινεζική πρόταση New IP

Η ίδια η Huawei περιγράφει την πρότασή της  ως “πιο δυναμικό σύστημα διευθύνσεων IP”. Οι μηχανικοί τους περιγράφουν τον τρόπο με τον οποίο όλο και περισσότερο διασπάται το διαδίκτυο σε διάφορα ξεχωριστά δίκτυα, όπως ιδιωτικά δίκτυα επικοινωνιών και δορυφόρους. “Η διασύνδεση μεταξύ αυτών των δικτύων αποτελεί πρόκληση λόγω των μη συμβατών μεταξύ τους μηχανισμών αντιμετώπισής τους”, λένε οι Κινέζοι αναλύοντας την παρούσα κατάσταση, προσθέτοντας ότι απαιτείται πιο αποτελεσματικό ως προς τη συμβατότητα σύστημα διευθύνσεων για τις τεχνολογίες του μέλλοντος.

Το πρότζεκτ New IP θα παρέχει αυτό ακριβώς, επιτρέποντας στις συσκευές μέσα στο ίδιο δίκτυο να επικοινωνούν απευθείας μεταξύ τους χωρίς να χρειάζεται να στέλνουν πληροφορίες μέσω του διαδικτύου.

Η ανησυχία σχετικά με την πρόταση New IP προέρχεται από το πόσο κυβερνήσεις ή φορείς ελέγχου θα μπορούσαν να έχουν τον έλεγχο των διευθύνσεων IP (σ.σ που τώρα βέβαια ελέγχου εταιρίες). Οι επικριτές λένε ότι το νέο πρωτόκολλο θα απαιτούσε από το δίκτυο να έχει “χαρακτηριστικά παρακολούθησης” που να είναι υπεύθυνα για την επαλήθευση της ταυτότητας και την έγκριση νέων διευθύνσεων που προστίθενται σε ένα δίκτυο, (των ανθρώπων δηλαδή που χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες) και των πακέτων πληροφοριών που αποστέλλονται στον ιστό.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασής  της πρότασης στην ITU του ΟΗΕ, η Huawei κατέστησε σαφές ότι η τεχνολογίας New IP θα έχει κάτι που περιγράφεται ως “εντολή κλεισίματος”, όπου ένα κεντρικό σημείο στο δίκτυο θα μπορούσε να διακόψει αποτελεσματικά την επικοινωνία προς ή από μια συγκεκριμένη διεύθυνση. Περιέγραψε το χαρακτηριστικό αυτό ως μια «βασική διαφορά» από το σημερινό μοντέλο του δικτύου που λειτουργεί ως ένας «ανεξέλεγκτος ταχυδρόμος που απλώς μετακινεί δέματα»

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό