15.6 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Κίνα: Γεώτρηση 10.000 μέτρων να βρει πετρέλαιο, φυσικό αέριο και άλλους σπάνιους ορυκτούς πόρους

Ειδήσεις Ελλάδα

Επιστήμονες στην Κίνα έχουν ξεκινήσει να ανοίγουν μια τρύπα βάθους 10.000 μέτρων μέσα στον φλοιό της Γης. Πρόκειται για τη βαθύτερη γεώτρηση που έχει γίνει ποτέ στην Κίνα, η οποία ξεκίνησε την Τρίτη στην πλούσια σε πετρέλαιο περιοχή Σιντζιάνγκ. Το σκάψιμο της βαθύτερης τρύπας της Κίνας ξεκίνησε στη λεκάνη Ταρίμ, κοντά στο πετρελαϊκό πεδίο Ταρίμ της χώρας.
Οι Κινέζοι ελπίζουν να βρουν πετρέλαιο, φυσικό αέριο, αλλά και σπάνιες πρώτες ύλες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη κατασκευή ηλεκτρικών οχημάτων.
Ο Sun Jinsheng, επιστήμονας της Κινεζικής Ακαδημίας Μηχανικής, είπε ότι το έργο θα διεισδύσει σε περισσότερα από 10 στρώματα πετρωμάτων στον φλοιό της Γης, φτάνοντας στο στρώμα των πετρωμάτων από την Κρητιδική Περίοδο, το στρώμα που είναι γνωστό ως Κρητιδικό Σύστημα, το οποίο χρονολογείται πριν από 145 εκατομμύρια χρόνια.

Ο Jinsheng, ωστόσο, σημείωσε ότι ένα έργο αυτού του μεγέθους μπορεί να είναι αρκετά επικίνδυνο, με τους κινδύνους να ενισχύονται δεδομένου ότι η περιοχή εκσκαφής βρίσκεται στη έρημο Τάκλα Μακάν, η οποία χαρακτηρίζεται από άγριο περιβάλλον και περίπλοκες υπόγειες συνθήκες.
Η κατασκευαστική δυσκολία του έργου της γεώτρησης μπορεί να συγκριθεί με ένα μεγάλο φορτηγό που κινείται πάνω σε δύο λεπτά ατσάλινα καλώδια,
Το έργο θα παράσχει δεδομένα για την εσωτερική δομή της Γης, ενώ παράλληλα θα δοκιμάσει τεχνολογίες βαθιάς υπόγειας γεώτρησης, σύμφωνα με την China National Petroleum Corp. που ηγείται του έργου. Η γεώτρηση αναμένεται να διαρκέσει 457 ημέρες.
Ο Jinsheng είπε ότι οι μελέτες ήταν απαραίτητες για τον εντοπισμό των ενεργειακών και ορυκτών πόρων και για την αξιολόγηση των κινδύνων περιβαλλοντικών καταστροφών, όπως ηφαιστειακές εκρήξεις και σεισμοί.
Το εγχείρημα έρχεται καθώς ο Κινέζος πρόεδρος προέτρεψε τους επιστήμονες του κόσμου να εντείνουν τις μελέτες για το εσωτερικό της Γης κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας του το 2021.
Η βαθύτερη ανθρωπογενής τρύπα στη Γη εξακολουθεί να είναι η ρωσική γεώτρηση Κόλα, η οποία έφτασε σε βάθος 12.262 μέτρων το 1989, μετά από 20 χρόνια γεώτρησης. Η Κίνα πιστεύει ότι θα φτάσει τα 10 χιλιόμετρα σε δεκαπέντε μήνες.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό