18.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Κέρδη στις αγορές με ώθηση από τις ΗΠΑ

Ειδήσεις Ελλάδα

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σημείωσαν άνοδο την Παρασκευή, αφού οι Αμερικανοί νομοθέτες ψήφισαν επιτέλους το νομοσχέδιο για την αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους και τον περιορισμό των κυβερνητικών δαπανών για δύο χρόνια, στο «παρά πέντε» πριν την ημερομηνία μιας στάσης πληρωμών.

Ο δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 1,3% στις απογευματινές συναλλαγές, καθώς αναρριχήθηκε περαιτέρω από το χαμηλό δύο μηνών που σημείωσε την Τετάρτη. Οι μετοχές των ορυχείων ηγήθηκαν των κερδών, σημειώνοντας άνοδο 4%, ενώ οι αυτοκινητοβιομηχανίες σημείωσαν άνοδο 2,5% εν όψει της συνεδρίασης του ΟΠΕΚ+ στις 4 Ιουνίου. Κέρδη 1% για τον γερμανικό DAX, άλμα 1,65% σημείωσε ο CAC του Παρισιού. Κέρδη 0,73% στην Αθήνα.

Στην Ευρώπη, η σημαντική πτώση του πληθωρισμού στην ευρωζώνη στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2022 την Πέμπτη δεν ήταν αρκετή για να παρηγορήσει την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία δήλωσε ότι το ποσοστό 6,1% εξακολουθεί να είναι «πολύ υψηλό» και ότι ο κύκλος αυξήσεων πρέπει να συνεχιστεί έως ότου καταστεί σαφές ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί στο στόχο του 2% «εγκαίρως».

Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ έχουν δώσει σταθερές ενδείξεις ότι θα αυξήσει και πάλι τα επιτόκια αυτόν τον μήνα, αλλά οι οικονομολόγοι λένε ότι οι προοπτικές για τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο είναι πιο αβέβαιες.

Στη Wall Street οι τρεις βασικοί δείκτες των ΗΠΑ σημείωναν άνοδο κατά την έναρξη της συνεδρίασης της Παρασκευής, όχι μόνο λόγω χρέους, αλλά και μετά τα στοιχεία από την αγορά εργασίας. Η αμερικανική οικονομία πρόσθεσε άλλες 339.000 θέσεις εργασίας τον Μάιο, ξεπερνώντας με ευκολία τις εκτιμήσεις των αναλυτών για 190.000 θέσεις σε δημοσκόπηση του Reuters.  Ο Dow πρόσθεσε περισσότερες από 200 μονάδες, με άνοδο περίπου 0,7%. Ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,8%, ενώ ο Nasdaq κέρδισε 1%.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό