22.3 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Κέρδη ρεκόρ για την Shell το 2022

Ειδήσεις Ελλάδα

Η Shell κατάγραψε το 2022 τα υψηλότερα κέρδη στην ιστορία της, καθώς έφθασαν τα 42,3 δισ. δολάρια, υπερδιπλάσια σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, χάρη στην άνοδο των τιμών των υδρογονανθράκων.
Το αναπροσαρμοσμένο καθαρό κέρδος της Shell (δηλαδή χωρίς τα έκτακτα στοιχεία), που είναι η αναλογία που παρακολουθούν κατά προτίμηση οι αναλυτές, ήταν στα 39,9 δισ. δολάρια. Ο τζίρος της αυξήθηκε κατά 46%, στα 381,3 δισ. δολάρια. Η εταιρία είχε ανακοινώσει για το 2021 κέρδη 20,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Όπως συνέβη και με άλλες μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες, το αποτέλεσμα της Shell ενισχύθηκε από την άνοδο της ζήτησης, η οποία είχε μειωθεί στη διάρκεια της πανδημίας της Co-19, καθώς και εξαιτίας της μείωσης των ρωσικών εξαγωγών μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.
Τα θεαματικά αποτελέσματα της Shell ακολουθούν αυτά των αμερικανών ανταγωνιστών της. Η ExxonMobil ανακοίνωσε κέρδη ρεκόρ 55,7 δισ. δολαρίων το 2022 και η Chevron ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα υπερδιπλάσια ετήσια καθαρά κέρδη 35,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Η Shell κατέγραψε τα υψηλότερα ετήσια κέρδη που έχει πραγματοποιήσει ποτέ, διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος του ομίλου, ο οποίος αρχίζει επίσης ένα πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών 4 δισ. δολαρίων, ενώ αυξάνει κατά 15% το μέρισμα για το τέταρτο περυσινό τρίμηνο. Συνολικά η Shell διανέμει 26 δισ. δολάρια στους μετόχους της για το 2022.
Τα αποτελέσματα αυτά καταδεικνύουν τη δύναμη του διαφοροποιημένου χαρτοφυλακίου της Shell, καθώς και την ικανότητά μας να παρέχουμε ζωτική ενέργεια στους πελάτες μας σε έναν ασταθή κόσμο,
αναφέρει εκφράζοντας την ικανοποίησή του σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο νέος γενικός διευθυντής της Shell, ο Wael Sawan.

Στη Βρετανία κόμματα της αντιπολίτευσης χαρακτήρισαν “εξοργιστικά” τα κέρδη της Shell, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι επιτρέπει στις εταιρείες ενέργειας να τη γλιτώνουν φτηνά.
Η Shell ανακοίνωσε, επίσης, ένα νέο πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών 4 δισ. δολαρίων τους επόμενους τρεις μήνες, αμετάβλητο από τους προηγούμενους τρεις μήνες.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό