16.7 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Κάτω από τα 90 δολάρια το βαρέλι

Ειδήσεις Ελλάδα

Όλο και πιο κοντά στα προ του πολέμου στην Ουκρανία επίπεδα φτάνει η τιμή του πετρελαίου στη διεθνή αγορά.
Υπό τον φόβο για ύφεση στην παγκόσμια οικονομία, οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου συνεχίζουν τη «βουτιά» τους και πλησιάζουν στα επίπεδα προ της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου.
Είναι ενδεικτικό ότι, από το μεσημέρι της Πέμπτης (4/8) το brent κινείται κάτω από τα 94 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικάνικο αργό (crude oil) ήταν κυμαίνεται γύρω στα 88 δολάρια το βαρέλι.
Τα συμβόλαια του αμερικανικού αργού, παράδοσης Σεπτεμβρίου, υποχώρησαν στα 88,10 δολάρια το βαρέλι, καταγράφοντας μείωση της τάξης του 2,78%. Σε μηνιαίο επίπεδο αυτή η υποχώρηση ανέρχεται σε 8,83%.

Περίπου ίδια είναι και η εικόνα για το brent, που την ίδια βρισκόταν στα 93,65 δολάρια το βαρέλι, χάνοντας 3,28%, ενώ σε επίπεδο μήνα η υποχώρηση φτάνει σε 5,27%.
Φυσικά, ο αντίκτυπος από την πτώση της τιμής του πετρελαίου διεθνώς, μένει να φανεί και στην τσέπη των πολιτών, κάτι που μέχρι στιγμής δεν έχει συμβεί στον ανάλογο βαθμό. Ενδεικτικά, και παρά τη σημαντική αποκλιμάκωση που έχει παρατηρηθεί τις τελευταίες εβδομάδες, κατά τις οποίες η μείωση φτάνει για τη βενζίνη περίπου στα 30 λεπτά το λίτρο, η τιμή στο λίτρο απέχει σημαντικά σε σχέση με τα προ πολέμου επίπεδα.
Η υποχώρηση της διεθνούς τιμής του πετρελαίου έρχεται ως αποτέλεσμα της έντασης των ανησυχιών για το ενδεχόμενο μιας ύφεσης στην παγκόσμια οικονομία.
Στο επίκεντρο των ανησυχιών για τις τιμές του πετρελαίου είναι οι προβληματισμοί για την εκδήλωση ύφεσης στις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, που θα μπορούσε να έχει πολύ ισχυρό αντίκτυπο για τη ζήτηση του «μαύρου χρυσού».
Είναι ενδεικτικό ότι, η τιμή του brent στις 24 Φεβρουαρίου, όταν η Ρωσία είχε ξεκινήσει την εισβολή της στην Ουκρανία, βρισκόταν στα 92,890 δολάρια το βαρέλι. Αντίστοιχα, το crude oil έφτανε στα 90,940 δολάρια το βαρέλι.

Αντίθετα, οι τιμές του φυσικού αερίου συνεχίζουν να κινούνται ανοδικά, όπως έδειξε το κλείσιμό τους την Πέμπτη 4 Αυγούστου.
Συγκεκριμένα, το TTF Gas (ευρωπαϊκό) ολοκλήρωσε την ημέρα με οριακή αύξηση της τάξης του 0,03%, που μεταφράζεται σε ημερήσια άνοδο 0,05 ευρώ η Μεγαβατώρα, με αποτέλεσμα η τιμή του να διαμορφωθεί στα 199,25 ευρώ η Μεγαβατώρα, ωστόσο σε μηνιαίο επίπεδο η άνοδος φτάνει σε επίπεδο 20,70%, ενώ σε ετήσιο ανέρχεται σε 364,46%.
Αντίστοιχα, το UK Gas (βρετανικό) έκλεισε σήμερα με αύξηση 4,54%, που μεταφράζεται σε ημερήσια άνοδο 16,8 πένες ανά θερμική μονάδα, με αποτέλεσμα η τιμή του να διαμορφωθεί στις 387 πένες ανά θερμική μονάδα. Αυτό σημαίνει ότι η μηνιαία ποσοστιαία άνοδος της τιμής φτάνει το 33,25% και η ετήσια σε 256,48%.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό