27.5 C
Athens
Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, 2024

Κάσος: Ενεργοποίηση των διαύλων επικοινωνίας Αθήνας και Άγκυρας για να αποφευχθεί το επεισόδιο

Ειδήσεις Ελλάδα

Η απόφαση της Άγκυρας να επιβάλει, εκ νέου στο πεδίο, τη λογική του παράνομου «τουρκολιβυκού μνημονίου» με τη συγκέντρωση πολεμικών πλοίων ανοιχτά της Κάσου, σήμανε συναγερμό στην Αθήνα η οποία αντέδρασε ψύχραιμα στέλνοντας στην περιοχή τη φρεγάτα «Νικηφόρος», την κανονιοφόρο «Αήττητος» αλλά και ένα σκάφος του Λιμενικού. 

«Μέχρι τώρα κοιτιόμαστε…» είχε δηλώσει νωρίτερα αρμόδια στρατιωτική πηγή στο Flash.gr την ώρα που στην Αθήνα γινόταν αντιληπτό πως η Άγκυρα με την απόφασή της να βγει απέναντι σε ένα ιταλικό ερευνητικό πλοίο που έκανε έρευνες, επιχειρούσε να αμφισβητήσει τη συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου για την οριοθέτηση ΑΟΖ – μια συμφωνία που επί της ουσίας ακύρωνε και στην πράξη το παράνομο «τουρκολιβυκό μνημόνιο».  

Σύμφωνα με πληροφορίες του Flash.gr οι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας στο πλαίσιο του ελληνοτουρκικού διαλόγου, λειτούργησαν και παραμένουν ανοιχτοί. Οι ίδιες πηγές σημείωναν πως δεν υπήρξε αύξηση της έντασης στο πεδίο κάτι το οποίο ανησυχούσε έντονα την Αθήνα και μετά από τις απαραίτητες συνεννοήσεις το ιταλικό πλοίο θα συνεχίσει και θα ολοκληρώσει τις έρευνες σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό του. 

Η τουρκική κίνηση ανοιχτά της Κάσου, ωστόσο, έρχεται να υπενθυμίσει στην Αθήνα πως η Άγκυρα δεν έχει μεταβάλει ούτε στο ελάχιστο τις θέσεις της για το Αιγαίο και ακολουθεί μίας σειράς εμπρηστικών αναφορών από επίσημα χείλη κατά υπουργών της κυβέρνησης ως συνέχεια της επιθετικής ομιλίας του Ταγίπ Ερντογάν στη διάρκεια του κακόγουστου σόου που έστησαν οι τουρκοκύπροιοι για τα 50 χρόνια του «Αττίλα». 

Δείτε το ρεπορτάζ του Action 24 με την αλληλουχία των τουρκικών προκλήσεων 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό