27.3 C
Athens
Δευτέρα, 8 Ιουλίου, 2024

«Κάρτα εργασίας ή αλλιώς αλυσίδα στο πόδι του εργαζόμενου!»

Ειδήσεις Ελλάδα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥΌΛΟΙ και ΟΛΕΣ στο Υπουργείο Εργασίας Τετάρτη 3 Ιουλίου στις 17.00 να στείλουμε ηχηρό μήνυμα!

Κάρτα εργασίας ή αλλιώς αλυσίδα στο πόδι του εργαζόμενου!

Η κυβέρνηση με την ερμηνευτική εγκύκλιο του νόμου Χατζηδάκη βάζει σε εφαρμογή και επίσημα την απλήρωτη εργασία μέχρι και 2 ώρες την ημέρα στις επιχειρήσεις που θα ενταχτούν στο σύστημα της ψηφιακής κάρτας. Η εγκύκλιος αξιοποιώντας το νόμο 4808/2021 δίνει τη δυνατότητα της «ευέλικτης προσέλευσης» του εργαζόμενου μέχρι 120 λεπτά. Ο εργοδότης, δηλαδή, μπορεί να μεταβάλλει καθημερινά την έναρξη και τη λήξη του ωραρίου εργασίας σε ένα εύρος 4 ωρών, χωρίς καν να θεωρείται καταχρηστική η συνεχής αλλαγή ωραρίου!

Μπρος στην εξυπηρέτηση των επιχειρηματικών ομίλων δεν κρατούνε πλέον ούτε τα προσχήματα.

Πρακτικά λένε στους εργοδότες να μας βάζουν να δουλεύουμε 11,5 ώρες και να μας πληρώνουν για 8! Πρόκειται για εργαλεία που χρησιμοποιούνται καθημερινά και στον κλάδο μας ντυμένα με όμορφα λόγια περί «ισορροπίας επαγγελματικής-προσωπικής ζωής», “αν δουλέψεις παραπάνω θα ανταμειφθείς», «κάτσε σπίτι να δουλέψεις γιατί πρέπει να κλείσουμε το προτζεκτ». Η πραγματικότητα όμως δείχνει ότι η ψηφιοποίηση, οι νέες τεχνολογίες, αντί να εφαρμόζονται για τη μείωση του εργάσιμου χρόνου, την αναβάθμιση του ελεύθερου χρόνου, τελικά αξιοποιούνται από τους εργοδότες για δουλεύουμε αμέτρητες υπερωρίες, για να βγάζουν εκτός ωραρίου το διάλειμμα, για να δουλεύουμε ακόμα και όταν αρρωσταίνουμε ή όταν είμαστε διακοπές ενώ ο εργάσιμος χρόνος διαχέεται σε όλο το 24ωρο.

Να θυμίσουμε ότι το 2021 όπου αναπτύχτηκαν οι μεγάλοι απεργιακοί αγώνες ενάντια στον νόμο Χατζηδάκη και που οι ταξικές δυνάμεις του κινήματος βγήκαμε μπροστά για να ενημερώσουμε τους εργαζόμενους για τις συνέπειες του νόμου αυτού, κάποιοι υπερασπίζονταν τα θετικά του νόμου και υπονόμευαν τον αγώνα μας. Αν μη τι άλλο η θλιβερή ηγεσία της ΓΣΕΕ (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ) τουλάχιστον έβαλε πλάτη για να περάσει ο νόμος αυτός.

Το προηγούμενο διάστημα με τους μεγαλειώδης του αγώνες το εργατικό κίνημα και τα σωματεία, απέδειξαν πως ο νόμος Χατζηδάκη μπορεί να μείνει στα χαρτιά, να γίνει κουρελόχαρτο. Να δοθεί αγωνιστική απάντηση σε κάθε προσπάθεια επιβολής της απλήρωτης εργασίας και να υποχρεωθεί η κυβέρνηση να πάρει πίσω τον νόμο και την απαράδεκτη εγκύκλιο που την ενισχύουν. Μέλημα όλων να μην υπάρξει εργαζόμενος σε χώρο δουλείας που να μην ενημερωθεί για αυτό το έκτρωμα!

Συμμετέχουμε μαζικά την Τετάρτη 3 Ιούλη στην παράσταση διαμαρτυρίας στις 5μμ στο Υπουργείο Εργασίας.

– Να αποσυρθεί τώρα η εγκύκλιος – Να καταργηθούν όλοι οι αντεργατικοί νόμοι- Αυξήσεις για όλους – Υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων- Διεκδικούμε 7ωρο-5ημερο-35ωρο03/07/2024

Το ΔΣ της ΠΟΛ

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό