18.1 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Κάνουμε τα λιγότερα τεστ σχεδόν από όλη την Ευρώπη – Αχρείαστο το ρίσκο με τα σχολεία

Ειδήσεις Ελλάδα

Για πρωτόγνωρη κρίση, που «έχει να κάνει ό,τι πιο πολύτιμο υπάρχει, τη ζωή και την υγεία των ανθρώπων, αλλά και το σήμερα και το αύριο» έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας από το βήμα της Βουλής, παίρνοντας τον λόγο μετά τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και εξαπολύοντας επίθεση στην κυβέρνηση.

Η διαχείριση απαιτεί σοβαρότητα, υπευθυνότητα και νέα ιεράρχηση προτεραιοτήτων από όλους μας, τόνισε ο κ. Τσίπρας, κάνοντας αναφορά στους ανθρώπους «που δίνουν τη μάχη της πρώτης γραμμής» και βρέθηκαν μπροστά και από τις πολιτικές δυνάμεις, έβαλαν σε προτεραιότητα την ανθρώπινη ζωή. Σε ανθρώπους που «περιόρισαν τις ατομικές τους ελευθερίες» μένοντας κλεισμένοι σπίτι τους, πολλές φορές με δραματικά μειωμένο εισόδημα και δραματικά αυξημένη αγωνία για το αύριο.

«Άλλοι με ηρωισμό και αυταπάρνηση, δεν έμειναν μέσα αλλά διακινδύνευσαν τις δικές τους ζωές», είπε, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι αυτούς που τώρα τους αποκαλεί “ήρωες”, μέχρι χτες τους θεωρούσε «περιττούς δημόσιους υπάλληλους».

Όλος αυτός ο κόσμος, ταλαιπωρημένος από χρόνια λιτότητας και μνημονίων, δεν μας έδωσε καμία λευκή επιταγή, ιδίως για πολιτικά παιχνίδια στις πλάτες του. Αν μας έδωσε κάτι είναι χρόνο, για να απαλλαγούμε από ιδεοληψίες και αγκυλώσεις, που αντιμετωπίζουν το δημόσιο ως κοινωνικό και οικονομικό βάρος, υπογράμμισε.

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση πως δεν έκανε μόνιμες προσλήψεις. «Είπατε πως κάνατε σε λίγες μέρες όσα δεν γίνανε επί δεκαετίες. Μόλις 300 γιατρούς προσλάβατε κι αυτούς συμβασιούχους» είπε χαρακτηριστικά. «Επί χρόνια μνημονίων πρωτοστατήσατε σε απολύσεις, ήταν η άποψή σας, η νεοφιλελεύθερη αντίληψη. Ξαφνικά γίνατε υπερασπιστές του ΕΣΥ» πρόσθεσε. «Δεν προσλάβατε μόνιμους,  και τους επικουρικούς τους αφήνετε να φύγουν».

Αναφορικά με τις εξετάσεις για κορονοϊό, ο κ. Τσίπρας είπε πως η χώρα μας είναι στις τελευταίες θέσεις σε αριθμό τεστ στην ΕΕ, πάνω μόνο από τη Βουλγαρία. «Βγαίνουμε από τα σπίτια μας και βαδίζουμε στα τυφλά» είπε χαρακτηριστικά, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό πως οι ανακοινώσεις του επέτειναν την αίσθηση ανασφάλειας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για «σχεδόν ανοιχτά απειλητική προειδοποίηση» πως τώρα η ευθύνη είναι ατομική, «το ακριβώς αντίθετο μήνυμα έπρεπε να εκπέμψετε, οι πολίτες εξάντλησαν το καθήκον τους κι εξαντλήθηκαν και οι ίδιοι, είναι η σειρά της κυβέρνησης και της πολιτείας να πράξει το καθήκον της με σχέδιο που θα εκπέμπει εμπιστοσύνη και όχι ανασφάλεια».

Για τα σχολεία ο κ. Τσίπρας ρώτησε ποια είναι η λογική για το άνοιγμα γυμνασίων και λοιπών τάξεων λυκείων πλην της Γ’ στις 18 Μαΐου και για τη σκέψη που είναι ανοιχτή για το θέμα δημοτικών και νηπιαγωγείων.

«Σε ένα θέμα που διχάζει την επιστημονική κοινότητα σπεύδετε να πάρετε μια απόφαση που ενέχει κινδύνους, ρίσκο. Γιατί παίρνετε αυτό το αχρείαστο ρίσκο, τα σχολεία ανοίγουν για να κλείσουν σε 20 μέρες» πρόσθεσε, αποδίδοντας το ρίσκο αυτό «στην επιθυμία σας να δρέψετε δάφνες νικητή και στη βιασύνη να προσποιηθείτε πως τάχα επιστρέψαμε στην κανονικότητα».

«Η κανονικότητα δεν θα υπάρχει στη ζωή μας για πολύ καιρό ακόμα, το ξέρουμε και το ξέρετε» σημείωσε.

Για τις μάσκες ο κ. Τσίπρας ρώτησε γιατί τον Μάρτιο ήταν «ανώφελη έως επικίνδυνη» η χρήση τους αλλά τον Μάιο είναι επιβεβλημένη και μάλιστα με πρόστιμο.

«Η στάση σας εκπορεύεται από την ανομολόγητη στρατηγική να μετατρέψετε την κρίση σε ευκαιρία, ευκαιρία για να νομοθετείτε δίχως λογοδοσία, ευκαιρία για να περάσετε ρυθμίσεις που ευνοούν συμφέροντα, μεγάλους εργοδότες και κάποιους φίλους σας, ευκαιρία να εγκαταστήσατε ένα αντιδημοκρατικό ανεξέλεγκτο και αλαζονικό σύστημα εξουσίας που είναι κοινό μυστικό πως έχει κομματικές αναφορές και απευθείας αναφορές στο πρόσωπό σας» συνέχισε ο κ. Τσίπρας, κάνοντας λόγο για «ελληνική εκδοχή ολοκληρωτισμού και Ορμπανισμού».

«Επιδότηση αναστολής συμβάσεων εργασίας»

«Πρόκειται για μια βαθιά αντιδραστική, μονομερή, και αντιλαϊκή αναδιάρθρωση της αγοράς εργασίας», τόνισε, και αναφέρθηκε στην «πλήρη απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων» και στον «κανιβαλισμό μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων προς όφελος μεγάλων συμφερόντων».

Στηλίτευσε, δε, την κυβερνητική πολιτική καθώς επιδοτεί την «αναστολή συμβάσεων εργασίας και όχι τη διατήρησή τους» και «αφήνει ανεξέλεγκτες τις απολύσεις».

«Όλα αυτά δεν ήταν αναγκαίο κακό, νομοτέλεια εξαιτίας της πανδημίας. Ήταν δικές σας επιλογές. Με σαφές ιδεολογικό και κοινωνικό πρόσημο», τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι αναφέρθηκε «με υπεροψία» στις προτάσεις της αντιπολίτευσης για τη στήριξη της εργασίας, της επιχειρηματικότητας και όλων των κοινωνικών ομάδων που έχουν αφεθεί στην «τύχη» τους.

Απαντώντας, δε, σε νέα αναφορά του πρωθυπουργού ότι δεν υπάρχουν «λεφτόδεντρα», τον ρώτησε εάν κρατά την ίδια στάση, στις τηλεδιασκέψεις που συμμετέχει σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όταν ο ευρωπαϊκός Νότος κι άλλοι φορείς ζητούν να δοθεί 1,5 τρισ. ευρώ την αγορά.

Μίλησε, επίσης, για «ολέθρια τακτική» που ενδεχομένως να κρύβει μια λογική «ανοσίας αγέλης για την οικονομία«, δηλαδή μια λογική «να μη στηριξουμε τώρα τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και την εργασία, να αφήσουμε να επιβιώσει όποιος έχει αντοχή» και «να έρθουμε αργότερα να στηρίξουμε αυτούς που θα έχουν επιβιώσει».

Αναφερόμενος στη συνέχεια στο μαξιλάρι ρευστότητας κατηγόρησε και πάλι την κυβέρνηση ότι αγνοεί την πρόταση της αντιπολίτευσης για την ενίσχυση της ζήτησης και της προσφοράς, και «σπαταλάει» το μαξιλάρι για «ανελαστικές δαπάνες».

Με αυτόν τον τρόπο, είπε, «ο Σεπτέμβρης θα μας βρει με χιλιάδες λουκέτα και ανέργους» και «χωρίς μαξιλάρι», ενώ σημείωσε ότι την ώρα που ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας κάνει λόγο για ύφεση 4%, οι διεθνείς προβλέψεις ξεπερνούν το 10% για την Ελλάδα λόγω της κρίσης στον τουρισμό.

«Εγώ το 4% αυτό σας το χαρίζω. Οτιδήποτε όμως παραπάνω γράψει το κοντέρ θα έχει την υπογραφή και τη σφραγίδα σας. Θα είναι η ύφεση του Κυριάκου Μητσοτάκη εξαιτίας της αδράνειάς του, της ατολμίας του αλλά και της αδυναμίας του να προβλέψει τι ακριβώς χρειάζεται η ελληνική οικονομία», υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας, ενώ αναφέρθηκε σε “ποσοστά αυτοδυναμίας” της ΝΔ όχι στις εκλογές, αλλά στην ύφεση, αφού αθροιστικά είχε 25% ύφεση από το 2008 μέχρι το 2014 και μαζί με την πρόβλεψη για 15% φέτος, φτάνει το 40%.

Συνεχίζοντας, ο Αλ. Τσίπρας δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο «σκάνδαλο των voucher», καλώντας τον πρωθυπουργό να απαντήσει τελικά εάν γνώριζε και είχε εγκρίνει το σχέδιο αυτό του υπουργού Εργασίας, και παραθέτοντας επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς τον κ. Βρούτση στην οποία αναγράφεται πως υπήρχε η δυνατότητα να δοθούν τα 600 ευρώ απευθείας στους δικαιούχους.

Κλείνοντας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, είπε πως και η αξιωματική αντιπολίτευση βλέπει ως «ευκαιρία« αυτήν την κρίση, όχι «για πολιτικές σκοπιμότητες ή μικροκομματικές και προσωπικές επιδιώξεις», αλλά για την προώθηση «ενός νέου κοινωνικού συμβόλαιου». «Ένα κοινωνικό συμβόλαιο στην Ευρώπη και στην Ελλάδα που στο προοίμιο του θα γράφει τα μέτρα εξόδου από τη νέα κρίση, με γνώμονα την δίκαιη ανάπτυξη και τα συμφέροντα των πολλών», είπε χαρακτηριστικά ενώ σημείωσε πως η κατεύθυνση της αντιπολίτευσης είναι «αυτό το νέο κοινωνικό συμβόλαιο να γίνει η προγραμματική δέσμευση μιας προοδευτικής κυβέρνησης που θα βασίζεται σε μια ευρεία δημοκρατική και προοδευτική συμπαράταξη».

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό