27.5 C
Athens
Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, 2024

Κάμαλα Χάρις: Προβάδισμα έναντι του Τραμπ σε δημοσκόπηση του Ipsos

Ειδήσεις Ελλάδα

Προβάδισμα δύο ποσοστιαίων μονάδων έναντι του Ρεπουμπλικανού Ντόναλντ Τραμπ εξασφαλίζει η Κάμαλα Χάρις στην πρώτη δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos μετά την ανακοίνωση Μπάιντεν ότι αποσύρεται από την κούρσα.

Στην τελευταία δημοσκόπηση πριν από την αποχώρηση Μπάιντεν, ο πρόεδρος των ΗΠΑ υπολειπόταν δύο μονάδων του υποψηφίου των Ρεπουμπλικάνων.

Η νέα δημοσκόπηση, που διεξήχθη τη Δευτέρα και την Τρίτη, ακολούθησε τόσο το Εθνικό Συνέδριο των Ρεπουμπλικανών όπου ο Τραμπ αποδέχτηκε επισήμως το χρίσμα για τις προεδρικές εκλογές όσο και την ανακοίνωση του Μπάιντεν την Κυριακή ότι αποχωρεί από την κούρσα και υποστηρίζει τη Χάρις.

Η Χάρις, της οποίας η εκστρατεία λέει ότι έχει εξασφαλίσει τη στήριξη του απαιτούμενου αριθμού εκλεκτόρων, προηγείται του Τραμπ με 44% έως 42% στην εθνική δημοσκόπηση – μια διαφορά που είναι πάντως εντός του περιθωρίου σφάλματος των 3 ποσοστιαίων μονάδων.

Χάρις και ο Τραμπ ισοφάρισαν με 44% σε δημοσκόπηση της 15ης-16ης Ιουλίου και ο Τραμπ προηγήθηκε κατά μία ποσοστιαία μονάδα σε δημοσκόπηση της 1ης-2ας Ιουλίου, και οι δύο με το ίδιο περιθώριο σφάλματος.

Οι πολιτείες και όχι το εθνικό ποσοστό κρίνουν το αποτέλεσμα

Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι δεν είναι το ποσοστό σε εθνικό επίπεδο εκείνο που κρίνει το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών, αλλά η επιτυχία των υποψηφίων σε 6-7 κρίσιμες πολιτείες, που δίνουν τον μεγαλύτερο αριθμό εκλεκτόρων.

Εκεί είναι που θα δώσει αγώνα δρόμου η Κάμαλα Χάρις για να ανακτήσει την φθίνουσα εμπιστοσύνη στους Δημοκρατικούς. Μεταξύ των πολιτειών αυτών είναι η Πενσυλβάνια, η Αριζόνα, η Βόρεια Καρολίνα, το Οχάιο και όλη η λεγόμενη «Ζώνη της Σκουριάς».

Ο Τζέι ντι Βανς, υποψήφιος αντιπρόεδρος των Ρεπουμπλικάνων, παρουσιάζεται ως η «φωνή της Ζώνης της Σκουριάς». Θα πρέπει λοιπόν ο υποψήφιος αντιπρόεδρος της Κάμαλα Χάρις να έχει ένα τέτοιο προφίλ, που να μπορεί να λειτουργήσει ως αντίβαρο, να μπορεί να κερδίσει την εργατική τάξη, αλλά και να έχει αυξημένη απήχηση σε αυτές τις πολιτείες. Ο Μαρκ Κέλι, κυβερνήτης της Αριζόνα και ο Τζος Σαπίρο, κυβερνήτης της Πενσυλβάνια, είναι μεταξύ των φαβορί.

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι το 2016 η Χίλαρι Κλίντον έλαβε 2,9 εκατομμύρια ψήφους περισσότερες από τον Τραμπ (ποσοστό 48% έναντι 46%), αλλά τελικά ήταν η ηττημένη των εκλογών, αφού έχασε τις κρίσιμες πολιτείες και έμεινε πίσω σε αριθμό εκλεκτόρων.

Το ατού της Χάρις

Περίπου το 56% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων συμφώνησε με μια δήλωση ότι η Χάρις, 59 ετών, δείχνει «νοητική οξύτητα και είναι ικανή να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις», σε σύγκριση με το 49% που είπε το ίδιο για τον Τραμπ, 78 ετών.

Μόνο το 22% των ψηφοφόρων αξιολόγησε τον Μπάιντεν έτσι.

Ο Μπάιντεν, 81 ετών, τερμάτισε την προσπάθεια επανεκλογής του μετά από ένα debate με τον Τραμπ στην οποία συχνά τραύλιζε και έδινε ασυνάρτητες απαντήσεις.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό