12.4 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Κάθε 1 ευρώ που επενδύθηκε στο πρόγραμμα #HoMellon επέστρεψε 3,32 ευρώ κοινωνικής αξίας

Ειδήσεις Ελλάδα

Για κάθε 1 ευρώ που επενδύθηκε στο κοινωνικό πρόγραμμα της Mytilineos «#HoMellon» παρήχθησαν 3,32 ευρώ κοινωνικής αξίας, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μεθοδολογίας Social Return On Investment.

Αναλυτικότερα, το κοινωνικό πρόγραμμα της Mytilineos «#HoMellon», το οποίο ολοκλήρωσε τον διετή του κύκλο, είχε ως βασικό σκοπό να συμβάλει στην επανένταξη συμπολιτών μας, που φιλοξενούνταν σε δομές μακράς / βραχείας αστεγίας ή διαβιούσαν σε επισφαλείς συνθήκες, στην αγορά εργασίας.

Το πρόγραμμα «#HoMellon»

Στο πρόγραμμα, το οποίο υλοποιήθηκε σε συνεργασία με την Κοινωνική Επιχείρηση knowl, συμμετείχαν συνολικά 50 άτομα.

Το στοίχημα που έπρεπε να κερδηθεί, όπως εξηγεί η εταιρεία, ήταν ένας συνδυασμός ενεργειών:

α) εξατομικευμένης εκπαίδευσης και ανάπτυξης επαγγελματικών και άλλων δεξιοτήτων,β) βελτίωσης της αυτοπεποίθησης και της αισιοδοξίας τους, καιγ) διασύνδεσης με την αγορά εργασίας, για να διεκδικήσουν και να διατηρήσουν με αξιώσεις μια θέση στην αγορά εργασίας.

Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, οι 29 από τους 50 συμμετέχοντες στο πρόγραμμα έχουν βρει ήδη εργασία, ενώ 7 από αυτούς ζουν πλέον σε δικό τους σπίτι. «Τα αποτελέσματα δικαίωσαν σε μεγάλο βαθμό την προσπάθεια της Mytilineos», αναφέρει η εταιρεία.

Να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα «HoMellon» εντάσσεται στις δράσεις Υπεύθυνης Επιχειρηματικότητας  της Mytilineos που υλοποιούνται για την «Προώθηση της Άμβλυνσης των Ανισοτήτων», μία από τις έξι βασικές κατευθύνσεις που έχει υιοθετήσει, στο πλαίσιο της συμβολής της στους Παγκόσμιους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Τι έδειξε η ανάλυση της κοινωνικής του αξίας

Με την ολοκλήρωση του προγράμματος, η Mytilineos προχώρησε στην ανάλυση της κοινωνικής του αξίας, μέσω της μεθοδολογίας Social Return On Investment (SROI), η οποία υπολογίζει την κοινωνικό-οικονομική παραγόμενη αξία ενός προγράμματος ή μιας δράσης και αφηγείται την ιστορία της αλλαγής «Theory of change» που έχει επιφέρει η δραστηριότητα σε κάθε εμπλεκόμενο, μέσα από τη μέτρηση κοινωνικών, περιβαλλοντικών και οικονομικών αποτελεσμάτων, και χρησιμοποιεί νομισματικές αξίες για την αποτίμησή τους.

Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη ανάλυση, η συνολική επένδυση για το πρόγραμμα «#HoMellon», παρήγαγε κοινωνική αξία 222.224 ευρώ, με δείκτη απόδοσης SROI ίσο με 3,32:1.

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως για κάθε 1 ευρώ που επενδύθηκε στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, παρήχθησαν 3,32 ευρώ κοινωνικής αξίας, γεγονός που αναδεικνύει την κοινωνική και οικονομική αξία του τόσο για τους ωφελούμενους, όσο και για το κοινωνικό σύνολο, όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση.

Σύμφωνα με την ανάλυση, οι σημαντικές θετικές κοινωνικές επιπτώσεις και κύριες αλλαγές, που βίωσαν οι άμεσα ωφελούμενοι ήταν:

η εύρεση εργασίας, η οποία οδήγησε σε αύξηση του ατομικού εισοδήματος,η ενίσχυση των δεξιοτήτων τους για την αντιμετώπιση δυσχερών καταστάσεων,η αύξηση της ανθεκτικότητας τους, καιγενικότερα η καλύτερη ψυχολογική τους κατάσταση.

Επιπλέον, το πρόγραμμα δημιούργησε πολλαπλά οφέλη όχι μόνο για τους βασικούς ωφελούμενους αλλά και για κάθε μέρος που ενεπλάκη στην υλοποίηση του. Μέσα από την έρευνα αποδεικνύεται ότι η συνεχής κατάρτιση, εκπαίδευση αλλά και η ενδυνάμωση αποτελεί αποτελεσματική λύση για την υποστήριξη των αστέγων.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα, ο Γενικός Διευθυντής Εταιρικής Διακυβέρνησης & Αειφόρου Ανάπτυξης της Mytilineos, Δημήτρης Παπαδόπουλος δήλωσε ότι αφήνει ισχυρό θετικό κοινωνικό αποτύπωμα. «Είμαστε πολύ περήφανοι που άλλο ένα κοινωνικό μας πρόγραμμα αφήνει ένα τόσο ισχυρό θετικό κοινωνικό αποτύπωμα. Βρισκόμαστε σε μια διαρκή προσπάθεια σύνδεσης της επιχειρηματικής μας ανάπτυξης με την δίκαιη κοινωνική ανάπτυξη στη χώρα μας, και θέλουμε το αποτύπωμα μας να συνεχίσει να μεγαλώνει, συμβάλλοντας με συνέπεια στη στήριξη των συμπολιτών μας που βρίσκονται σε οικονομική δυσχέρεια και κοινωνικό αποκλεισμό, πέρα από κάθε μορφή διάκρισης», είπε χαρακτηριστικά.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό