18.9 C
Athens
Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου, 2024

Ιταλία : Eίσαι τεμπέλης και δεν βοηθάς στο σπίτι;

Ειδήσεις Ελλάδα

Είσαι τεμπέλης και δεν βοηθάς στις δουλειές του σπιτιού; Στην Ιταλία -και όχι μόνο- κινδυνεύεις με έξωση!

Μια Ιταλίδα, μητέρα δύο σαραντάχρονων ανδρών, αναγκάστηκε να λάβει δραστικά μέτρα, αφού οι δύο γιοι της συστηματικά αρνούνταν να βοηθήσουν στις δουλειές του οικογενειακού σπιτιού.

Η γυναίκα, 75 ετών, από τη βόρεια πόλη της Παβίας, είχε κουραστεί να συντηρεί τους γιους της, 40 και 42 ετών. Σε αρκετές περιπτώσεις μάλιστα προσπάθησε να τους πείσει να βρουν ένα σπίτι, έτσι ώστε να γίνουν πιο αυτόνομοι, έχοντας ειδικά και οι δύο δουλειά. «Ωστόσο κανείς από τους δύο δεν υπάκουσε» είπε η μητέρα σύμφωνα με δημοσίευμα της τοπικής εφημερίδας La Provincia Pavese.

Η γυναίκα φανερά ενοχλημένη με την αδιαφορία των γιών της που δεν συνεισέφεραν τόσο στα έξοδα του σπιτιού όσο και στις  δουλειές αυτού, οδηγήθηκε στο δικαστήριο.

Μάλιστα η δικαστής της Παβίας, Simona Caterbi, κατανοώντας την κατάστασή της καταγγέλλουσας θέλησε να εκδώσει διάταγμα έξωσης εναντίον των ανδρών.

Στην απόφασή της, η Caterbi είπε ότι η παρουσία των ανδρών στο σπίτι ήταν αδικαιολόγητη δεδομένου του ότι ξεπερνούσαν το 40ο έτος της ηλικίας του και η υποχρέωση του γονέα να παρέχει διατροφή δεν στηρίζεται πουθενά.

Οι άνδρες έχουν πάρει πλέον προθεσμία μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου προκειμένου να μετακομίσουν.

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους

Σχεδόν το 70% των ανθρώπων στην Ιταλία ηλικίας μεταξύ 18 και 34 ετών εξακολουθούν να ζουν στο σπίτι με τους γονείς τους, σύμφωνα με στοιχεία του 2022: 72,6% των ανδρών και 66% των γυναικών.

Μια μελέτη του 2019 διαπίστωσε ότι από τους νεαρούς ενήλικες που ζούσαν στο σπίτι, το 36,5% ήταν φοιτητές, το 38,2% είχε δουλειά και το 23,7% βρισκόταν σε αναζήτηση εργασίας.

Αν και υπήρχε πάντα μια κουλτούρα στην Ιταλία πολλών γενεών να ζουν όλοι κάτω από μια στέγη, ο αριθμός των νεαρών ενηλίκων που μένουν περισσότερο στο σπίτι της οικογένειας έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, κυρίως ως αποτέλεσμα των δύσκολων οικονομικών συνθηκών και του μεγάλου χρόνου που απαιτείται, προκειμένου να βρει μια σταθερή δουλειά.

Μάλιστα πολλοί χαρακτηρίζονται ως bamboccioni (μεγάλα μωρά), ένας όρος που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από έναν Ιταλό πολιτικό το 2007 για να κοροϊδέψει τους ενήλικες που εξακολουθούν να ζουν με τους γονείς τους και που υποδηλώνει ότι κάποιοι το κάνουν για τη διευκόλυνση του ελεύθερου δωματίου και της διατροφής.

Αν και η εντολή έξωσης είναι σπάνια, υπήρξαν περιπτώσεις γονέων στην Ιταλία γονέων που οδηγήθηκαν στο δικαστήριο από τα ενήλικα παιδιά τους που εξακολουθούν να περιμένουν οικονομική υποστήριξη. Σε μια περίπτωση, το 2020, το ανώτατο δικαστήριο της Ιταλίας απέρριψε την έφεση ενός 35χρονου μουσικού μερικής απασχόλησης, ο οποίος υποστήριξε ότι το εισόδημά του των 20.000 ευρώ (17.400 £) δεν ήταν αρκετά για να ζήσει και χρειαζόταν χρήματα από τους γονείς του . Η υπόθεσή του απορρίφθηκε, με την απόφαση του δικαστηρίου ότι οι νεαροί ενήλικες δεν έχουν αυτόματο δικαίωμα γονικής οικονομικής υποστήριξης.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό