18 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Ισχυρό πλήγμα στα κέρδη από την αποχώρηση από τη Ρωσία

Ειδήσεις Ελλάδα

Η H&M ανέφερε την Παρασκευή μεγάλη πτώση στα κέρδη της για το 2022, με αιφνιδιαστική απώλεια το δ’ τρίμηνο, καθώς η σουηδική εταιρεία λιανικής πώλησης μόδας έφυγε από τη Ρωσία και αντιμετώπισε ραγδαία αύξηση του κόστους παραγωγής.

Η H&M ήταν μεταξύ μιας σειράς ξένων εταιρειών που αποχώρησαν από τη Ρωσία πέρυσι μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία και οι δυτικές χώρες επέβαλαν σαρωτικές κυρώσεις στη χώρα.

«Η απόφασή μας να τερματίσουμε την επιχείρηση στη Ρωσία, η οποία ήταν μια σημαντική και κερδοφόρα αγορά, είχε σημαντικό αρνητικό αντίκτυπο στα αποτελέσματά μας», δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος Χέλενα Χέλμερσον .

Η απόσυρση από τη Ρωσία και ένα πρόγραμμα μείωσης του κόστους κόστισαν στην H&M σχεδόν 2,6 δισεκατομμύρια σουηδικές κορώνες (252 εκατομμύρια δολάρια) το 2022.

Ο δεύτερος μεγαλύτερος λιανοπωλητής μόδας στον κόσμο μετά την Inditex, επλήγη επίσης από ένα ιστορικά ισχυρό δολάριο και από αυξήσεις στο κόστος των ναύλων και των πρώτων υλών.

«Αντί να μετακυλίσουμε το πλήρες κόστος στους πελάτες μας, επιλέξαμε να ενισχύσουμε περαιτέρω τη θέση μας στην αγορά», είπε η Χέλμερσον.

Η H&M αντιμετώπισε επίσης τις υψηλότερες τιμές της ενέργειας, οι οποίες εκτινάχθηκαν στα ύψη σε όλη την Ευρώπη μετά τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, και το πρόγραμμα μείωσης του κόστους που περιελάμβανε απολύσεις 1.500 εργαζομένων σε όλο τον κόσμο.

Ο όμιλος έχει έκλεισε 336 καταστήματα παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων 175 στη Ρωσία και τη Λευκορωσία.

Η H&M σημείωσε πτώση 68% στα καθαρά κέρδη το 2022 σε σχεδόν 3,6 δισεκατομμύρια κορώνες. Οι καθαρές πωλήσεις αυξήθηκαν 12% στα 223,6 δισ. κορώνες, αν και αυξήθηκαν μόνο κατά 6% σε τοπικά νομίσματα.

Ο όμιλος είχε επισημάνει τον Νοέμβριο ότι θα περικόψει περίπου 1.500 θέσεις εργασίας εγγράφοντας χρεώσεις περίπου 800 εκατ. κορώνων στο τέταρτο τρίμηνο για το πρόγραμμα. Ανέφερε επίσης ζημία 864 εκατομμυρίων κορωνών την περίοδο Σεπτεμβρίου-Νοεμβρίου, αφού οι αναλυτές είχαν προβλέψει καθαρά κέρδη.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό