18.4 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Ισχυρότερη προστασία από τον συνδυασμό εμβολίων

Ειδήσεις Ελλάδα

Το ενδεχόμενο συνδυασμού δόσεων εμβολίων κατά του κορωνοϊού, από σκευάσματα διαφορετικών εταιρειών εξετάζει νέα μελέτη των επιστημόνων, ενόψει και της αναμνηστικής δόσης για την οποία ήδη σπεύδουν οι πολίτες ανά τον κόσμο.

Μια πρώτη μελέτη στις ΗΠΑ έδειξε σχετικά ότι, άτομα που έλαβαν ένα από τα τρία εμβόλια που διατίθενται στη χώρα, όχι μόνο μπορούν να λάβουν αναμνηστική δόση ενός από τα άλλα, αλλά συνδυασμός των σκευασμάτων μπορεί να δημιουργήσει και ισχυρότερη ανοσολογική προστασία, από ότι ο εμβολιασμός με αλληλουχία δόσεων της ίδιας εταιρείας.

Για τη μελέτη  οι ερευνητές εξέτασαν 458 άτομα που είχαν αρχικά εμβολιαστεί με εμβόλια Pfizer-BioNTech, Moderna ή Johnson & Johnson και στη συνέχεια τους δόθηκε μια αναμνηστική δόση, τυχαία, ενός από τα τρία, σχεδόν τέσσερις έως έξι μήνες μετά.

Σημειώνεται ωστόσο ότι η μελέτη παρ΄ότι δημοσιεύτηκε δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από τις αρμόδιες επιτροπές.

Σε γενικές γραμμές, τα άτομα που έλαβαν δόση ενός εμβολίου που ήταν διαφορετικό από αυτό που έλαβαν αρχικά, είδαν τα αντισώματά τους ίδια ή / και αυξημένα από ότι αυτά που είχαν όταν έλαβαν δόση άλλου εμβολίου, αρχικά.

Ωστόσο, υπήρχαν μικρές διαφορές. Ενδεικτικά, τα άτομα που έλαβαν το μονό εμβόλιο J&J παρουσίασαν υψηλότερα αντισώματα μετά τη λήψη ενισχυτικής δόσης των εμβολίων Pfizer-BioNTech ή Moderna, σε σύγκριση με μια ακόμα δόση του εμβολίου J&J.

Οι ειδικοί δεν μπορούν να καταστήσουν σαφές το γιατί, όμως αυτό θα μπορούσε να σχετίζεται με το γεγονός ότι το εμβόλιο της J&J βασίζεται σε διαφορετική τεχνολογία από αυτή του αντίστοιχου της Pfizer-BioNTech, όσο και της Moderna.

 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό