16.7 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ισχυρή η παρουσία του Ελληνικού Πολιτισμού στην Αμερική

Ειδήσεις Ελλάδα

Το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών «Παιδεία» στο οποίο διδάσκονται ο ελληνικός πολιτισμός και η ελληνική γλώσσα, αποτελείται από το Εκπαιδευτικό Κτίριο «Μακεδονία», το ανοιχτό θέατρο «Μέγας Αλέξανδρος», ακριβές μαρμάρινο αντίγραφο των αρχαίων ελληνικών θεάτρων, χωρητικότητας 700 θέσεων, το Ελληνορθόδοξο Παρεκκλήσι των Τριών Ιεραρχών, καθώς και το Μουσείο της Αρχαίας Σπάρτης, στο οποίο δημιουργείται μόνιμη έκθεση, με ακριβή αντίγραφα από το Αρχαιολογικό Μουσείο της Σπάρτης -δωρεά του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων- και πλούσιο εποπτικό υλικό με την φροντίδα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λακωνίας.

Από τη βράβευση της Υπουργού

Το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών «Παιδεία» αναγνωρίζοντας την πολυετή και σταθερή υποστήριξη της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη στις εκπαιδευτικές δράσεις του Κέντρου, αλλά και στη δημιουργία του Μουσείου της Αρχαίας Σπάρτης, της απένειμε τον τίτλο του Ευεργέτη. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν η πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, ο Ελληνας πρόξενος στη Νέα Υόρκη Δημήτρης Παπαγεωργίου, οι πρυτανικές αρχές του UConn, ομογενείς βουλευτές,  επικεφαλής ομογενειακών οργανώσεων, καθηγητές και φοιτητές του UConn.

Η Λίνα Μενδώνη με τον Ηλία Τομάζο, την Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και τους σπουδαστές του Κέντρου

Όπως είπε στον χαιρετισμό της η Λίνα Μενδώνη, «Η αναγνώριση της γόνιμης συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Πανεπιστημίου του Κονέκτικατ και του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών «Παιδεία» αντικατοπτρίζει την εξαιρετική σχέση μεταξύ των Κυβερνήσεων των ΗΠΑ και της Ελλάδας. Τα τελευταία τριάμισι χρόνια, οι δεσμοί μας έχουν γίνει στενότεροι, με συνέργειες που καλύπτουν πολλούς τομείς, συμπεριλαμβανομένου και του Πολιτισμού. Άλλωστε, πως αλλιώς θα μπορούσε να γίνει, αφού η Δημοκρατία που γεννήθηκε στην αρχαία Ελλάδα υιοθετήθηκαν στις ιδρυτικές αρχές του κράτους των Ηνωμένων Πολιτειών. Αυτή την Δημοκρατία οφείλουμε να υπερασπιστούμε σήμερα με κάθε τρόπο. Από την περίοδο που υπηρέτησα ως Γενική Γραμματέας του ΥΠΠΟΑ, είχα τη δυνατότητα να συνεργαστώ με το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών «Παιδεία», που, με αφοσίωση, επιμονή και επιστημονική επάρκεια, προβάλλει τον Ελληνικό Πολιτισμό και την ελληνική γλώσσα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την Ελλάδα, ο πολιτισμός και η γλώσσα μας, που σήμερα υπηρετούνται από την Ομογένεια, να μορφώσουν και  τις νεότερες γενιές των ομογενών μας, ως  συγκολλητική ουσία με την πατρίδα. Ο θαυμασμός για τα επιτεύγματα της πρώτης  γενιάς των Ελλήνων, που έφτασαν μετανάστες στην δεύτερη πατρίδα τους, στις αρχές του 20ΟΥ αιώνα,  χωρίς εφόδια και μεγαλούργησαν, πρέπει να αποτελεί  τον ισχυρό δεσμό  ανάμεσα στην Αμερική και την Ελλάδα».

Η Λίνα Μενδώνη και η Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου στο Σπαρτιατικό Μουσείο

Η Λίνα Μενδώνη αναφέρθηκε στους σημαντικούς σταθμούς της συνεργασίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού με το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών «Παιδεία», με αφετηρία το 2012, όταν με την φροντίδα του ΥΠΠΟΑ παραχωρήθηκε κτήριο στη Ρόδο, το οποίο έκτοτε αξιοποιείται για τις εκπαιδευτικές δράσεις των Αμερικανών φοιτητών στην Ελλάδα. Το 2019, το Κέντρο «Παιδεία» ζήτησε την  συνδρομή του ΥΠΠΟΑ, για τη δημιουργία του Σπαρτιατικού Μουσείου στην πανεπιστημιούπολη.

«Είμαι πραγματικά πολύ χαρούμενη και συγκινημένη, βλέποντας τις  εξαιρετικές υποδομές του μουσειακού συγκροτήματος, το οποίο έχετε δημιουργήσει», σημείωσε η Υπουργός. «Είναι ένας μοναδικός χώρος μέσα στον οποίο η ιστορία της Αρχαίας Σπάρτης, της Λακεδαίμονος, μπορεί να αναδειχθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Είναι ένας χώρος εκπαίδευσης, παιδείας και ψυχαγωγίας με την αρχαία σημασία του όρου, αυτή της αγωγής της ψυχής».

Από τη συνάντηση στο Κυβερνείο του Κονέκτικατ

Ο Πρόεδρος του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών «Παιδεία», καθηγητής Ηλίας Τομάζος, σημείωσε ότι «η διάκριση της Ανακήρυξης Ευεργέτου Προγραμμάτων του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών Παιδεία, απονέμεται στην Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, σε αναγνώριση της προσφοράς της στην ίδρυση Σπαρτιατικού Μουσείου στην Αμερική, τη μακρόχρονη υποστήριξη των ακαδημαϊκών προγραμμάτων «Παιδεία» στην Ελλάδα για Αμερικανούς σπουδαστές και της πολύχρονης προσφοράς της στην Οικουμενικότητα του Ελληνικού Πολιτισμού. Δημιουργήσαμε το Κέντρο με αγάπη και η Υπουργός αποδεικνύει σταθερά την αγάπη της στο έργο μας, στους Έλληνες που ζουν μακριά από την Ελλάδα, στα παιδιά μας».

Χθες, η Λίνα Μενδώνη συναντήθηκε στο Κυβερνείο με την ελληνικής καταγωγής Αντικυβερνήτη του Κονέκτικατ Susan Bysiewicz και τους Ελληνες Ομοσπονδιακούς Βουλευτές Chris Ziogas, Eleni Kantos DeGraw, Chris Poulos και Nicole Klarides Ditria. Σήμερα, η Υπουργός επισκέπτεται το campus του UConn, ενώ θα συναντηθεί με εκπροσώπους Ελληνοαμερικάνικων Οργανισμών και τον Ελληνικό Φοιτητικό Σύλλογο «Παιδείας».

Το κτήριο του Σπαρτιατικού Μουσείου

Προχωρά η συνεργασία Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και Μητροπολιτικού Μουσείου

Στο πλαίσιο της επίσκεψής της στις Ηνωμένες Πολιτείες, η Λίνα Μενδώνη πραγματοποίησε επίσκεψη εργασίας στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης, στη Νέα Υόρκη. Η Λίνα Μενδώνη, συνοδευόμενη από στελέχη του ΥΠΠΟΑ, συναντήθηκε με τον επιμελητή Αρχαίων Ελληνικών και Ρωμαϊκών Συλλογών του ΜΕΤ Sean Hemingway και συζήτησαν τα επόμενα βήματα εφαρμογής του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Μητροπολιτικού Μουσείου Τέχνης της Νέας Υόρκης και του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, καθώς και τη διεύρυνση της συνεργασίας, με τη διοργάνωση εκθέσεων μεταξύ των ελληνικών μουσείων και του ΜΕΤ.

Η Λίνα Μενδώνη με την Αντικυβερνήτη του Κονέκτικατ Susan Bysiewicz

Το Μνημόνιο Συνεργασίας, το οποίο υπεγράφη, στις 2 Νοεμβρίου 2022, μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Μητροπολιτικού Μουσείου Τέχνης της Νέας Υόρκης και του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης προβλέπει μία σειρά δράσεων με στόχο την μελέτη, ανάδειξη και προβολή του Κυκλαδικού Πολιτισμού. Στις δράσεις αυτές περιλαμβάνονται, η χορήγηση υποτροφιών σε Έλληνες επιστήμονες, η δημιουργία ψηφιακής βάσης δεδομένων (Corpus), η  διοργάνωση συμποσίου με θέμα τον έλεγχο και τη διαπίστωση  της αυθεντικότητας και της προέλευσης των αρχαιοτήτων, καθώς και τη συνεργασία, σε συστηματική ανασκαφική έρευνα, σε  προϊστορική θέση των Κυκλάδων, υπό τη διεύθυνση της Εφορείας Κυκλάδων.

Επιπλέον, έχει συμφωνηθεί η δημιουργία και λειτουργία στο Μουσείο της Νάξου, το οποίο ολοκληρώνεται το 2026, του «Κέντρου Έρευνας και Μελέτης Κυκλαδικού Πολιτισμού», με σκοπό την εξειδικευμένη έρευνα σε θέματα προέλευσης και αυθεντικότητας κυκλαδικών τέχνεργων τα οποία βρίσκονται σε συλλογές Μουσείων, σε όλο τον κόσμο.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό