35.2 C
Athens
Τρίτη, 18 Ιουνίου, 2024

Ισχυρές πιέσεις διεθνώς, 400 μονάδες υποχωρεί ο Dow

Ειδήσεις Ελλάδα

Άλλαξε το σκηνικό στο Χρηματιστήριο Αθηνών με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει στο +0,22% και τις 1.087 μονάδες. Περιόρισαν τις απώλειες οι τράπεζες στο -0,3%. Αρνητικό είναι το κλίμα και στην Ευρώπη και τη Wall Street, με τους επενδυτές να αναμένουν την τελευταία συνεδρίαση της Federal Reserve για τη νομισματική πολιτική.

Ο Dow Jones υποχώρησε 358 μονάδες, ή 1%. Ο S&P 500 υποχώρησε επίσης 1%, και ο Nasdaq Composite σημείωσε πτώση 0,7%. Άνω του 1% οι απώλειες σε Φρανκφούρτη και Παρίσι.

Τα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου σημείωσαν πτώση κατά 2,85% μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου της BP. Τα κέρδη ήταν χαμηλότερα από τα εξαιρετικά επίπεδα του 2022, όταν οι τιμές των ορυκτών καυσίμων εκτινάχθηκαν στα ύψη μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Οι μετοχές της BP υποχώρησαν έως και 7,1% καθώς οι traders αφομοιώνουν την έκθεση, η οποία περιελάμβανε την πρόθεσή της για επαναγορά μετοχών περίπου 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως, στο χαμηλότερο άκρο του εύρους κεφαλαιουχικών δαπανών της από 14 έως 18 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η διήμερη συνεδρίαση πολιτικής της Fed ξεκινά την Τρίτη. Η κεντρική τράπεζα αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης και ενδεχομένως να σηματοδοτήσει την προθυμία της να αναστείλει περαιτέρω αυξήσεις. Η προσοχή είναι επίσης στραμμένη στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής στην Ουάσινγκτον, αφού η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν δήλωσε ότι η κυβέρνηση ενδέχεται να ξεμείνει από χρήματα για να πληρώσει τους λογαριασμούς της ήδη από τον Ιούνιο.

Οι traders αφομοιώνουν επίσης τα στοιχεία της Eurostat για τον πληθωρισμό της ευρωζώνης τα οποία έδειξαν ότι ο πληθωρισμός αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 7% τον Απρίλιο. Ο πληθωρισμός παραμένει πολύ κάτω από τον στόχο του 2% που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό