Home Tech Ισχυρά αντιβιοτικά από βακτήρια των θαλάσσιων πλαστικών σκουπιδιών

Ισχυρά αντιβιοτικά από βακτήρια των θαλάσσιων πλαστικών σκουπιδιών

Ειδήσεις Ελλάδα

Για πρώτη φορά τα πλαστικά σκουπίδια που μολύνουν τις θάλασσες γίνονται είδηση για μια πιθανώς θετική πλευρά την οποία διαθέτουν. Ερευνητές του Εθνικού Πανεπιστημίου στο Σαντ Ντιέγκο των ΗΠΑ εντόπισαν βακτήρια στα πλαστικά σκουπίδια των ωκεανών τα οποία διαπίστωσαν ότι διαθέτουν ισχυρές αντιβιοτικές ιδιότητες.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι τα βακτήρια των θαλάσσιων πλαστικών σκουπιδιών αποδείχθηκαν στα πειράματα που έκαναν αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση διαφόρων κοινών βακτηρίων που προσβάλουν τον άνθρωπο αλλά και δύο υπερβακτηρίων, ανθεκτικών στα αντιβιοτικά βακτηρίων.

Εκτιμάται ότι 5-13 εκατ. τόνοι πλαστικών σκουπιδιών κάθε είδους και μεγέθους μολύνουν ετησίως τους ωκεανούς. Έχει διαπιστωθεί ότι πολλά μικρόβια μπορούν όχι μόνο να επιβιώνουν πάνω σε πλαστικές επιφάνειες αλλά να πολλαπλασιάζονται και να ακμάζουν δημιουργώντας μεγάλες κοινότητες εκεί. Έχουν διατυπωθεί φόβοι ότι είναι πιθανό να αναπτύσσονται ανθεκτικά στα αντιβιοτικά βακτήρια πάνω στις πλαστικές επιφάνειες. Όπως φαίνεται όμως συμβαίνει και το αντίθετο με βακτήρια που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για νέα ισχυρά αντιβιοτικά.

«Δεδομένης της κρίσης που υπάρχει στον τομέα των αντιβιοτικών και της εμφάνισης πολλών υπερβακτηρίων είναι απαραίτητο να αναζητήσουμε ενναλακτικές πηγές παραγωγής νέων αποτελεσματικών αντιβιοτικών» αναφέρει η Άντρεα Πράις, επικεφαλής της έρευνας που έγινε με την συμμετοχή του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας Scripps και του προγράμματος STEM που χρηματοδοτεί το Εθνικό Ίδρυμα Επιστήμης των ΗΠΑ.

 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Exit mobile version