18.7 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Ιστορικό υψηλό στην ανάπτυξη, μετά το 1984, το τελευταίο τρίμηνο του ’21

Ειδήσεις Ελλάδα

Η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε με πολύ υψηλότερο από τον αναμενόμενο ρυθμό στο τελευταίο τρίμηνο του 2021. Το ΑΕΠ αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 6,9% στο τρίμηνο αυτό, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου έναντι 5,5% που ανέμεναν οικονομολόγοι. Η αύξηση είναι πολύ μεγαλύτερη επίσης από το 2,3% που είχε σημειωθεί στο τρίτο τρίμηνο.

Η ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας προήλθε από τις αυξήσεις στα αποθέματα των επιχειρήσεων, την ισχυρή αύξηση της κατανάλωσης, τις εξαγωγές και τις επενδύσεις παγίου κεφαλαίου των επιχειρήσεων.

Στο σύνολο του 2021, το ΑΕΠ αυξήθηκε με ρυθμό 5,7%, που είναι ο ισχυρότερος από το 1984, με την αμερικανική οικονομία να ανακάμπτει από την πρωτοφανή ύφεση την πρώτη περίοδο της πανδημίας του κορvνοϊού.

Σύμφωνα με άλλα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα, οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας ανήλθαν σε 260.000 την εβδομάδα έως τις 22 Ιανουαρίου, χαμηλότερες κατά 30.000 από την προηγούμενη εβδομάδα.

Τα στοιχεία για το ΑΕΠ έδειξαν ένα γενικά ισχυρό τρίμηνο για την αμερικανική οικονομία μετά τη σημαντική επιβράδυνση στο τρίτο τρίμηνο. Τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, που συνδέονται με την πανδημία, σε συνδυασμό με την ισχυρή ζήτηση που προκλήθηκε από τα πρωτοφανή μέτρα στήριξης του Κογκρέσου και της κεντρικής τράπεζας (Fed) οδήγησαν σε ανισορροπίες σε όλο το φάσμα της οικονομίας.

Η κατανάλωση, στην οποία οφείλονται πάνω από τα δύο τρίτα του ΑΕΠ, αυξήθηκε 3,3% στο τέταρτο τρίμηνο, ενώ οι ακαθάριστες ιδιωτικές επενδύσεις εκτινάχθηκαν 32%.

Ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε το 2021 καθώς η προσφορά δεν μπόρεσε να συμβαδίσει με την ισχυρή ζήτηση, ιδιαίτερα για προϊόντα. 

Η αβεβαιότητα είναι υψηλή για το 2022,με τον πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, να δηλώνει χθες ότι η ανάπτυξη στις αρχές του έτους επιβραδύνεται, αν και ο ίδιος θεωρεί συνολικά ισχυρή την οικονομία.

: ΑΜΠΕ

 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό