21.6 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ιστορικό «διπλό» της ΑΕΚ στη Τούμπα και οιωνός τίτλου (VIDEO)

Ειδήσεις Ελλάδα

Μία από τις πιο μεγάλες νίκες της ΑΕΚ στην πορεία της προς την κατάκτηση του πρωταθλήματος της σεζόν 1988-89 ήταν το 0-1 στην Τούμπα, σαν σήμερα πριν 33 χρόνια. Ο τίτλος που άλλαξε την ιστορία της ΑΕΚ και που μνημονεύεται ακόμα ως ο πιο «γλυκός» από όσους είχε πανηγυρίσει μια ολόκληρη γενιά Ενωσιτών, είχε «στηριχθεί» σε κάτι τέτοιες υπερπολύτιμες νίκες με 0-1 στις έδρες των πιο ισχυρών ομάδων της εποχής (Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΠΑΟΚ, Λάρισα, ΟΦΗ) αλλά ειδικά αυτή η νίκη στην Τούμπα ήταν ορόσημο σε εκείνη την πορεία.

Δεν ήταν απλά οι δύο πόντοι που ελάχιστες ομάδες κατάφερναν να πάρουν στην έδρα-φόβητρο του ΠΑΟΚ, σε μια εποχή μάλιστα που ο νόμος της ζούγκλας εφαρμοζόταν κανονικότατα στο συγκεκριμένο γήπεδο. Ηταν και μια νίκη ψυχής και χαρακτήρα, οκτώ μόλις μέρες μετά την ήττα από τον Ολυμπιακό στη Ρόδο, όπου η ΑΕΚ είχε παίξει τιμωρημένη για τα επεισόδια στον αγώνα Κυπέλλου με τον Λεβαδειακό στις αρχές Δεκεμβρίου.

Η ΑΕΚ έπρεπε να νικήσει, ώστε να μην δει τον Ολυμπιακό να την αφήνει πίσω στη «στροφή» του πρωταθλήματος. Τα κατάφερε, φεύγοντας νικήτρια από την έδρα του ΠΑΟΚ για πρώτη φορά μετά από 21 χρόνια! Τελευταία νίκη της ήταν το 2-1 του 1968 (και τότε είχε αναδειχθεί πρωταθλήτρια η ΑΕΚ) ενώ είχε μεσολαβήσει μια άλλη νίκη με 2-1 τον Σεπτέμβριο του 1980, αλλά στο Καυταντζόγλειο Στάδιο.

Η σέντρα του Χρήστου Βασιλόπουλου από τα δεξιά και η κεφαλιά του Γιώργου Χριστοδούλου στο 22′ ήταν η μαγική στιγμή της ΑΕΚ. Το γκολ αυτό ήταν αρκετό για να κατακτηθεί η μεγάλη και πολύτιμη νίκη που επέτρεπε στην «Ενωση» να τερματίσει τον πρώτο γύρο πρώτη, μαζί με τον Ολυμπιακό. Ο νεαρός επιθετικός (διακρίνεται στη φωτογραφία σε άλλο αγώνα εκείνης της εποχής) που ένα μήνα νωρίτερα είχε πάρει το χρίσμα του βασικού από τον Ντούσαν Μπάγεβιτς, παράλληλα με την αποδέσμευση του Δανού Χένρικ Νίλσεν, είχε αρχίσει να δικαιώνει τον προπονητή του για την επιλογή του.Παράλληλα, όμως, με τη μάχη των 11 εναντίον 11 στον αγωνιστικό χώρο, έγινε και μία εντελώς άνιση μάχη στην εξέδρα. Οι περίπου 150 ηρωικοί οπαδοί της ΑΕΚ, στη συντριπτική τους πλειοψηφία μέλη της ORIGINAL 21, βρέθηκαν κοντά στην ομάδα βάζοντας -για πολλοστή φορά- σε κίνδυνο ακόμα και την ίδια τους τη ζωή. Στριμωγμένοι σε μια γωνιά και εντελώς απροστάτευτοι από τα τσιμέντα που έπεφταν βροχή, δεν έπαψαν λεπτό να τραγουδούν.

Μπήκαν στο γήπεδο στο 10ο λεπτό και χρειάστηκε να περιμένουν για περίπου δύο ώρες μετά τη λήξη για να φύγουν. Ίδιο χρόνο χρειάστηκε και η αποστολή της ΑΕΚ, όμως αυτή η ώρα πέρασε ευχάριστα, με παίκτες και οπαδούς να γιορτάζουν μαζί τη μεγάλη νίκη στα αποδυτήρια της Τούμπας!

Η φωτογραφία της εποχής που παραθέτουμε από το εφημεριδάκι της ORIGINAL είναι χαρακτηριστική. Ο τίτλος «ΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΝΤΙΚΟΙ» αφορά το πώς αντιμετώπισαν τη ζούγκλα της Τούμπας οι οπαδοί της ΑΕΚ μια πώς αυτοί του Ολυμπιακού λίγες εβδομάδες αργότερα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο διαιτητής Νικάκης είχε αναγκαστεί να ζητήσει να αλλάξει η πλευρά σε ένα κόρνερ που είχε κερδίσει η ΑΕΚ μπροστά στη θύρα 4, αφού οι πέτρες έπεφταν ασταμάτητα. Αλλά και από την άλλη πλευρά, το πρόβλημα ήταν το ίδιο έντονο!

Ηταν μια από τις πιο μεγάλες Κυριακές εκείνης της πορείας. Η Τούμπα είχε αλωθεί από την ΑΕΚ και τον λαό της και το τρένο του τίτλου είχε μπει ξανά στις ράγες. Τέσσερις μήνες μετά, ο αγώνας με τον ΠΑΟΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια θα ήταν πάρτι για την κατάκτηση του πρωταθλήματος!

Η σύνθεση της ΑΕΚ: Οικονομόπουλος, Βασιλόπουλος, Χατζής, Μανωλάς, Κούτουλας, Π. Παπαϊωάννου (15΄ Μπατάλης) Πατίκας, Πήττας, Χριστοδούλου, Οκόνσκι, Σαββίδης

Στις 15 Ιανουαρίου

15/1/50 Παναθηναϊκός-ΑΕΚ 1-2 (Πρωτάθλημα Αθηνών -μεγάλη ανατροπή με γκολ των Ξένου και Κουντούρη)15/1/58 Πανιώνιος-ΑΕΚ 0-5 (Πρωτάθλημα Αθηνών -χατ τρικ Σταματιάδη και πρωταθλήτρια Αθηνών η ΑΕΚ με την πιο ευρεία εκτός έδρας νίκη της σε βάρος του Πανιωνίου)15/1/61 Ηρακλής-ΑΕΚ 0-2 (Α’ Εθνική)15/1/67 Πιερικός-ΑΕΚ 4-4 (Α’ Εθνική -δύο φορές πήρε προβάδισμα δύο γκολ η ΑΕΚ, δύο φορές απάντησε ο Πιερικός)15/1/78 ΑΕΚ-Άρης 4-2 (Α’ Εθνική σκόραραν και οι τέσσερις από το Νο 8 και μετά, δηλαδή οι Νικολούδης, Μπάγεβιτς, Παπαϊωάννου και Μαύρος)15/1/84 ΠΑΣ Γιάννινα-AEK 1-0 (Α’ Εθνική)15/1/95 ΑΕΚ-Εδεσσαϊκός 5-2 (Α’ Εθνική -ο Εδεσσαϊκός προηγήθηκε, αλλά η ΑΕΚ απάντησε με ένα γκολ του Δημητριάδη, δύο του Σαραβάκου και δύο του Κωστή)15/1/05 Απόλλων Καλαμαριάς-ΑΕΚ 2-1 (Α’ Εθνική -η πρώτη ήττα της σεζόν που δεν άφησε την ΑΕΚ να αναδειχθεί πρωταθλήτρια χειμώνα)

15/1/17 ΠΑΟ – ΑΕΚ 0-0 (Σούπερ Λίγκα – Πρωταγωνιστής ο Μπάρκας)

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα – 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό