22.3 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ιστορική φωτογραφία: Η μασκότ του Πανιωνίου που θα γινόταν «Θεός» των ΑΕΚτζήδων

Ειδήσεις Ελλάδα

Η σημερινή μέρα έχει την ιστορία της, αλλά έχει και μια φωτογραφία που με τη σειρά της έχει τη δική της ιδιαίτερη ιστορική σημασία. Σαν σήμερα πριν από 59 χρόνια, η πρωτοπόρος της βαθμολογίας εκείνη την εποχή ΑΕΚ έχασε με 2-1 από τον Πανιώνιο στο παγωμένο, ανεμοδαρμένο και λασπωμένο γήπεδο της Νέας Σμύρνης, όμως η ήττα αυτή δεν αποδείχθηκε επιζήμια, αφού στο τέλος η ομάδα του Γένε Τσάκναντι κατέκτησε τον πρώτο της μεταπολεμικό τίτλο και πρώτο στην Α’ Εθνική.

Το θέμα, όμως, δεν είναι τόσο η ήττα, όσο ο τρόπος με τον οποίον ήρθε. Ο Πανιώνιος προηγήθηκε στο 40’ με τον 19χρονο Γιώργο Δέδε (που 12 χρόνια αργότερα θα φορούσε τα κιτρινόμαυρα και το 1976 θα έβγαινε πρώτος σκόρερ με την ΑΕΚ) και οι φιλοξενούμενοι επιδόθηκαν από το ξεκίνημα του β’ ημιχρόνου στο κυνήγι της ισοφάρισης.

Σε μια από τις αντεπιθέσεις, όμως, των γηπεδούχων, συνέβη το εξής εξωφρενικό: ο πανύψηλος αμυντικός της ΑΕΚ Μανώλης Κλικόπουλος που το προηγούμενο καλοκαίρι είχε έρθει μετά από πολλά χρόνια παρουσίας στον Εθνικό Πειραιά, κυνήγησε τον Θανάση Σαραβάκο και του έκανε φάουλ, το οποίο, όμως, δεν καταλόγισε ο Ισραηλινός διαιτητή Μιζράχι. Η μπάλα κύλησε μέσα στην περιοχή της ΑΕΚ και ο Κλικόπουλος –βέβαιος ότι έχει κάνει φάουλ- έσκυψε και έπιασε την μπάλα με τα χέρια! Ο διαιτητής που δεν είχε σφυρίξει κανένα φάουλ, ήταν υποχρεωμένος –αφού η μπάλα «έπαιζε» κανονικά- να δώσει το πέναλτι, το οποίο αξιοποίησε ο Γιαννακόπουλος και έκανε το 2-0 στο 59’!

Η ΑΕΚ μείωσε στο 72’ με σουτ του Μίμη Παπαϊωάννου, αλλά το κακό είχε γίνει. Το ματς χάθηκε με 2-1 και ο Κλικόπουλος δεν έπαιξε άλλη φορά με την ομάδα του. Εκείνη η συμμετοχή του, η 7η με την ΑΕΚ, στη θέση του Γιάννη Μαρδίτση, έμελλε να είναι μοιραία –σε ό,τι αφορά το αποτέλεσμα- για την ομάδα του, αλλά κυρίως για τον ίδιο. Για την ιστορία, να πούμε ότι έφυγε από τη ζωή το 2009 στα 77 του χρόνια και ότι ήταν πατέρας μιας από τις πιο γνωστές μπασκετμπολίστριες στις δεκαετίες ’80 και ’90, της Σοφίας Κλικοπούλου.

Πάμε τώρα και στην ιστορία της φωτογραφίας που δημοσιεύουμε. Το θέμα της δεν είναι ο Κλικόπουλος (ο ψηλός, τέταρτος στη σειρά σε πρώτο πλάνο πίσω από Νεστορίδη, Παπαποστόλου και Σεραφείδη) αλλά το πιτσιρίκι στην άκρη δεξιά, η μασκότ του Πανιωνίου. Πρόκειται για ένα ιστορικό ντοκουμέντο, αφού είναι λίγο πολύ γνωστό ότι το συγκεκριμένο παιδάκι ήταν μόνιμα η μασκότ του Πανιωνίου εκείνα τα χρόνια –ήταν η αδυναμία του αρχηγού της ομάδας Τάκη Παπουλίδη που στο στιγμιότυπο βαδίζει ακριβώς πίσω του- όμως ποτέ ως τώρα δεν είχαμε δει κάποια φωτογραφία από εκείνα τα χρόνια.

Κι όμως, όσο κι αν ακούγεται παράξενο, στη συγκεκριμένη εικόνα μπορούμε να δούμε τέσσερις ανθρώπους που στη διάρκεια της καριέρας τους θα αναδεικνύονταν πρώτοι σκόρερ στο πρωτάθλημα με την ΑΕΚ: ο Κώστας Νεστορίδης μπροστά-μπροστά, ο Μίμης Παπαϊωάννου έκτος στη σειρά, ο Γιώργος Δέδες στη σειρά των παικτών του Πανιωνίου (διακρίνεται στο βάθος ανάμεσα στα κεφάλια των Σεραφείδη και Παπαποστόλου) και ο οκτάχρονος με την μπάλα στα δεξιά της φωτογραφίας. Δεν είναι άλλος από τον Θωμά Μαύρο!

Η σύνθεση της ΑΕΚ: Σεραφείδης, Κανελλόπουλος, Κλικόπουλος, Σοφιανίδης, Παπαποστόλου, Σκευοφύλαξ, Σπυρόπουλος, Πετρίδης, Νεστορίδης, Παπαϊωάννου, Σταματιάδης

Στις 2 Δεκεμβρίου:

2/12/51 ΑΕΚ-Φωστήρας 3-1 (Πρωτάθλημα Αθήνας –ανατροπή στο δεύτερο ημίχρονο με τα γκολ των Μαρόπουλου, Παπαγεωργίου και Κανάκη)

2/12/56 ΑΕΚ-Πανιώνιος 0-1 (Πρωτάθλημα Αθήνας –γκολ του Σκορδίλη στο 89’ και ένσταση της ΑΕΚ για άκυρη συμμετοχή του Πανιωνίου λόγω… οφειλών στην ΕΠΣΑ)

2/12/79 Παναχαϊκή-ΑΕΚ 1-3 (Α’ Εθνική –ένδεκα μέρες μετά το 4-3 για το Κύπελλο με το χατ-τρικ του Θωμά Μαύρου, νέα νίκη στο ίδιο γήπεδο με χατ-τρικ του Ντούσαν Μπάγεβιτς και με τον Λάκη Στεργιούδα να αποκρούσει πέναλτι στο 0-1)

2/12/90 Πανιώνιος-AEK 0-3 (Α’ Εθνική –μία από τις πέντε εκτός έδρας νίκες στον πρώτο γύρο μίας κατά τα άλλα κακής σεζόν)

2/12/92 ΑΕΚ-Ιωνικός 1-0 (Κύπελλο Ελλάδας –διαδικαστικής σημασίας αγώνας μετά τη νίκη με 2-0 στη Νίκαια)

2/12/00 Πανιώνιος-ΑΕΚ 2-0 (Α’ Εθνική -πέντε μέρες πριν τη θριαμβευτική ρεβάνς με την Μπάγερ Λεβερκούζεν, η ΑΕΚ παραδόθηκε αμαχητί στη Νέα Σμύρνη)

2/12/01 Παναχαϊκή-ΑΕΚ 0-1 (Α’ Εθνική –σημαντική νίκη με γκολ του Βασίλη Λάκη και παραμονή στην κορυφή)

2/12/04 Σεβίλη-ΑΕΚ 3-2 (Κύπελλο ΟΥΕΦΑ -μεγάλη εμφάνιση, παρά την ήττα, με τον Σταύρο Τζιωρτζιόπουλο να σημειώνει ένα εκπληκτικό γκολ)

2/12/06 ΑΕΚ-Ιωνικός 2-0 (Α’ Εθνική –με δύο γκολ του Ζούλιο Σέζαρ το σερί νικών της ομάδας του Σέρα Φερέρ έφτασε στις οκτώ!)

2/12/07 Άρης-ΑΕΚ 0-1 (Α’ Εθνική -μεγάλη νίκη με κεφαλιά του πρώην Αρειανού Τραϊανού Δέλλα)

2/12/09 ΑΕΚ-Εβερτον 0-1 (Γιουρόπα Λιγκ –ήττα με γκολ του Μπιλιαλέντινοφ μέσα σε καταιγίδα)

2/12/18 AEK – Ξάνθη 2-0 (Σούπερ Λίγκα – Νίκη ανάσα με Πόνσε και Λιβάγια)

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα – 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό