24 C
Athens
Σάββατο, 28 Σεπτεμβρίου, 2024

Ιστορική απόφαση του Πάπα Φραγκίσκου για τα ομόφυλα ζευγάρια

Ειδήσεις Ελλάδα

Όπως γράφει ο ιταλικός Τύπος, ο Πάπας Φραγκίσκος έδωσε τη συγκατάθεσή του στο να μπορούν οι καθολικοί ιερείς να ευλογούν τα ομόφυλα ζευγάρια ξεπερνώντας, με τον τρόπο αυτό, προηγούμενη απαγόρευση που είχε δημοσιοποιηθεί από την αρμόδια επιτροπή του Βατικανού.

Καθίσταται σαφές, όμως, ότι αυτό δεν σημαίνει πως επιτρέπεται ο θρησκευτικός γάμος ομόφυλων ζευγαριών και ότι «δεν επιτρέπονται, παράλληλα, θρησκευτικές τελετές οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν σύγχυση με τέλεση γάμου».

Είναι η πρώτη φορά που η Καθολική Εκκλησία εκφράζεται ξεκάθαρα επί του θέματος, με αναφορά σε «ευλογία υπέρ της υγείας, της αλληλοβοήθειας, της συμπαράστασης και την ψυχική γαλήνη των ομόφυλων ζευγαριών».

Αφαίρεση των ονομάτων ΛΟΑΤΚΙ+ γονέων από τα πιστοποιητικά γέννησης

Αξίζει να σημειωθεί πως τον Ιούλιο 2023, είχε προκαλέσει αντιδράσεις η επιχείρηση εισαγγελέα στην Πάντοβα της Ιταλίας να αμφισβητήσει τη νομιμότητα 33 πιστοποιητικών γέννησης για παιδιά που γεννήθηκαν από ομόφυλα ζευγάρια μέσω γονιμοποίησης από δότη.

Συγκεκριμένα, η εισαγγελέας Βαλέρια Σανζάνι επεδίωξε να αφαιρέσει τα ονόματα των μητέρων από τα εν λόγω πιστοποιητικά γέννησης καθώς θεωρούνται «μη βιολογικές». Η πρόταση υπάγεται στο ευρύτερο πλαίσιο των πιο διαδεδομένων, πλην όμως λίγων ως προς τον αριθμό, προσπαθειών στην Ιταλία κατά τους τελευταίους έξι μήνες και αφορούν στην ακύρωση των συγκεκριμένων πιστοποιητικών γέννησης παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια. Πρόκειται για παιδιά τα οποία «συνελήφθησαν» με τη χρήση αναπαραγωγικών τεχνολογιών στο εξωτερικό.

Ανάμεσά στις υποθέσεις περιλαμβάνεται και μία άλλη περίπτωση στο Μιλάνο. Στην τελευταία, ακυρώθηκε το πιστοποιητικό γέννησης ενός παιδιού δύο ανδρών, το οποίο γεννήθηκε στο εξωτερικό μέσω παρένθετης μητρότητας. Οι συγκεκριμένες ενέργειες θα πρέπει να εξεταστούν από την πολιτική της κυβέρνησης Μελόνι, μία πολιτική που «στοχεύει» ιδιαίτερα στις οικογένειες ίδιου φύλου.

Τον Ιανουάριο, ο υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης Μελόνι εξέδωσε εγκύκλιο με την οποία διέταξε όλους τους Ιταλούς δημάρχους να σταματήσουν να καταχωρούν αυτόματα τις γεννήσεις παιδιών που γεννήθηκαν ή «συνελήφθησαν» στο εξωτερικό μέσω τεχνολογιών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Η εγκύκλιος επικαλέστηκε μια υπόθεση του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου της Ιταλίας, το οποίο στις 30 Δεκεμβρίου 2022 αποφάσισε πως το πιστοποιητικό γέννησης ενός παιδιού ενός ομόφυλου ζευγαριού δεν πρέπει να αναγνωριστεί και να καταχωριστεί αυτόματα. Το ομόφυλο ζευγάρι είχε χρησιμοποιήσει παρένθετη μητέρα για τη «σύλληψη» του παιδιού.

Η δικαστική υπόθεση και η εγκύκλιος αφορούσαν στην παρένθετη μητρότητα. Πρόκειται για διαδικασία η οποία κρίνεται παράνομη στην Ιταλία τόσο για ετερόφυλα αλλά και για ομόφυλα ζευγάρια όσο και για άγαμους. Παρόλα αυτά όμως, η δικαστική απόφαση -κατά την ερμηνεία και τη θέσπισή της από Νομαρχίες και Δήμους- είχε «στοχεύσει» συγκεκριμένα στις οικογένειες με γονείς ίδιου φύλου, ακόμα και σε μερικές εξ αυτών που δεν επικαλέστηκαν ποτέ παρένθετη μητέρα.

Τον Απρίλιο, η Νομαρχία του Μιλάνου επέκτεινε την ισχύ της εγκυκλίου. Η συγκεκριμένη «επέκταση» αφορούσε κυρίως τα ομόφυλα ζευγάρια, τα οποία «συνέλαβαν» στο εξωτερικό μέσω γονιμοποίησης από δότη. Η Νομαρχία επικαλέστηκε σχετικό νόμο στην Ιταλία, σύμφωνα με τον οποίο η γονιμοποίηση από δότη είναι νόμιμη μόνο για τα ετερόφυλα ζευγάρια. Και συγκεκριμένα υποστήριξε ότι τα πιστοποιητικά γέννησης των παιδιών που γεννήθηκαν από γονείς του ίδιου φύλου πρέπει να αποτελέσουν στόχο. Επίσης, τον Απρίλιο, ακυρώθηκε το πιστοποιητικό γέννησης ενός παιδιού που γεννήθηκε από δύο μητέρες στην πόλη Μπέργκαμο.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό