17 C
Athens
Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου, 2024

Ιστορική απόφαση: Κάτοικος Σύρου δικαιώθηκε για τον «θόρυβο» καμπάνας – Πότε η εκκλησία θα πληρώνει πρόστιμο

Ειδήσεις Ελλάδα

Υπάρχει προηγούμενο και μας έρχεται από την Μεσσηνία τον περασμένο Μάρτιο. Κάτοικος πέτυχε δικαστικά την αποσύνδεση της καμπάνας που χτυπούσε όλη την ημέρα, κάθε μισή ώρα(!), από το ρολόι του χωριού. Εκμεταλλεύτηκε κενό στο Νόμο για την ηχορύπανση και δικαιώθηκε. Τώρα σε αντίστοιχη υπόθεση στη Σύρο -που έγινε γνωστή στις αρχές του Σεπτέμβρη- το δικαστήριο αποφάσισε ότι η καμπάνα της εκκλησίας δεν θα χτυπά ούτε για λατρευτικούς σκοπούς σε ώρες κοινής ησυχίας!

Όλα ξεκίνησαν όταν κάτοικος του νησιού που διαμένει κοντά στον ιερό ναό προσέφυγε στο δικαστήριο, καθώς όπως υποστήριξε δεν μπορoύσε να κοιμηθεί και να ηρεμήσει από τους ανά μισάωρο κτύπους της καμπάνας. Μάλιστα σύμφωνα με σχετικές ιατρικές γνωματεύσεις που προσκόμισε στο Δικαστήριο η «ηχορύπανση» επέφερε σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία της.

Τώρα, σύμφωνα με το cyclades24.gr το Μονομελές Πρωτοδικείο Σύρου απαγόρευσε τη λειτουργία καμπάνας σε εκκλησία του νησιού συνολικά και όχι μόνο για τις ώρες κοινής ησυχίας.

Όπως εξήγησε ο δικηγόρος της κατοίκου «το Δικαστήριο της Σύρου επέτρεψε, φυσικά, την λειτουργία της καμπάνας για θρησκευτικούς και λατρευτικούς σκοπούς της εκκλησίας, ενώ φυσικά η αιτούσα δεν είχε ζητήσει καθόλου την απαγόρευση για αυτούς τους σκοπούς.

Ωστόσο, το Δικαστήριο της Σύρου έκανε ένα βήμα περαιτέρω, στο πλαίσιο της εφαρμογής του ανακριτικού συστήματος που εφαρμόζεται στα ασφαλιστικά μέτρα και όρισε ότι δεν επιτρέπεται ο χτύπος της καμπάνας ούτε για λατρευτικούς σκοπούς σε ώρες κοινής ησυχίας».

Μάλιστα ανέφερε πως «Για κάθε παράνομο χτύπημα της καμπάνας, ο ιερός ναός απειλείται να καταβάλει στην αιτούσα ως χρηματική ποινή το ποσό των 200 ευρώ.

Τέλος, ο ίδιος επισήμανε ότι αυτή είναι η πρώτη φορά που ελληνικό δικαστήριο λαμβάνει τέτοιου είδους απόφαση σχετικά με τη χρήση καμπάνας από εκκλησία.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό